Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Добој обиљежио Међународни дан без аутомобила

Град Добој је пригодном манифестацијом обиљежио Међународни дан без аутомобила. На овај дан за саобраћај је био затворен дио Улице Светог Саве, гдје је и организован пригодан образовни и забавни програм за ученике добојских основних школа, дјецу из вртића, као и кориснике Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју.

Замјеник градоначелника Добоја Владо Благојевић рекао је да ова локална заједница посредством локалних савјета и Комисије за безбједност саобраћаја током цијеле године проводе низ превентивних активности на побољшању стања у саобраћају са акцентом на најмлађе учеснике.

Dan bez automobila Doboj.
Најмлађе Добојлије уче како се понашати у саобраћају

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић поздравио је то што град Добој и ове године, заједно са другим локалним заједницама у Српској, обиљежава Европску недјељу мобилности која се ове године одржава под слоганом “Крећимо се заједно”. Он наводи да је циљ манифестације да се афирмишу пјешачење, вожња бицикла, кориштење јавног превоза, како би се утицало на то да локалне заједнице буду по мјери грађана, а не аутомобила.

Dan bez automobila Doboj.

“Град треба да постане пријатнији за живот, са мање издувних гасова, буке, загађења животне средине и, наравно, са мање саобраћајних незгода”, рекао је Радовић и додао да се то може постићи обезбјеђивањем пјешачких и бициклистичких површина. Радовић каже да су ове манифестације један од корака у постизању крајњег циља – што мањег кориштења аутомобила као превозног средства у граду.

Dan bez automobila Doboj.

Командир Полицијске станице за безбједност саобраћаја Добој Предраг Лазић изразио је задовољство што од почетка ове школске године није евидентирана ниједна саобраћајна незгода са дјецом-пјешацима као учесницима. Он наводи да током ове календарске године није евидентиран смртни случај пјешака као учесника у саобраћају. Лазић је рекао да службеници Полицијске управе Добој учествују на данашњој активнисти која је један сегмент превентивне акције “Заштитимо дјецу у саобраћају” коју Министарство унутрашњих послова Републике Српске предузима са другим субјектима из ове области.