Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Министар Трнинић у радној посјети Добоју

Ministar Trninić i gradonačelnik Doboja Jerinić.

Градоначелник Борис Јеринић састао се данас са министром саобраћаја и веза у Влади Републике Српске Неђом Трнинићем, који је боравио у радној посјети нашој локалној заједници. На данашњем радном састанку у Градској управи Добој теме су биле везане за реализацију до сад започетих инфраструктурних пројеката, као и за статус предузећа ЖРС у којем је запослен велики број Добојлија.

Министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске Неђо Трнинић рекао је данас, након састанка са градоначелником Добоја Борисом Јеринћем, да је овај град некада био регионална раскрсница и да ће то постати поново уз планирану изградњу ауто-путева и реализацију других инфраструктурних пројеката. Министар Трнинић каже да је о овим плановима данас разговарао са градоначелником Добоја Борисом Јеринићем како би, уз сарадњу, они успјешно били доведени до краја, те истакао како је приоритет Владе Српске јесте да ауто-путем повеже Бањалуку и Београд. Дионица од Бањалуке до Добоја већ је урађена, а почела је и прва фаза у дужини од седам километара Коридора Пет це, чија ће укупна дужина бити 46 километара.

Такође, данас је речено да су за другу фазу овог коридора обезбијеђена средства, али да није ратификован споразум са ЕБРД-ом, што кочи процедуре, наводећи да су у току разговори за реализацију фаза три и четири. Према његовим ријечима, проблем постоји и са новим мостом на Рачи, који би требало да буде премјештен 300 метара даље од постојећег, за шта је потребно да потписати споразум на нивоу БиХ.

Ministar saobraćaja Trninić i gradonačelnik Doboja Jerinić.
Градоначелник Добоја Јеринић у разговору са министорм саобраћаја Трнинићем

Жељезнице Републике Српске

Говорећи о „Жељезницама Републике Српске“, министар Трнинић подсјетио да је то предузеће у процесу реструктурисања, што захтијева континуирану сарадњу Владе, управе предузећа и локалне заједнице, како би тај процес био успјешно завршен и предузеће било доведено у стање самоодрживости и функционалности.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да је на састанку закључено да проблем неформирања власти на нивоу БиХ кочи одређене међународне пројекте у овом граду, којима је потребна ратификација, како у Савјету министара, тако и у парламенту БиХ, али да је потребно радити на оним дијеловима пројеката на којима је то могуће. Он је, говорећи о изградњи Коридора „Пет це“, рекао да су обезбијеђена средства ЕБРД-а у износу од 150 милиона евра за фазу два, а то је изградња два моста на ријеци Босни и два тунела на Путниковом брду, према Медакову.

Градоначелник Јеринић је, када је ријеч о реализацији конкретних пројеката, попут кружних раскрсница, рекао да то није била тема данашњег разговора и нагласио да градске службе раде на рјешавању имовинско-правних односа.