Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Освештана биста страдалом пилоту мајору Ранку Вукмировићу и споменик за 29 пала борца

У Подновљу откривена и освештана биста страдалом пилоту мајору Ранку Вукмировићу и споменик за 29 пала борца. У меморијалном спомен-комплексу у Подновљу данас је откривена и освештана биста мајору Ранку Вукмировићу, пилоту Војске Републике Српске који је страдао у сукобу са авијацијом НАТО савеза изнад села Герзово код Мркоњић Града 1994. године. Претходно је на локалном гробљу у Подновљу откривен и освештан споменик за 29 погинулих борца овог краја.

Мајка страдалог пилота Босиљка Вукмировић истакла је да јој много значи што њен син није заборављен, али да су бол и губитак сина неописиви и ненадокнадиви. Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић захвалио је мјесној борачкој организацији што су се одужили суграђанину мајору Вукмировићу и поставили бисту у његову част у меморијалном комплексу, гдје су споменици погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату и током Другог свјетског рата у борби против фашизма.

Вијенце су пред спомен-бистом, осим породице Вукмировића, и уз породице погинулих, положили и замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Градске управе Добој, добојске Борачке организације и других удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата. Догађајима су присуствовали и посланици у Народној скупштини Републике Српске Данијел Јошић и Небојша Марић.