Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Пуштена у рад лабораторија за молекуларну дијагностику

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић данас је у добојској Болници “Свети апостол Лука” пустио у рад лабораторију за молекуларну дијагностику која омогућава вршење ПЦР дијагностике на вирусну инфекцију ЦОВИД-19. Ова лабораторија ће радити у Служби за микробиологију, а Шеранић каже да ће намјена набављене опреме бити и за друге друге вирусолошке сврхе.

Министар Шеранић је захвалио донаторима који су учествовали у пројекту набавке опреме, чиме се уз Бијељину и Фочу наставља установљење вирусолошке мреже лабораторија у Српској ради убрзања процеса дијагнозе и лијечења пацијената. Он је нагласио да је ова лабораторија доказ да се само координацијом локалне заједнице и Владе Српске и планирањем средстава за улагање може обезбиједити све што је неопходно за пацијенте.

Министар Шеранић је рекао да ресорно министарство води разговоре са свим домовима здравља у Српској о организацији примарне здравствене заштите за наредни период, а Институт за јавно здравство Републике Српске са кризним штабовима јединица локалних самоуправа о најбољој организацији превентивних активности и контроли мјера надлежних институција. Он је изразио задовољство што је током ове седмице евидентиран пад заражених вирусом корона у односу на прошлу, наводећи да је то резултат адекватније контроле спровођења епидемиолошких мјера, а уз асистенцију полиције и подношењем кривичних пријава.

Директор добојске Болнице Младен Гајић каже да је за набавку апарата и опремање лабораторије утрошено 333.659 КМ донаторских средстава града Добоја, општине Станари, компаније ЕФТ Рудник и Термоелектрана “Станари” и привредника из општине Теслић која су првобитно била намијењена за куповину респиратора, а преусмјерена су након што је средствима Владе Српске и других донатора купљено 19 респиратора.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да Градска управа има сталну комуникацију са Владом Српске да би била пронађена најбоља рјешења за превазилажење периода пандемије.

Данашњем отварању лабораторије присуствовали су и посланик у Народној скупштини Републике Српске Александар Суботић и посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Обрен Петровић и Сања Вулић.