Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Положени вијенци у знак сјећања на спасавање савезничких пилота “Халијард – ваздушни мост”

У селу Бољанић код Добоја данас су положени вијенци у знак сјећања на јунаштво, жртву у спасавању савезничких пилота “Халијард – ваздушни мост” прије 77 година.

Обиљежавању је уз српског члана Предсједништва, Милорада Додика и министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Дарију Кисић Тепавчевић присуствовала и делегација града Добоја, градоначелник Борис Јеринић и посланици у ПС БиХ Обрен Петровић и Сања Вулић.

Пошту су одали представници Амбасаде САД у БиХ, Амбасаде Велике Британије у БиХ, Фондације “Халијард”, Трећег пјешадијског Република Српска пука, те града Добоја.

На церемонији Бољанићу истакнуте су заставе Републике Српске, Србије и САД. Програмом обиљежавања предвиђено је обраћање званичника и умјетнички програм. У акцији савезничких пилота “Халијард – ваздушни мост” прије 77 година спасено је више од 500 пилота, а у овом селу њих 60. Операција “Ваздушни мост”, како је још зову, била је највећа операција спасавања америчких војника изван линија фронта 1944. и 1945. године.