Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ministar Šeranić u posjeti dobojskoj bolnici

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić posjetio je danas Bolnicu “Sveti apostol Luka” u Doboju, gdje se sastao sa direktorom dobojske Bolnice “Sveti apostol Luka” Mladenom Gajićem, gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem, te rukovodiocima domova zdravlja u Doboju i Derventi i predstavnicima Regionalnog centra Doboj Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić rekao je nakon sastanka u Doboju da je epidemiološka situacija u ovoj sredini pod kontrolom nakon preduzetih mjera i izrazio nadu da će biti prevaziđena pošast virusa korona kada svaki pojedinac i kolektiv urade sve što se od njih očekuje.

Ministar Šeranić rekao je da je jedan od razloga njegove današnje posjete Doboju znatno povećanja broja oboljelih na virus korona na području koje opslužuje dobojska bolnica, ističući da su u proteklih sedam do osam sedmica grad Doboj, kao i susjedne lokalne zajednice preduzimali adekvatne mjere na šta su upućivali i podaci koji se prate svakodnevno. On je naveo da je na današnjem sastanku razgovarano i o konceptu buduće laboratorije za PSR testiranje, koja će biti u Doboju, kao dio mreže laboratorija u Srpskoj, da bi bio utvrđen uzročnik virusa korona na ovom području, te radi pripreme za period oktobar-mart virusa korona i influence.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić izjavio je da očekuje da ne bude ispolitizovan slučaj sa intrahospitalnom infekcijom u dobojskoj bolnici. Gradonačelnik Jerinić je naveo da Gradska uprava Doboja maksimalno podržava rad bolnice i najavio da će već od sutra angažovati kapacitete Doma učenika za smještaj pozitivnih pacijenata iz ovog grada, a sa lakšom kliničkom slikom, s obzirom na popunjene kapacitete u Banjaluci.

Direktor Bolnice “Sveti apostol Luka” Mladen Gajić rekao je da su u ovoj ustanovi zbrinuta 42 pacijenta pozitivna na virus korona, te da je od početka pandemije zaraženo 17 radnika ove ustanove, od kojih je 15 sa internog odjeljenja. On je naveo da je zbog intrahospitalne infekcije na internom odjeljenju formirana komisija koja će utvrditi uzroke ove pojave, te dodao da su identifikovana lica i mahom je riječ o pacijentima koji nisu imali simptome na virus korona, te dodao da ova zdravstvena ustanova raspolaže dovoljnim količinama zaštitne opreme za svoje radnike.