Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Отворене нове просторије СПКД ”Просвјета”

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, градоначелник Добоја Борис Јеринић и предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПKД/ “Просвјета” из Добоја Обрад Јовић, отворили су данас у овом Граду нове просторије Друштва, а грантом Савјета министара је за њихову адаптацију обезбијеђено 90.000 KМ, док је Град обезбиједио 30.000 КМ.

Средства су издвојена из гранта “Суфинансирање пројеката институција културе у БиХ”, а пројектом је предвиђено да се простор искористи и за организовање драмских радионица, музичких манифестација, те за оснивање дјечијег позоришног фестивала “Добојска вртешка”, у којем ће учешће узети аматерска позоришта из региона Србије, Хрватске, Црне Горе и ФБиХ.

Циљ пројекта је осигурати развој и активног учешћа дјечије публике у култури, учинити доступним културне садржаје сваком појединцу у заједници, дјеци, младима, као и лицима са посебним потребама, те опремање простора за дјечије позориште, стварање неопходног простора младим умјетницима за рад, унапређење позоришне умјетности и живота у локалној заједници и регији.

Пројекат је осигуран кроз организациону, институциону одрживост унапређењем рада позоришта за дјецу и омладину “Позориштанце”, које дјеловање остварује кроз рад СПKД “Просвјета” из Добоја.

Фестивал дјечијег позоришта “Добојска вртешка” у наредном периоду биће уврштен у редован календар културних манифестација Града Добоја, по којем Град постаје центар позоришне умјетности за ђецу и младе у региону.