Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

У Добоју је одржан састанак учесника превентивне кампање „Опрезни пазе на пружне прелазе“

У Добоју је одржан састанак учесника превентивне кампање „Опрезни пазе на пружне прелазе“. Циљ кампање је да се унаприједи инфраструктура на пружним прелазима, те самим тим подигне ниво безбједности жељезничког саобраћаја. Kампању спроводе Министарство саобраћаја и веза, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Инспекторат, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске и Жељезнице Републике Српске. 

Добој као друмско чвориште и који броји 42 пружна прелаза, једна је од локалних заједница у Српској у којој се често дешавају несреће на пружним прелазима. У последњих пет година на овдашњим пружним прелазима смртно су страдала четири лица, док је у том периоду на пружним прелазима у  Српској животе изгубило десет лица. Из Жељезница Српске наводе да су сви пружни прелази на добојском подручју обезбијеђени одређеном сигнализацијом, док су четири осигурана на вишем нивоу. Подршку у подизању безбједности жељезничког саобраћаја имају и од Града Добоја.

  • Жељезнице Републике Српске према свим локалним заједницама редовно упућују дописе и покушавамо сви заједнички, уколико је то могуће, да укинемо оне путне прелазе који не испуњавају одређену законску регулативу. Али то је врло скупа инвестиција и морамо сви заједнички да уложимо труд, како би покушали да их сведемо на што мањи могући број у оквиру законске регулативе – изјавио је Раде Цвијановић, Жељезнице Републике Српске.
  • Покренули смо једну иницијативу која је генерално и наша обавеза да обиђемо све пружне прелазе који се налазе на подручју Града Добоја, у циљу да снимимо ситуацију и какво је стање тих пружних прелаза, да би евентуално тамо гђе постоје неки недостаци у наредном периоду ишли у правцу њиховог отклањања, како би учинили те пружне прелазе што безбједнијим и што сигурнијим за пролазак возова, а исто тако и моторних возила – рекао је Владимир Марковић, замјеник градоначелника Добоја.

У циљу подизања безбједности жељезничког саобраћаја, из Агенције за саобраћај наводе да ће одштампати разледнице за ученике трећег и четвртог разреда у чијем уписном подручју се налазе пружни прелази. Kампања се одвија и у оквиру 6. УН-ове седмице безбједности саобраћаја, која се обиљежава од 17. до 23. маја под слоганом „Улице за живот, волимо 30“, како би се анимирали возачи да смање брзину кретања на 30 километара на час.