Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Градови побратими

Добој се може похвалити сарадњом и повезаношћу са великим бројем градова и општина, без обзира да ли се ради о иностраним или домаћим. Неке од тих веза су током времена и формализоване кроз братимљења и уговоре о сарадњи.


Цеље

Град Цеље je смјештен у средишњем дијелу Словеније, 70 km сјевероисточно од престонице Љубљане. Цеље је четврти по величини град у Словенији и најважније насеље Савињске регије, као и управно средиште истоимене општине Цеље. Општине Цеље и Добој су братимљене још од 1965. године. Та повезаност се исказала током катастрофалних поплава 2014. године, када је Цеље несебично притекло у помоћ Добојлијама, дајући помоћ у људству, новцу и материјалним средствима.


Ћуприја

Ћуприја се налази између друмског и жељезничког магистралног пута Београд-Ниш, 145 km удаљена од Београда, односно 90 km од Ниша. Сам град лежи на ушћу двије ријеке Раванице и Велике Мораве. Ћуприја је градско насеље и сједиште истоимене општине у Поморавском округу. Према попису из 2011. године у Ћуприји је било настањено 19.471 становника. У средњем вијеку град се звао Равно.