Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ambasador NR Kine u posjeti Doboju

Kineski ambasador u BiH Đi Ping boravio je danas u radnoj posjeti Gradskoj upravi Doboj. Nakon sastanka sa gradonačelnikom Doboja Borisa Jerinićem ambasador Narodne Republike Kine prisustvovao je današnjoj manifestaciji branju trave ive na lokalitetu Gostilj na Ozrenu i najavio da će sa Dobojem, osim ekonomske saradnje, razviti i kulturnu i turističku.

Ambasador Kine u BiH Ping je prethodno posjetio Gradsku upravu u Doboju gdje je sa gradonačelnikom Borisom Jerinićem razgovarao o dinamici izgradnje nove bolnice i relizaciji projekta nastave kineskog jezika koji se odvija u dobojskoj Osnovnoj školi “Sveti Sava”.

Prije četiri mjeseca ambasador Kine u BiH je prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju novog objekta Bolnice u Doboju i još tada je obećao da će ponovo doći u Doboj na dan kada se na Ozrenu tradicionalno bere trava Iva. Ujedno bila je ovo prilika da razgovara sa prvim čovjekom grada Doboja i o drugim brojnim temama.

Gradonačelnik Jerinić je podsjetio na dosadašnje ekonomsko prisustvo kineskih kompanija na području ove lokalne zajednice, navodeći i izgradnju nove bolnice, te da je Đija upoznao sa kulturnom tradicijom i turističkim potencijalima ove lokalne zajednice.