Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Градоначелник

Борис Јеринић (Добој, 4. децембар 1980) градоначелник је Града Добоја, политичар из Републике Српске и други изабрани градоначелник Града Добоја. Политичку каријеру започео одмах по заршетку студија, те с разлогом постао најмлађи градоначелник у Републици Српској.

За Градоначелника Добоја изабран је 11. фебруара 2019. године на пријевременим изборима. Претходно је био замјеник градоначелника. У периоду 2015-2018. година обављао је функцију замјеника министра одбране у Савјету министара БиХ.  Посланик у Народној скупштини Републике Српске био је у мандату 2010-2014. година, те мандат обновио у периоду 2014-2015. година. Поред изабраних функција, обављао је и оне гдје је именован, те је на позицији директора био у ЈП ,,Преслица“, Дирекцији за развој и изградњу града, те начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту града Добоја.

Борис Јеринић, рођен је у Добоју 4.12.1980. године гдје је завршио основну школу. Док је средњу школу завршио на Цетињу. Дипломирао је на Теолошком факултету у Сант Петербургу. Мастер студије је завршио у Новом Саду и стекао звање мастер менаџмента организације. 

Члан је Главног одбора и Политичког савјета Савеза независних социјалдемократа, СНСД-Милорад Додик.  


Градоначелник је носилац извршне власти у Граду, руководи Градском управом, и одговоран је за њен рад. Градоначелник заступа и представља Град.

Градоначелник се бира на период од четири године, непосредним тајним изборима, у складу са законом. Мандат престаје прије истека времена на које је изабран, из разлога прописаних изборним законом.

На редовним локалним изборима 2016. године за градоначелника Добоја изабран је Обрен Петровић. Обрен Петровић је на општим изборима у октобру 2018. изабран за посланика у Парламентарној скупштини БиХ, и према Изборном закону морао је изабрати који од мандата ће задржати.

На пријевременим локалним изборима одржаним 17. фебруара 2019. године за градоначелника Добоја изабран је Борис Јеринић.