Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Градоначелник Добоја одржао конференцију за новинаре

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i predsjednik Skupštine grada Miloš Bukejlović na konferenciji za novinare.

На данас одржаној конференцији за медије градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је новинарима да је у оквиру борбе против посљедица изазваних епидемијом вируса корона припремљен сет одлука које се, између осталог, односе на помоћ најстаријим суграђанима, субвенционисање трошкова за испоруку топлотне енергије привредним субјектима који због превентивних мјера нису радили од 15. марта до 15. априла, а од плаћања закупнина у овом периоду биће ослобођени привредни субјекти који користе објекте у власништву Града Добоја.

Градоначелник Јеринић је истакао како је циљ свих мјера првенствено очување живота грађана, а затим помоћ привреди и очувању радних мјеста, као и реализацији започетих пројеката. Он је најавио да ће сличне мјере бити доношене и у наредном периоду с обзиром на то да се не зна колико ће трајати пандемија вируса корона, истакавши да ће се економске посљедице осјетити током цијеле године.

Градоначелник Добоја очекује да ће већ почетком маја бити ублажене рестриктивне мјере за одређене занатске радње и привредне субјекте и да ће се постепено живот враћати у нормалу, али да то зависи од одлуке Републичког штаба за ванредне ситуације, чије се мјере поштују. Он је навео да ће на сутрашњој сједници локалног парламента бити предочен извјештај о стању на намјенском рачуну за помоћ локалном Дому здравља и Болници којој је до сада дозначено 90.000 КМ, са списком донатора.

Градоначелник Добоја Ботис Јеринић је за сутрашњу сједницу најавио и ребаланс буџета с обзиром на то да Добој, као ни друге локалне заједнице, није имун на пад локалних прихода, те додао да се изналази финансијска конструкција да одређени пројекти буду реализовани, док ће неки бити пролонгирани.

Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске обавијестило је јуче Град Добој да је Републички штаб за ванредне ситуације издао одобрење за одржавање сједнице локалног парламента и да је град дужан да поштује и предузме све мјере ради заштите здравља људи и смањења могућности преношења вируса корона.

Обавезна је примјена свих здравствених мјера – дезинфекције простора у којем ће бити одржана сједница Скупштине, обавезно коришћење заштитних маски и рукавица, физички размак између одборника и лица која учествују у раду сједнице, као и спречавање већег и дужег социјалног контакта.