Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Одржана сједница Градског штаба за ванредне ситуације.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да су ријеке Босна,Спреча и Усора са притокама у кориту, да цивилна заштита прати водостај, и поручио грађанима да нема разлога за узнемиреност.

Одјељење цивилне заштите прати водостај ријеке Босне узводно и у контакту је са Републичком цивилном заштитом као и са колегама из Федерације БиХ. Градоначелник је навео да не очекује да ниво Босне дође до коте ванредне одбране и указао на информације Републичког хидрометеоролошког завода да се сутра очекује престанак падавина, и да се обилније падавине очекују у понедељак и уторак.

Одјељење цивилне заштите задужено је да сваки сат евидентира водостај и информише Штаб и повјеренике по мјесним заједницама, као и привредна друштва која са градом имају уговорну обавезу за дјеловањем у таквим ситуацијама, али да за интервенцију још нема потребе.

Начелник Одјељења за цивилну заштиту Ненад Остојић рекао да се у континуитету прати водостај ,да су све службе у приправности. Водостај ријеке Босне у Добоју у 12.30 часова износио је 259 центиметара и у порасту је у односу на мјерење у 08.00часова када је био 243 центиметра, подаци су Републичког хидрометеоролошког завода.
Висина коте редовне одбране од поплава у Добоју износи 300 центиметара, а ванредне 450 центиметара.
Највиши водостај ријеке Босне измјерен је 15. маја 2014. године, када је износио 721 центиметар.