Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Град Добој у процесу БФЦ СЕЕ ресертификације

Konsultanti BFC SEE u posjeti Gradskoj upravi Doboj.

Двије и по године након стицања БФЦ СЕЕ сертификата у Добоју је данас боравила евалуациона комисија која треба да изврши ресертификацију. Представници Градске управе Добој одржали су данас састанак са Драганом Мишићем и Славицом Марковић, консултантима које је ангажовала Привредна комора Републике Српске, који ће у наредним данима бити у посјети Градској управи како би извршили процес ресертификације. Састанку су у име Градске управе присуствовали Владо Благојевић, замјеник градоначелника, Драган Василић, шеф кабинета градоначелника, и начелник Одјељења за европске интеграције, локални економски развој и енергетско-еколошку ефикасност Дијана Каленић са сарадницима.

Град Добој је 2017. године стекао међународни сертификат о повољном пословном окружењу (БФЦ СЕЕ). Програм сертификације повољног пословног окружења је јединствен регионални програм за унапређење конкурентости локалних самоуправа, који се проводи у Републици Србији, Хрватској, Македонији и Босни и Херцеговини. Овај програм намијењен је градовима и општинама, који имају одговорајуће капацитете, стратешки су опредјељене да унаприједе привредни амбијент, привуку инвестиције и подстакну развој локалне економије. Сертификација градова и општина подразумијева испуњавање, веома захтјевних, 10 критеријума и више од 60 подкритеријума за унапређење квалитета услуга и информација које јединице локалне самоуправе пружају привредницима и страним инвеститорима. Испуњавање ових захтјева је још један од изазова са којима се јединице локалне самоуправе сусрећу на пољу унапређења рада и повећања конкурентности.

БФЦ СЕЕ печат квалитета у кратком року постао је широко признат показатељ ефикасне локалне администрације и повољне инвестиционе климе у југоисточној Европи. Програм обезбјеђује стабилно и унапријед познато пословно окружење које пружа гаранцију инвеститорима да ће сви сертификовани градови/општине привреди пружити исти ниво услуга.

Овај програм покренуо је НАЛЕД (Национална алијанса за локални економски развој) из Републике Србије у сарадњи са УСАИД-ом (Америчка агенција за међународни развој) 2007. године.