Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Одржана Прва ванредна сједница Скупштине града

Prva vanredna sjednica Skupštine grada Doboja.

Данас је одржана прва ванредна сједница Скупштине града Добоја, у овом сазиву. На данашњој сједници, Скупштина града је усвојила ребаланс буџета за ову годину у износу од 79.844.770 конвертибилних марака, који је већи за 14.350.770 конвертибилних марака од плана, као и сет мјера у борби против посљедица епидемије вируса корона.

Prva vanredna sjednica Skupštine grada Doboja.

Највеће учешће у ребалансу је кредитно задужење од 10.000.000 конвертибилних марака, од којег је 5.000.000 конвертибилних марака намијењено за куповину станова, пословних просторија и гаража, те 1.200.000 КМ за реконструкцију Улице краља Александра и 1.000.000 КМ за изградњу нових градских саобраћајница (улица поред аутобуске станице и улица од “Брчко гаса” до Улице Николе Тесле). Такође, ребалансом је предвиђено 900.000 КМ за реконструкцију вреловода у Улици српских бригада, као и по 500.000 КМ за реконструкцију дијела улица Цара Душана и Николе Пашића и изградњу канализације у насељу Баре.

Планирана су и средства од 380.000 КМ за уређење парцеле (топловод, вреловод, електрични и хидротехнички радови), 300.000 КМ за асфалтирање регионалног пута Палежница Горња и 220.000 КМ за реконструкцију и доградњу објекта Регионалног музеја у Добоју.

У документу о ребалансу буџета наводи се да су у структури примитака у задуживању у односу на план буџета за 2020. годину смањени планирани примици од задужења по основу ранијих кредита који нису у потпуности реализовани у износу од 2.631.930 КМ.

Prva vanredna sjednica Skupštine grada Doboja.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић оцијенио је данашњу ванредну сједницу локалног парламента конструктивном и захвалио одборницама, укључујући и опозиционе, зато што су подржали сет мјера у борби против посљедица епидемије вируса корона. Он је најавио да ће и у наредном периоду бити организоване ванредне и редовне сједнице с обзиром на неопходност извршења ребаланса буџета јер је евидентан пад прихода у буџет, од чега нису имуне ни друге локалне заједнице у Српској.

У оквиру мјера помоћи усљед санирања настале штете проузроковане вирусом корона, одборници су донијели одлуку о ангажовању 50.000 конвертибилних марака за помоћ најугроженијим категоријама, односно пензионерима, која ће бити уплаћена на рачун добојског Удружења пензионера.

Prva vanredna sjednica Skupštine grada Doboja.

Привредним субјектима који нису обављали дјелатности субвенционисаће се трошкови испоруке топлотне енергије за период од 16. марта до 15. априла ове године. Од плаћања закупнина ослабађају се закупци пословних простора који су у власништву града, а којима је примјеном наредби градског Штаба за ванредне ситуације забрањен рад или ограничено радно вријеме.

Одборници су усвојили програм субвенција за износ комуналне таксе за истицање пословних имена, према којем пословни субјекти којима је забрањен рад имају право на 100 одсто износа аликвотног дијела комуналне таксе за март, април и мај, док аликвотни износ од 50 одсто имају пословни субјекти којима је рад ограничен. Програм обухвата и субвенције за накнаде за заузимање јавне површине.

Prva vanredna sjednica Skupštine grada Doboja.

На данашњој сједници одборници су усвојили годишњи обрачун буџета за 2019. годину према којем укупна буџетска средства за тај период износе 48.007.075 КМ, а укупно извршени расходи 48.347.735 КМ. Дефицит износи 340.660 КМ.

Одборницима је представљена информација о стању рачуна донаторских средстава за набавку опреме и помоћи здравственим установама града Добој (Болница Свети апостол Лука Добој и Дом здравља Добој) на дан 24. априла, према којој је 271 правних и физичких лица уплатило 428.080 КМ и 6.502 евра. Са тог рачуна је Болници Свети апостол Лука исплаћено 90.000 КМ, по захтјеву за куповину заштитних маски и одјела.

Усвојен је програм кориштења подстицајних средстава за унапређење пољопривредне производње за ову годину, за што је у градском буџету предвиђено 120.000 КМ. На данашњој првој ванредној сједници Скупштине града Добој, која је била затворена за јавност, расправљано је о седамнаест тачака дневног реда.

Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске обавијестило је у сриједу, 22. априла, Град Добој да је Републички штаб за ванредне ситуације издао одобрење за одржавање сједнице локалног парламента и да је Град дужан да поштује и предузме све мјере ради заштите здравља људи и смањења могућности преношења вируса корона.