Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Свјетска банка: Програм модернизације водних услуга

У Добоју је данас у организацији Свјетске банке представљен Програм модернизације водних услуга у БиХ. На састанку су, поред градоначелника Добоја Бориса Јеринића и представника добојског “Водовода”, присуствовали и представници локалних власти и предузећа која се баве водоснадбијевањем са подручја Теслића и Бијељине из Републике Српске, као и Тешња, Калесије, Завидовића и Жепча из Федерације БиХ.

Представник Свјетске банке за пројекте у вези са водом у Европи и центраној Азији Давид Мишо рекао је да су искуства показала да одређене инвестиције ове институције у области побољшања водоснадбијевања нису конкретизоване у БиХ, односно није дошло до побољшања за крајње кориснике. Он је истакао да је сврха данашњег састанка била да се постигне сагласност како да инвестиције на модернизацији компанија које се баве испоруком воде буду одрживе и са видљивим ефектима за крајње кориснике.

“Желимо да помогнемо локалним заједницама да направе свој програм тако да се структуре компанија које пружају услоге водоснадбијевања модернизују, да буду ефикасније, њихов рад одговорнији и транспарентнији, а цијела прича финансијски одржива”, рекао је Мишо новинарима.

Он је указао на потребу успостављања партнерског односа између грађана као корисника услуга и локалних власти, те виших нивоа одлучивања у БиХ, с обзиром на то да сви имају улогу у овом процесу.

“Грађани морају добити квалитетну услугу, а исто тако морају то да плате по фер цијени”, рекао је представник Свјетске банке.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић истакао је да је град препознао потребе грађана и да градски водовод санира и реконструише водоводне мреже, као и измјешта бунаре из урбаног дијела према Осјечанима и Придјелу Доњем.

“Знамо шта хоћемо. Анализираћемо приједлоге Свјетске банке, поготово њена грант и кредитна средства и направићемо план како да их искористимо”, рекао је градоначелник Добоја Борис Јеринић. Он је истакао да је приоритет Градске управе уредно снабдијевање грађана водом за пиће.