Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

О Добоју

Географски положај

Град Добој је регионални центар релативно велике етничко-географске цијелине у средишњем појасу Републике Српске, а у сјеверном дијелу БиХ и према резултатима пописа из 2013. године има 68.514 становника.

Ријетка су мјеста која је природа тако раскошно обдарила као што је овај град и његову ужу и ширу околину. Овдје се сусрећу и чине једну цјелину три ријеке: Босна, која извире испод Игмана и у коју се, спуштајући се са југозападне стране планине Борја, улијева Усора.

Вијековна раскрсница путева

Док један и по километар ниже од кањона Мрчевац, са југоисточне стране подно Озрена, избија Спреча и ту, као и Усора, нестаје у моћнијем кориту ријеке Босне. Специфичан географски положај Добоја одувијек је утицао на смјер и ритам његовог развоја. Смјештен испод обронака Озрена, Требаве и Крњина, а у загрљају три ријеке, добој је вјечно био и остао важна раскрсница друмског и жељезничког саобраћаја. О томе свједочи податак да је још 1864. године кроз овај град, од Брода према Сарајеву, изграђен први макадамски пут, 1979. године пуштена је у саобраћај ускотрачна пруга Брод-Добој, а неколико мјесеци касније воз је кренуо и према Сарајеву. Добој је у некадашњој Југославији представљао једно од највећих жељезничких чворишта.

Добој је саобраћајни центар Републике Српске и БиХ – у Добоју се налази сједиште Жељезница РС, као и најзначајнији путни правци, па је самим тим предоређен за трговачки центар, што уистини и јесте, и у том погледу његови капацитети стално јачају.

Добој – студентски град

Добој је у посљедњој деценији постао познат и као веома развијен центар високошколског образовања, гдје окосницу чине Саобраћајно-технички факултет и факултети који егзистирају у оквиру Павловић универзитета, те Висока пословно-техничка школа, као и Висока медицинска школа и неколико приватних високошколских установа, што Добој чини у правом смислу универзитетским и студентским градом.

Добој као туристички и спортски центар

Град посједује и веома атрактивне и значајне туристичке капацитете, као што су Добојска тврђава, Спортско-рекреативни центар Преслица и Горанско језеро и др. Најпознатија спортска манифестација је свакако „Међународни рукометни ТВ турнир шампиона“.

Величанствена спортска манифестација је од мале локалне смотре рукомета на самом почетку израсла у једну од најквалитетнијих и најцјењенијих рукометних приредби ове врсте у свијету. Међународни рукометни ТВ турнир шампиона је постао нераскидиви дио града Добоја и житеља овог краја. Добојски храм рукомета постао је у протекле четири и по деценије мјесто гдје се окупљају најбољи клубови и мајстори рукометне игре и мјесто гдје се игра најквалитетнији и најлепршавији рукомет.

Добој у не тако далекој будућности

У Стратегији развоја Града Добоја планирано је да, у не тако далекој будућности, Добој представља водећи саобраћајни, комуникациони и дистрибутивни центар Републике Српске и Босне и Херцеговине са развијеним пратећим услугама и индустријама. Стратегија предвиђа и да Добој буде културни, образовни и спортско-рекреативни центар регије, као и најуређенији и туристички најатрактивнији град на ријеци Босни.