Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Gradonačelnik Doboja održao konferenciju za novinare

Na danas održanoj konferenciji za medije gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je novinarima da je u okviru borbe protiv posljedica izazvanih epidemijom virusa korona pripremljen set odluka koje se, između ostalog, odnose na pomoć najstarijim sugrađanima, subvencionisanje troškova za isporuku toplotne energije privrednim subjektima koji zbog preventivnih mjera nisu radili od 15. marta do 15. aprila, a od plaćanja zakupnina u ovom periodu biće oslobođeni privredni subjekti koji koriste objekte u vlasništvu Grada Doboja.

Gradonačelnik Jerinić je istakao kako je cilj svih mjera prvenstveno očuvanje života građana, a zatim pomoć privredi i očuvanju radnih mjesta, kao i realizaciji započetih projekata. On je najavio da će slične mjere biti donošene i u narednom periodu s obzirom na to da se ne zna koliko će trajati pandemija virusa korona, istakavši da će se ekonomske posljedice osjetiti tokom cijele godine.

Gradonačelnik Doboja očekuje da će već početkom maja biti ublažene restriktivne mjere za određene zanatske radnje i privredne subjekte i da će se postepeno život vraćati u normalu, ali da to zavisi od odluke Republičkog štaba za vanredne situacije, čije se mjere poštuju. On je naveo da će na sutrašnjoj sjednici lokalnog parlamenta biti predočen izvještaj o stanju na namjenskom računu za pomoć lokalnom Domu zdravlja i Bolnici kojoj je do sada doznačeno 90.000 KM, sa spiskom donatora.

Gradonačelnik Doboja Botis Jerinić je za sutrašnju sjednicu najavio i rebalans budžeta s obzirom na to da Doboj, kao ni druge lokalne zajednice, nije imun na pad lokalnih prihoda, te dodao da se iznalazi finansijska konstrukcija da određeni projekti budu realizovani, dok će neki biti prolongirani.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske obavijestilo je juče Grad Doboj da je Republički štab za vanredne situacije izdao odobrenje za održavanje sjednice lokalnog parlamenta i da je grad dužan da poštuje i preduzme sve mjere radi zaštite zdravlja ljudi i smanjenja mogućnosti prenošenja virusa korona.

Obavezna je primjena svih zdravstvenih mjera – dezinfekcije prostora u kojem će biti održana sjednica Skupštine, obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica, fizički razmak između odbornika i lica koja učestvuju u radu sjednice, kao i sprečavanje većeg i dužeg socijalnog kontakta.