Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Град Добој обиљежио крсну славу Преображење Господње

У Цркви Светих апостола Петра и Павла у Добоју одржана је литургија коју је поводом славе града Преображења Господњег служио Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, уз саслужење свештенства архијерејског намјесништва добојског. Литургији су присуствовали представници локалне управе, али у ограниченом броју усљед превентивних мјера због вируса корона.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић честитао је крсну славу суграђанима и пожелио да на данашњи празник сви преобразе себе у боље људе и да боље раде да би град напредовао.

Градоначелник Јеринић је, поводом крсне славе града, члану Предсједништва БиХ Додику на поклон уручио умјетничку слику, истичући да се Добој преображава на боље захваљујући подршци Додика, предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и предсједника Владе Српске Радована Вишковића.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је овогодишњи кум славе града Добоја – Преображења Господњег, поручио је да остаје посвећен Добоју и цијелој Републици Српској и да је крсна слава дан окупљања и анализирања онога што је учињено, као и завјетовања да ће бити настављен рад за добробит народа.

Свечаности ломљења славског колача присуствовали су и посланици у Народној скупштини Републике Српске са овог подручја Александар Суботић и Данијел Јошић, посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Обрен Петровић и Сања Вулић, начелник Петрова Озрен Петковић, помоћник министра одбране БиХ Мирко Околић и остали гости.

Српски члан Предсједништва БиХ, који је са Његовим преосвештенством епископом зворничко–тузланским Фотијем обавио чин ломљења славског колача у сали градске скупштине у Добоју, рекао је да у овој локалној заједници има да се уради много тога, те да је већ доста тога урађено.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је објекат Владичанског дома у Добоју реконструисан средствима Владе Српске и града Добоја од 500.000 КМ са циљем да буде мјесто окупљања ради очувања српског идентитета. Додик је граду Добоју честитао за све реализоване планове и подсјетио на планиране инвестиције у овом граду у вриједности 700 милиона КМ.

“Многи планови које смо чинили заједно већ се реализују. Добој је озбиљно градилиште. Познато је да су планиране инвестиције од 700.000.000 КМ, што обухвата регулацију ријеке Босне, изградњу обилазнице ауто-пута око Добоја”, навео је Додик и истакао да ће сви пројекти утицати на стабилност ове локалне заједнице.

Он је нагласио да је Република Српска тренутно у тешкој борби за очување свог идентитета и опстанка, и да се много чини да се и у Добоју, као и у Гацку, Требињу и осталим локалним заједницама, очува вјера у живот и да људи остану на овим просторима, те да добојска Градска управа настоји да сви сегменти друштва буду заступљени и да подржава све вјерске заједнице.

Владика Фотије нагласио је да ће Владичански дом бити и мјесто са широм намјеном, те културни центар овог краја.