Градови побратими

Добој важи за отворен град, те се слободно може похвалити сарадњом и повезаношћу са великим бројем градова и општина, без обзира да ли се ради о иностраним или домаћим. Неке од тих веза су током времена и формализоване кроз братимљења и уговоре о сарадњи.


Цеље (Словенија)

Град Цеље je смјештен у средишњем дијелу Словеније, 70 km сјевероисточно од престонице Љубљане. Цеље је четврти по величини град у Словенији и најважније насеље Савињске регије, као и управно средиште истоимене општине Цеље. Општине Цеље и Добој су братимљене још од 1965. године. Та повезаност се исказала током катастрофалних поплава 2014. године, када је Цеље несебично притекло у помоћ Добојлијама, дајући помоћ у људству, новцу и материјалним средствима.


Ћуприја (Србија)

Ћуприја се налази између друмског и жељезничког магистралног пута Београд-Ниш, 145 km удаљена од Београда, односно 90 km од Ниша. Сам град лежи на ушћу двије ријеке Раванице и Велике Мораве. Ћуприја је градско насеље и сједиште истоимене општине у Поморавском округу. Према попису из 2011. године у Ћуприји је било настањено 19.471 становника. У средњем вијеку град се звао Равно.


Холаргос (Грчка)

Холаргос је предграђе Атине, смјештено шест километара од централног градског трга. Налази се у сјеверозападном подножју планине Атика, око 8 километара од центра Атине, општина Папагоу – Холаргос обухвата област од 10,34 квадратна километра са 44.539 становника (по попису становништва 2011.). Његова непосредна близина планини објашњава лијепо вријеме и климу без загађења, панорамски поглед на град Атину и зелени пејзаж, појачан великим бројем јавних паркова широм града.

Општина је формирана током реформе локалне управе спајањем двије бивше општине, Општине Папагоу и Општине Холаргос, које су постале њене општинске јединице.

Холаргос је основао 1926. године „Агрополис Ц.О.“, грађевинско удружење које је имплементирало ново урбанистичко планирање, истичући се у великом јавном простору и зеленим површинама. Име Холаргос одабрано је да одаје почаст Периклу, најистакнутијем и најутицајнијем грчком државнику, говорнику и генералу Атине током „златног доба“ – понекад познатог и као „доба перикла“ – који је рођен 495. године прије нове ере у древној општини Холаргос.


Османгази, Бурса (Турска)

Османгази је једна од централних градских општина града Бурса у провинцији Бурса, као и четврта по величини општина у Турској. Општина има око 778.843 становника, према попису од 2012. године. Округ је обликовало више цивилизација: Рим, Византијци, Селџуци и Османлије. Прве ознаке Османског царства постоје унутар Османгазија где се простирао од подножја Улудаја до равнице Бурса. У границама Османгазија постоји око 1800 регистрованих историјских грађевина.

Османгази представља центар друштвених и економских односа већ годинама, пошто се налази на раскрсници путева ка Измиру, Истанбулу и Ескисехиру. Османгази је највећа општина Бурсе која се налази на југозападној обали Мраморног мора.

Без обзира на положај, у Османгазију постоје следеће врсте индустрије: аутомобилска индустрија, производња текстила, пешкира, плетива и трикотаже, затим обућарска индустрија, пољопривредне машине, намештај, кожна, пластична, машинска и метална индустрија; електричне, ливарске машине, пећи и ножеви. Штавише, постоје и фабрике уља и брашна.