Site icon Град Добој

Одржана 28. редовна сједница Скупштине града

Данас је одржана 28. редовна сједница Скупштине града Добоја у овом сазиву. На данашњем дневном реду Скупштине града расправљало се о 33 тачке дневног реда. Одборници добојског парламента усвојили је данас предложени ребаланс буџета за ову годину у износу од 79.844.770 конвертибилних марака.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је након сједнице да је основ за ребаланс буџета, првенствено, кредитно задужење за реализацију капиталних инвестиција, као и повећање непореских прихода. Он је истакао да је буџет стабилан с обзиром на то да укупно кредитно задужење оптерећује локални буџет са око 9,6%, од дозвољених 18%.

Градоначелник Јеринић је, коментаришући данас усвојени извјештај о раду градоначелника и Градске управе за прошлу годину, рекао да је због околности са вирусом корона успорена реализација одређених започетих пројеката у 2019. години, те навео да се, између осталих, наставља са реализацијом пројекта суфинансирања куповине станова младим брачним паровима, те да убрзо слиједи трећи јавни позив.

У оквиру тромесјечног извјештаја извршења буџета за текућу годину одборницима је предочено да укупна буџетска средства за прва три мјесеца износе 25.071.090 конвертибилних марака, а расходи 25.898.029 конвертибилних марака или 40 одсто годишњег плана, чиме је остварен буџетски дефицит у износу од 826.939 конвертибилних марака.

Одборницима је презентована информација о стању рачуна донаторских средстава за набавку опреме и помоћи здравственим установама града Добој (Болница Свети апостол Лука Добој и Дом здравља Добој) за период од 24. априла до 1. јуна, према којој је 126 правних и физичких лица уплатило 109.450 конвертибилних марака. Уговор о отварању предметног трансакционог рачуна закључен је 25. марта, а према првој информацији о стању рачуна за период до 24. априла, 271 правних и физичких лица уплатило 428.080 конвертибилних марака и 6.502 евра. Са тог рачуна је Болници „Свети апостол Лука“ исплаћено 90.000 конвертибилних марака, а Дому здравља Добој у два наврата укупно 74.856 конвертибилних марака, за набавку медицинске опреме.

Одборници су усвојили одлуку о утврђивању инвестиционог пројекта од посебног интереса за Град који се односи на изградњу двије кружне раскрснице у оквиру магистралних путева, за чију је реализацију неопходно пренијети право непокретности без накнаде у корист Републике Српске.

Предочене су информације о предузетим мјерама градског Штаба за ванредне ситуације с циљем превенције ширења вируса корона, као и о обезбјеђивању услова за смјештај лица ради превенције ширења вируса корона.

Exit mobile version