Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Обиљежен Дан града

Поводом Дана града, 28. јуна, градоначелник Добоја Борис Јеринић и представници Скупштине града Добоја положили су вијенце на споменике у граду Добоју. Дан града се прославља 28. јуна као сјећање на прво писано помињање назива Добој 1415. године, у писмима дубровачких трговаца.

Градоначелник Борис Јеринић, предсједник Скупштине града Милош Букејловић и секретар Скупштине града Велибор Јеринић положили су вијенце у Спомен соби погинулим борцима одрбрамбено-отаџбинског рата, која се налази у просторијама Борачке организације града Добој.

Градоначелник Јеринић и потпредсједник Скупштине града Мурвет Бајрактаревић положили су вијенце у Парку народних хероја код Спомен-костурнице жртвама Другог свјетског рата. Такође, градоначелник Добоја положио је вијенац на споменику посвећеном жртвама  добојског логора из Првог свјетског рата, код жељезничке станице Добој.

Предсједник Скупштине града Добоја Милош Букејловић и секретар Скупштине града Велибор Јеринић положили су вијенце и одали пошту цивилним жртвама страдалим у отаџбинском рату, као и код спомен-костурнице жртвама добојског логора код Храма Светих апостола Петра и Павла.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић поручио је данас поводом обиљежавања Дана града, да се квалитетна будућност може постићи ако се не заборави прошлост, а гради садашњост.

“Веома је значајно да данас одамо почаст свим јунацима који су уградили своје животе у темеље Републике Српске, а сјетићемо се и оних који су страдали у добојском логору, Првом и Другом свјетском рату, као и оних који су дали своје животе за слободу свих нас на овим просторима”, изјавио је градоначелник Јеринић. Градоначелник је навео да је овогодишње обиљежавање Дана града организовано скромније у односу на претходне године усљед специфичних околности изазваних пандемијом вируса корона.

“Видно је да је Добој градилиште. На било коју страну да кренете – Озрен, Требаву, Крњин, Вучијак, урбани дио града, видно је да се ради”, рекао је градоначелник Добоја, те указао да је Градска управа опредијељења да се настави са радовима упркос томе што су три мјесеца ванредног стања у Републици Српској успорила низ пројеката.

Градоначелник Борис Јеринић је за реализацију низа капиталних пројеката на подручју ове локалне заједнице изразио захвалност предсједницима Републике и Владе Жељки Цвијановић и Радовану Вишковићу, као и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији.

Према његовим ријечима завршена је комплетна реконструкција магистралног пута од Каруша, на ентитетској линији, до Дугог Поља код Модриче, изграђена је прва дионица ауто-пута “5ц”, нова спортска дворана добија обрисе, уређују се индустријске зоне на Усори и Руданци, врши се низ реконструкција градских улица, а завршен је пројекат, те изабран извођач за комплетну реконструкцију јавне расвјете на територији ове локалне заједнице, како у граду тако и на селу. Он је нагласио да је завршен пројекат за изградњу новог Административног центра гдје ће бити смјештене градске и републичке институције, што је Добоју као регионалном центру и неопходно.

Градоначелник Добоја је навео да ће ускоро почети грађевински радови на изградњи нове болнице с обзиром на то да су у току припремни радови, а пројекат на ревизији. Према његовим ријечима, у току су и радови на изградњи фискултурне сале Медицинске школе, која се гради захваљујући и средствима Владе Србије.