Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Вијести

Представљен пројекат „Здраве заједнице у БиХ“

У Добоју је данас представљен пројекат „Здраве заједнице у БиХ”. Циљ овог пројекта, који ће бити реализован у 25 јединица локалне самоуправе у БиХ је унапређење заштите здравља грађана у локалним заједницама, превенција примарно незаразних болести, те промоција здравих навика.

Ријеч је о заједничком пројекту Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и федералног Министарства здравства, који финансира Влада Швајцарске. Партнери на овом пројекту су и ентитетски савези општина и градова.

Представљени пројекти финансирани средствима Јапана

У Добоју су данас представљена два реализована пројекта која се односе на набавку санитетског возила и деминирање подручја Горње Зелиње, који су финансирани средствима Амбасаде Јапана у БиХ.

Пројекат набавка и опремање санитетског возила за потребе Дома здравља вриједан је 151.565 КМ, а потписан је и реализован 2023. године.

Деминирање укупно 75.421 метра квадратна површине у добојском насељу Горња Зелиња реализовано је у два наврата, 2002. и 2022. године.

Амбасадор Јапана у БиХ Масами Кинефучи рекао је да је средствима Владе Јапана на подручју Добоја реализовано више од осам пројеката, што је знак пријатељства два народа.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић истакао је да је у протеклим годинама изузетно присутна подршка јапанске Владе у оквиру различитих пројеката, попут изградње Јапанског моста, деминирања земљишта под минама након 1995. године и других.

За љепши и уређенији Добој

Град Добој и Одјељење за стамбено-комуналне послове позивају све заинтересоване Заједнице етажних власника са подручја Града Добоја, а који имају слободне површине намијењене за садњу сезонског цвијећа, да се пријаве ради остваривања права на добијање цвијећа за садњу.

Град ће донирати саднице различитог сезонског цвијећа свим заинтересованим ЗЕВ-овима.

Обавеза сваког ЗЕВ-а који се пријави јесте да преузето сезонско цвијеће самостално засади (у оквиру објекта ЗЕВ-а) и одржава у току вегетационе сезоне (залијевање и окопавање).

Рок за пријаву је до понедјељка 15.априла 2024.године.

Пријава се врши путем обрасца, који се може преузети на веб страници града или на инфо пулту Градске управе и достављања истог лично или путем мејл адресе: t.stankovic@doboj.gov.ba

Током маја у функцији нова болница

Објекат нове Болнице “Свети апостол Лука” у добојском насељу Усора требао би бити у функцији током маја и неће бити продужења рокова, рекао је градоначелник Добоја Борис Јеринић након данашњег састанка са представницима компаније “China Sinopharm International Corporation”, који је извођач радова.

Јеринић је рекао новинарима да је око 98 одсто послова завршено и да ће Градска управа у законом предвиђеном року спровести активности за издавање употребне дозволе и технички пријем објекта узимајући у обзир обимност пројектне документације.

“Што се тиче токова не можемо прецизирати дан и морамо добити сагласност Министарства здравља и Владе Републике Српске. Од почетка смо сви заједно у овом пројекту”, изјавио је Јеринић.

Радове у новој болници у Добоју, која је у завршној фази изградње и чија је вриједност 103 милиона КМ са ПДВ-ом, по систему “кључ у руке” гради компанија “China Sinopharm International Corporation”.

Ова савремена здравствена установа је укупне бруто површине 28.078 метара квадратних, од чега је нето површина објекта 25.390 метара квадратних.

Сва одјељења и службе болнице су пројектовани у складу са европским нормама, при чему су задовољени сви захтјеви модерне болнице.

Нова болница пројектована је да дугорочно опслужује око 330.000 становника из добојске регије у Републици Српској, федералног Зеничко-добојског и Тузланског кантона.

Располагаће са 468 кревета, те медицинским специјалистичким службама попут главног операционог блока са четири операционе сале, ургентног са операционом салом, дијагностичког центра са више од 22 разних радиолошких и других дијагностичких процедура, дневну амбулантну/поликлиничку услугу са око 20 специјалистичких консултација, терапијску онколошку дневну болницу.

Ломљење колача у част добојских новомученика

Код Спомен-костурнице страдалим Србима у Добоју сломљен је славски колач и освештано жито у част Светих новомученика Епархије зворничко-тузланске, поводом 108 година од интернације Срба у добојски логор, први у цивилизованој Европи који је организовала Аустроугарска у којем је од 1915. до 1917. године убијено 12.000 људи.

Свечани обред ломљења колача извршио је архијерејски намјесник добојски Мирко Николић заједно са изаслаником српског члана Предсједништва БиХ Бошком Томићем, помоћником министра рада и борачко-инвалидске заштите Небојшом Видаковићем, послаником у Народној скупштини Републике Српске Срђаном Тодоровићем и градоначелником Добоја Борисом Јеринићем, који је изабран за кума славе за наредну годину.

Присутни су и припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, руководство града Добоја, удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, те Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године и конзулата Србије у Бањалуци. Након ломљења славског колача биће положени вијенци код Спомен-костурнице, а потом и код споменика “Добојски логор 1915-1917”, који се налази на мјесту некадашњег логора у непосредној близини садашње жељезничке станице. Ломљењу славског колача је претходила Света архијерејска служба у Храму Светих Петра и Павла у Добоју и опход око цркве.

Страдалнике у добојском логору је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве прогласио новомученицима Епархије зворничко-тузланске. Добојски логор, који је у Првом свјетском рату формирала Аустроугарска, био је прво организовано масовно стратиште у дотадашњој историји цивилизоване Европе. Први подаци о добојском логору предочени су тек у “Споменици посвећеној мученицима и жртвама добојске интернације из свјетског рата 1915/16. године”, која је урађена приликом освештања споменика, Спомен-костурнице са костима страдалих и Спомен-цркве Светих апостола Петра и Павла 1938. године.

Логор је основан 27. децембра 1915. и био у функцији до 5. јула 1917. године, а у њега је интерниран 45.791 Србин и то 16.673 мушкарца, 16.996 жена и дјеце из БиХ, те 12.122 српска војника и један број старијих људи, жена и дјеце из Србије и Црне Горе, од којих је око 12.000 страдало. Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова уврстио је интернацију Срба у добојски логор у календар значајних догађаја.

Представљена студија енергетске ефикасности цјелокупног стамбеног сектора Града Добој

Пројекат „Декарбонизација стамбеног сектора у БиХ“

У склопу пројекта „Декарбонизација стамбеног сектора у БиХ“ у градском друштвеном центру је одржана презентација на којој су представљени резултати студије о енергетској ефикасности за град Добој, а представили су је Мирослав Радниковић и Мирза Шеховић из УНДП-а. Презентацији су присуствовали представници заједница етажних власника
и градских институција. Мирослав Радинковић (УНДП) је у свом излагању навео да је стамбени сектор један од највећих потрошача енергије и да је овим пројектом предвиђена израда студије и финансијских механизама за свих 36 СЕЦАП локалних заједница. „Циљ нам је створити повољније оквире за инвестиције у енрегтску ефикасност стамбених објеката за град Добој“, нагласио је Радниковић.

„Студију енергетске ефикасноти цјелокупног стамбеног сектора града Добој“, је потом представио Мирза Шеховић, те се осврнуо на стање енергетске ефикасности у стамбеном сектору града. Он је истакао изазове са којима се град суочава у постизању енергетски ефикасних зграда, те навео бројне предности енергетске ефикасности, како за
домаћинства, тако и за заједницу у цијелини, укључујући очување околине, побољошање здравља, самњење потрошње енергије, остваривање уштеда и отварање зелених радних мјеста.

Пројекат „Декарбонизација стамбеног сектора у БиХ“ има за циљ промоцију енергетске ефикасности и смањење емисије угљика кроз провођење различитих мјера, као што су побољшање топлотне изолације, надоградња система гријања, те промоцију обновљивих извора енергије. „Презентација је само једна од бројних активности планираних у оквиру овог пројекта, а надамо се да ће допринијети подизању свијести и покретању позитивних промјена у правцу одрживог развоја“, навели су учесници, те најавили и јавне позиве о суфинасирању пројеката декарбонизације за град Добој у наредној години.

Одржана едукација о енергетској ефикасности под називом „Практични савјети за свакодневни живот“

Представници мјесних заједница и заједница етажних власника, учествовали су у едукацији о енергетској ефикасности. Едукација под називом „Практични савјети за свакодневни живот“ фокусиран је на подучавање појединаца и заједница о важности очувања енергије и заштити животне средине.

Едукацију је организовало Одјељење за стратешко планирање, европске интеграције и локални економски развој града Добој, а одржана је у градском друштвеном центру. Током едукације, полазници су научили о утицају кориштења енергије на животну средину и предностима малих промјена у свакодневном животу, како би се смањила потрошња енергије. Теме које су биле обухваћене укључивале су енергетски ефикасне уређаје, термичку изолацију објеката и обновљиве изворе енергије. Учесници су такођер научили о финансијским предностима уштеде енергије, укључујући ниже рачуне за комуналије и повећање вриједности имовине.

Едукација је била успјешна, а учесници су изразили захвалност на стеченом знању и посвећености увођењу промјена у властитим домовима и заједницама. Догађај је завршен позивом на акцију за све присутне да дају примјер и шире свијест о важности енергетске ефикасности. На линку можете преузети матаријале са савјетима како штедјети енергију у свакодневном животу.

Едукација у друштвеном центру

У Друштвеном Центру у Добоју 13. и 14..децембра 2023. године одржана је едукација на тему “Фацилитација Форума у мјесним заједницама” коју је организовао Град Добој у сарадњи са УНДП-ом. Поменута едукација је саставни дио плана обука које су у обавези проћи све јединице локалне самоуправе које учествују у пројекту “Јачање улоге МЗ у БиХ” који финансира влада Швајцарске и Шведска а спроводи УНДП у сарадњи са Градом Добој. У дводневној едукацији представници МЗ су обучени о теоријском и практичном дијелу вођења форума. У току обуке учесници су изразили жељу за организовањем едукација на различите теме, те ће у наредном периоду фокус бити на реализацији тражених обука.

Пројекат „Јачање повјерења и кохезије у заједницама у Босни и Херцеговини“ – Доградња ОШ Вук Стефановић Караџић

Представници Града Добој и УНДП-а, заједно са директором ОШ Вук Стефановић Караџић, обишли су грађевинске радове доградње ОШ Вук Стефановић Караџић, који се финасирају кроз пројекат „Јачање повјерења и кохезије у заједницама у Босни и Херцеговини“.

Изградњом новог објекта ОШ Вук Стефановић Караџић ће добити двије нове учионице, сенсорну собу и сенсорну салу за потребе ученика са потешкоћама у развоју. Овом доградњом Град Добој ствара услове за модерно инклузивно образовање и испуњава своје обавезе из Члана 24 УН Конвенције о правима особа са инвалидитетом. Унутар дограђеног објекта налазит ће се канцеларија Удружења дјеце са потешкоћама у развоју Добој које ће имати на располагању све ресурсе новог објекта ради одржавање ванаставних активности.

Пројекат „Јачања повјерења и кохезије у заједницама у Босни и Херцеговини“, уз финансијску подршку Службе за инструменте вањске политике (#ФПИ) Европске уније у оквиру Инструмента за међуљудске односе, развој и међународну сарадњу (#НДИЦИ), спроводе Европска унија (ЕУ), Уједињене Нације (УН), Мисија ОСЦЕ у Босни и Херцеговини (ОСЦЕ) и Савјет Европе (ЦоЕ) у партнерству са Градом Добој.

Ово је један врло важан корак ка друштвеном оснаживању особа са потешкоћама у развоју и развијању поверење и припадности међу њима и њихових породица према локалној заједници.

Пројекат „Локални економски развој у Босни и Херцеговини (ЛЕР у БиХ)“

У Хотелу „Парк“ Добој одржана је прва радионица „Локални економски развој у Босни и Херцеговини (ЛЕР у БиХ)“, на којој је учестовало 60 представника приватног, друштвеног и јавног сектора Града Добој. Радионица је одржана ради сагледања стања економског развоја и компаративних предности Града Добој са тачке гледишта приватног, друштвеног и јавног сектора, уз утврђивање препоставки за систематска побољшања у погледу локалног економског развоја.

Пројекат „ЛЕР у БиХ“ реализује конзорцијум Царитас Швајцарске и Нирас у име Швајцарске развојне агенције (СДЦ), у сарадњи са Градом Добој. Циљ пројекта је олакшавање креирања иновативних и инклузивних економских прилика које ће настати као резултат заједничке визије и партнерства локалних субјеката. Град Добој је именован за пилот партнера почетне фазе пројекта који је планиран да траје до 2034. године.

Свим присутним учесницима обратио се замјеник градоначелника Града Добој Славко Ковачевић, пожеливши свима добродошлицу и остваривања квалитетне сарадње ради испуњавања жељених циљева.