Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Озваничен почетак радова на дионици ауто-пута на Коридору “Пет це”

У насељу Руданка код Добоја озваничен је почетак радова на другој дионици ауто-пута на Коридору “Пет це” на територији Републике Српске.Озваничењу радова на петљи Костајница присуствују предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар саобраћаја и веза Српске Недељко Ћорић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић.

Присутни су и представници Делегације ЕУ у БиХ и Европске банке за обнову и развој, као и директор “Аутопутева” Душан Топић и градоначелник Добоја Борис Јеринић.Друга дионица ауто-пута на коридору Пет це на правцу од Костајнице до Путниковог брда /граница Федерацијом БиХ/, позната као “добојска обилазница”, дужине је шест километара, а рок за завршетак радова је три године. Ријеч је о веома захтјевној дионици, на којој је планирана изградња два тунела дужине око два километра – Путниково брдо један и Путниково брдо два, изградња моста преко ријеке Босне дужине око 330 метара, те вијадукта дужине око 290 метара.

Предвиђена је изградња и девет потпорних зидова укупне дужине 2.200 метара.Извођач радова је фирма “Интеграл инжењеринг” Лакташи, а радове надзире “ИРД инжењеринг” из Рима. Пројекат је финансиран кредитним средствима Европске банке за обнову и развој у износу од 150.000.000 евра, те суфинансиран грант средствима Европске комисије путем Инвестиционог фонда за Западни Балкан у износу од 38.768.800 евра.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да ова локална заједница постаје чвориште ауто-путева по окончању изградње Коридора “Пет це”, што је развојни потенцијал за овај град који је саобраћајно чвориште Српске и БиХ. Јеринић је током обраћања приликом озваничења почетка радова на другој дионици ауто-пута на Коридору “Пет це” на територији Републике Српске, рекао да је напрометнији магистрални пут уско грло за Добој, а обилазница ће повезати град са Бањалуком и Свилајом, што га чини инвестиционо атрактивним.

Друга дионица ауто-пута на Коридору “Пет це” на правцу од Костајнице до Путниковог брда позната је и као “добојска обилазница”. Ријеч је о веома захтјевној дионици, дугој око шест километара, на којој је планирана изградња два тунела дужине око два километра “Путниково брдо један” и “Путниково брдо два”, изградња моста преко ријеке Босне дужине око 330 метара, те вијадукта дужине око 290 метара.