Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Трећа редовна сједница Скупштине града Добој

Одборници Скупштине града Добоја усвојили су ребаланс буџета за текућу годину од 61.872.325 КМ, који је за 14.060.325 КМ већи од текућег.

Начелник Одјељења за финансије Миленко Николић рекао је новинарима да је ребалансом буџет увећан за 29 одсто и да је добио сагласност без препорука Министарства финансија Републике Српске.Према његовим ријечима, у оквиру структуре буџета, порески приходи учествују са 38 одсто, од којих је издвојио приходе од ПДВ-а захваљујући којима град годишње оствари више од 16.000.000 КМ.У оквиру непореских прихода, Николић је издвојио накнаде за природне погодности и уређење грађевинског земљишта, који су до овог момента градску касу напунили са више од 6.000.000 КМ.Примици од продаје имовине у буџету учествују са око 12 одсто.Када су у питању расходи, Николић је указао на наставак капиталних пројеката од којих је издвојио спортску дворану, колектор у насељу Аеродром, водовод у Барама, те градњу 30 станова за младе брачне парове за шта је град издвојио више од 2.000.000 КМ.

У извјештају о тромјесечном извршењу буџета за текућу годину приказан је суфицит у износу од 2.550.401 КМ, с обзиром на то да остварени приходи за први квартал износе 12.542.689 КМ, а расходи 9.992.288 КМ.Одлуком локалног парламента, о годишњем обрачуну буџета за 2020. годину, приказан је остварени буџетски дефицит у висини од 10.685.887 КМ, уз појашњење да су остварени приходи 69.714.791 КМ или 81 одсто од укупно планираних, а расходи 80.400.678 КМ или 93 одсто.

Одборници су усвојили одлуку о преносу права својине над земљиштем без надокнаде са града на Министарство унутрашњих послова Републике Српске, за потребе изградње објекта Јединице жандармерије Полицијске управе Добој.Скупштинском одлуком о критеријумима за додјелу средстава буџета града за редовне дјелатности спортских клубова за текућу годину Mушком рукометном клубу “Слога” Добој предвиђен је износ од 180.000 КМ, Фудбалском клубу “Слога” 150.000 КМ, Фудбалском клубу “Жељезничар” 25.000 КМ, Женском рукометном клубу “Добој” 15.000 КМ, те Карате клубу “Слога” 10.000 КМ.

Износ од 100.000 у одговарајућем проценту биће распоређен за преосталих 35 спортских клубова, док се 320.000 КМ ставља на располагање градоначелнику Добоја који ће својом одлуком дефинисати расподјелу средстава.Одлукама о ангажовању новчаних средстава, 30.000 КМ додијељено је Српском просвјетном и културном друштву “Просвјета”, 22.321 КМ Удружењу грађана “Покрет” Сјенина Ријека.Одборници су данас прихватили иницијативу начелника општине Петрово о међусобној сарадњи ове двије локалне заједнице, с циљем оснивања вртића у Петрову који би организационо био у саставу добојске Јавне предшколске установе “Мајке Југовића”.

У оквиру кадровских питања, на мјесто вршиоца дужности начелника Одјељења за стамбено-комуналне послове именована је Марина Протић, након разрјешења Давора Савића.За руководиоца Одјељења за привреду и друштвене дјелатности именован је Марко Николић, након што је разријешен Младен Лукић који је именован за вршиоца дужности директора Спортско рекреативног центра “Преслица”, умјесто досадашњег директора Слободана Лазаревића. За вршиоца дужности Центра за културу и образовање именована је Лидија Жарић, умјесто Вукосава Софренић која је именована за руководиоца Центра за социјални рад.

Одборник ПДП-а Оливера Недић напустила је сједницу након што јој није дозвољено да са говорнице телефоном снима своју расправу о ребалансу буџета. Предсједник Скупштине града Севлид Хуртић одлуку је образложио да одборницима није дозвољено да снимају сједницу с обзиром на то да су присутни новинари, те да неће дозволити “прозивке и омаловажавање колега”.

Замјеник градоначелника Добоја Владимир Марковић рекао је да је на данашњој сједници одлучено да највеће признање – Плакета града уз новчани износ од по 5.000 КМ ове године буде додијељено директору Универзитетског клиничког центра Републике Српске Влади Ђајићу, добојском Дому здравља и Болници “Свети апостол Лука”.

Амблем града уз износ од по 3.000 КМ додјељује се Градском дувачком оркестру Добој и аутору и извођачу музичких текстова Свети Јовановићу.Новчана награда од по 3.000 КМ додјељује се Удружењу жена “Плане” и Удружењу Рома “Златни точак”.

Признања и награде биће уручена на Свечаној академији, која ће бити одржана поводом Дана града Добоја – 28. јуна.