Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Традиционално брање траве иве на Гостиљу – УНЕСКО баштина

Boris Jerinić i Đing Pi.

Кинески амбасадор у БиХ Ђи Пинг и градоначелник Добоја Борис Јеринић присуствовали су данас, након састанка у Градској управи, манифестацији брању траве иве на локалитету Гостиљ на Озрену. Манифестација „Брање траве иве на Озрену“ одржава се на локалитету Гостиљ, и од новембра 2018. године, овај елеменат нематеријалног културног насљеђа Републике Српске „Брање траве иве на Озрену“ уврштен је прошле године на Репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човјечанства Унеска.

Односи се на вјековну праксу брања траве иве искључиво на дан Усјековања главе Светог Јована Крститеља, гдје озренско становништво вјерује да уколико је убрана на овај дан, ива има скоро неограничену љековиту моћ.

Такође, ова традиционалнаигра улогу и кохезивног фактора локалне заједнице, јер се на самом локалитету Гостиљ, мјесту брања иве, окупи и по неколико хиљада људи, али је и посредно чувар одређених елемената традиције озренског подручја, јер се за ту прилику може чути традиционална озренска музика, видјети озренска ношња и заиграти озренско коло.

Брању траве иве на Гостиљу претходила је молитва у цркви Усјековања Светог Јована Крститеља у Конопљиштима, гдје се служи литургија, освећује и ломи крсни хљеб.