Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Obilježen Dan grada

Povodom Dana grada, 28. juna, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i predstavnici Skupštine grada Doboja položili su vijence na spomenike u gradu Doboju. Dan grada se proslavlja 28. juna kao sjećanje na prvo pisano pominjanje naziva Doboj 1415. godine, u pismima dubrovačkih trgovaca.

Gradonačelnik Boris Jerinić, predsjednik Skupštine grada Miloš Bukejlović i sekretar Skupštine grada Velibor Jerinić položili su vijence u Spomen sobi poginulim borcima odrbrambeno-otadžbinskog rata, koja se nalazi u prostorijama Boračke organizacije grada Doboj.

Gradonačelnik Jerinić i potpredsjednik Skupštine grada Murvet Bajraktarević položili su vijence u Parku narodnih heroja kod Spomen-kosturnice žrtvama Drugog svjetskog rata. Takođe, gradonačelnik Doboja položio je vijenac na spomeniku posvećenom žrtvama  dobojskog logora iz Prvog svjetskog rata, kod željezničke stanice Doboj.

Predsjednik Skupštine grada Doboja Miloš Bukejlović i sekretar Skupštine grada Velibor Jerinić položili su vijence i odali poštu civilnim žrtvama stradalim u otadžbinskom ratu, kao i kod spomen-kosturnice žrtvama dobojskog logora kod Hrama Svetih apostola Petra i Pavla.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić poručio je danas povodom obilježavanja Dana grada, da se kvalitetna budućnost može postići ako se ne zaboravi prošlost, a gradi sadašnjost.

“Veoma je značajno da danas odamo počast svim junacima koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske, a sjetićemo se i onih koji su stradali u dobojskom logoru, Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i onih koji su dali svoje živote za slobodu svih nas na ovim prostorima”, izjavio je gradonačelnik Jerinić. Gradonačelnik je naveo da je ovogodišnje obilježavanje Dana grada organizovano skromnije u odnosu na prethodne godine usljed specifičnih okolnosti izazvanih pandemijom virusa korona.

“Vidno je da je Doboj gradilište. Na bilo koju stranu da krenete – Ozren, Trebavu, Krnjin, Vučijak, urbani dio grada, vidno je da se radi”, rekao je gradonačelnik Doboja, te ukazao da je Gradska uprava opredijeljenja da se nastavi sa radovima uprkos tome što su tri mjeseca vanrednog stanja u Republici Srpskoj usporila niz projekata.

Gradonačelnik Boris Jerinić je za realizaciju niza kapitalnih projekata na području ove lokalne zajednice izrazio zahvalnost predsjednicima Republike i Vlade Željki Cvijanović i Radovanu Viškoviću, kao i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji.

Prema njegovim riječima završena je kompletna rekonstrukcija magistralnog puta od Karuša, na entitetskoj liniji, do Dugog Polja kod Modriče, izgrađena je prva dionica auto-puta “5c”, nova sportska dvorana dobija obrise, uređuju se industrijske zone na Usori i Rudanci, vrši se niz rekonstrukcija gradskih ulica, a završen je projekat, te izabran izvođač za kompletnu rekonstrukciju javne rasvjete na teritoriji ove lokalne zajednice, kako u gradu tako i na selu. On je naglasio da je završen projekat za izgradnju novog Administrativnog centra gdje će biti smještene gradske i republičke institucije, što je Doboju kao regionalnom centru i neophodno.

Gradonačelnik Doboja je naveo da će uskoro početi građevinski radovi na izgradnji nove bolnice s obzirom na to da su u toku pripremni radovi, a projekat na reviziji. Prema njegovim riječima, u toku su i radovi na izgradnji fiskulturne sale Medicinske škole, koja se gradi zahvaljujući i sredstvima Vlade Srbije.