Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Преминуо је Финац Хеики Вала, велики пријатељ Добоја

Heikki Wala је био бивши кошаркаш, кошаркашки тренер и заљубљеник у кошарку, човјек који је урадио много за кошарку на овим просторима. Имао велику улогу у популаризацији кошарке у Добоју и оснивању Кошаркашког клуба „ФинДо“ Добој. Такође био је и један од организатора лиге Бољи Балкан. Лига која је окупљала екипе из цијеле БиХ у млађим селекцијама. Господин Wala је преко пројеката финансирао путовања и трошкове екипа.

Heikki Wala се може сматрати оцем Uusikaupunki кошарке, јер је 1974. године почео водити кошаркашке активности међу градским омладинским и сениорским кошаркашким селекцијама. Године 1983. постао је извршни директор Uusikaupunki Athletes (сада UU-Korihait ry), а 1984. године главни тренер и на тој функцији се задржао до прољећа 1994. године.

Господин Wala 1999. године одлази у међународну мировну мисију и тада почиње његов рад на кошаркашким теренима Босне и Херцеговине. 2000 године прво оснива тренерску клинику ФинДо, а касније и школу кошарке која и данас ради. Heikki Wala био је директно одговоран за каријере Бојана Шарчевића и Огњена Кузмића који су своје каријере почели у Финској.

Heikki Wala је такође био је члан градског вијећа Uusikaupunki. Heikki Wala, умро је у ноћи између понедјељка и уторка 29.11.2021.


Човјек који је волио и град Добој! Почивај у миру и хвала ти за све!