Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Састанак са руководством Инспектората Републике Српске

Градоначелник Добоја Борис Јеринић састао се данас у просторијама Градске управе Добој са новоименованим вршиоцем дужности директора Инспектората Републике Српске – на коме је разговарано о налажењу рјешења да се тврђава Градина отвори за посјете, о примједбама на Нацрт закона о инспекцијама у Српској, те будућем смјештају испоставе Инспектората у овом граду. Шкребић је најавио да ће се проблем у вези са добојском тврђавом може бити ријешен да се Градина пусти у рад, а да Градска управа у ходу отклања недостатке које је уочио грађевински инспектор.

Када је ријеч о примједбама локалне власти на Нацрт закона о инспекцијама у Републици Српској у дијелу о преузимању надлежности дијела локалне инспекције, Шкребић је навео да су о том питању приближни ставови. Шкребић је указао на тренутно неуслован смјештај испоставе Инспектората у Добоју и да је са градоначелником Добоја Борисом Јеринићем разговарао о могућности да просторије буду у оквиру новог објекта градског административног центра, чија изградња треба да почне наредне године.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић је указао на потребу да контроле привредника буду синхронизоване, похваливши најаву Шкребића да ће бити појачане интерне контроле рада Инспектората. Представници локалне власти су на јавној расправи о Нацрту закона о инспекцији Републике Српске одржане 4. новембра у Добоју указали на низ недостатака. Примједбе су се, између осталог, односиле на то да ће одузимањем локалној самоуправи надлежности инспекције рада, а поготово здравства, настати проблеми у пракси, с обзиром на повећан број ексхумација у Добоју и преношење посмртних остатака у друге дијелове Републике Српске и Федерације БиХ, због чега ће грађани бити присиљени да по сагласност иду у Бањалуку.

Замјерило се и што су многе одредбе у Нацрту закона уопштене, па је, између осталог, нејасно које критеријуме ће примјењивати јединица локалне самоуправе приликом израде правилника о систематизацији у датој области, односно које ће критеријуме примјењивати Инспекторат приликом давања сагласности. Тада је наведено да је у Нацрту закона прописано оснивање организационих јединица Инспектората надлежних за складиштење, чување и располагање робом одузетом у поступку инспекцијског надзора, при чему предлагач закона, намјерно или не, игнорише чињеницу да је за то потребно издвојити новац.

Данашњем састанку су присутвовали и предсједник Скупштине града Добој Сања Вулић, те посланици у Народној скупштини Републике Српске Александар Суботић и Данијел Јошић.