Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Градоначелник присуствовао обиљежавању 29 година од операције “Коридор“ у Дугој Њиви

У Дугој Њиви код Модриче обиљежено је 29 година од операције Kоридор, којом је послије 42 дана прекинута копнено-ваздушна блокада, те спојени источни и западни дијелови Републике Српске и омогућена веза са Србијом.

Обиљежавању су присуствовали граоначелник Добоја Борис Јеринић, посланици у ПС БиХ Обрен Петровић и Сања Вулић, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, али и чланови Мото-клуба “Ноћни вукови”. На данашњем обиљежавању у Дугој Њиви представљена је и реплика униформе ВРС.

Операцију “Kоридор”, чијим завршетком је успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Kрајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Kрајине, а командант операције био је тадашњи командант 1. Kрајишког корпуса генерал Момир Талић.

Одлука о пробоју Kоридора донесена 18. јуна 1992. године, да би се деблокирао западни дио Републике Српске, који је био одсјечен 42 дана, а у окружењу је било око милион и по становника.

У манастиру Светог великомученика кнеза Лазара у Дугој Њиви одржана је света литургија коју је служио архијерејски намјесник добојски Мирко Николић са свештенством Српске православне цркве са подручја Модриче и Добоја.