Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Вијести

Градоначелник упутио новогодишњу честитку грађанима Добоја.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић упутио је новогодишњу честитку грађанима Добоја.

„Драги суграђани, желим вам свима да у години која долази будемо снажни, храбри и упућени ка добру и међусобном разумијевању и љубави. Заједно ка благостању и срећи, јер заједно можемо све. Срећна вам Нова година!” – градоначелник Добоја, Борис Јеринић.

Одржан „Дијалог заједница Добој, Маглај и Жепче“

„Дијалог заједница Добој, Маглај и Жепче“ на којем је учествовало преко 50 представница и представника цивилног друштва и локалних самоуправа из Добоја, Маглаја и Жепча одржан је 6. децембра 2022. године у сали Опћинског вијећа Опћине Маглај.

Учеснице и учесници дијалога представили су тренутне активности које спроводе у својим заједницама и радили на заједничким идејама у погледу повезивања заједница Добој, Маглај и Жепче. Представници више од 37 организација из све три заједнице су кроз дијалог започели изградњу партнерства у погледу реализације заједничких активности које ће допринијети приближавању ових заједница. Дијалог представља само први корак у јачању сарадње и изградње друштвене повезаности Добоја, Маглаја и Жепча.

„Дијалог заједница Добој, Маглај и Жепче“ реализован је у оквиру пројекта „Јачање повјерења и кохезије у заједницама у Босни и Херцеговини“, који финансира Европска унија (ЕУ), а заједно спроводе ЕУ, Уједињени народи у БиХ, Мисија ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини и Савјет Еуропе.

Јавни позив за учешће у реализацији манифестације „Зимска чаролија Добој 2022-2023“

У складу са чланом 82. став 3 Закона о локалној самоуправи („Службени гласник Републике Српске“ број: 97/16 и 36/19), чланом 77. Статута Града Добој („Службени гласник Града Добој“ број: 1/17),  Градоначелник Града Добој упућује:

Јавни позив за учешће у реализацији манифестације

„Зимска чаролија Добој 2022-2023“

1. Град Добој позива заинтересована правна и физичка лица са регистрованом дјелатношћу да поднесу пријаве за учешће у реализацији манифестације „Зимска чаролија Добој 2022-2023“ (у даљем тексту Зимска чаролија).

2. Зимска чаролија биће одржана у Граду Добој, у периоду од 23.децембра 2022.године до 15.јануара 2023.године, на локалитету централног градског парка – Парка народних хероја у Добоју.

3. Заинтересована правна и физичка лица у смислу тачке 1 овог Јавног позива могу поднијети једну пријаву за коришћење једне сајамске кућице у сврху пружања угоститељских услуга, пласирања традиционалних производа или производа тематски и садржајно везаних за зимске радости ( кухано вино, разне врсте чајева, други топли и хладни напици, палачинци, роштиљ, топли сендвичи и остала једноставна јела – брза храна, декорације и украси, сувенири и слично) као и за коришћење јавне површине . Коришћење сајамске кућице или јавне површине у сврху обављања активности које су предмет овог Јавног позива за сезону 2022-2023 је бесплатно.

4. Радно вријеме Зимске чаролије биће утврђено општим актом Градоначелника.

5. Потенцијални понуђач може поднијети само једну понуду – једна сајамска кућица  са прецизно утврђеном намјеном коришћења.

6. Елиминаторни услови учешћа у реализацији Зимске чаролије у смислу овог Јавног позива подразумијевају сљедеће:

                6.1. достављање доказа да заинтересовано правно или физичко лице је регистровано за обављање дјелатности

                6.2. достављање каталога производа/листе услуга са обавезним описима производа, подацима о поријеклу производа, а који обавезно одговарају условима и намјени из тачке 3 Јавног позива.

                6.3. достављање овјерене изјаве о прихватању условне реализације Зимске чаролије

                6.4.достављање пријаве у периоду трајања овог јавног позива (благовремено достављање)

7. Подносиоци пријаве који испуне све елиминаторне услове из тачке 6 биће вредновани хронолошким редослиједом, односно предност ће бити дата подносиоцу потпуне и благовремене пријаве који је раније поднио потпуну пријаву. Пријаве које по квалитету и садржини приспјеле документације не одговарају условима овог Јавног позива и који тематски и садржајно не одговарају манифестацији биће одбачене и неће бити предмет вредновања.

8. Коначну ранг листу учесника у форми Одлуке о одобравању учешћа у реализацији манифестације „Зимска чаролија Добој 2022-2023“ доноси Градоначелник а на приједлог Комисије. Обраду пристиглих пријава и вредновање потпуних пријава на начин и под условима утврђеним овим Јавним позивом извршиће привремено радно тијело  – Комисија за реализацију манифестације „Зимска чаролија Добој 2022-2023“. Учесници Зимске чаролије не могу бирати локалитет сајамске кућице. План коришћења и распоред корисника сајамских кућица утврдиће организатор – Град Добој у духу обезбјеђења разноликости садржаја на самом локалитету.

9. Учешће у реализацији зимске чаролије може бити остварено и коришћењем предвиђеног дијела јавне површине на локалитету Градског парка (клизалиште, покретне играчке, маскоте и слично) на начин и под условима утврђеним Планом коришћења јавних површина („Службени гласник Града Добој“ број: 4/02, 7/11, 10/11, 6/12, 8/13, 10/13, 1/16 и 3/16, 3/17, 2/18,5/19, 11/19), Одлуком о коришћењу јавних површина („Службени гласник Града Добој“ број: 6/16, 3/17, 11/19) и Одлуком о комуналним таксама („Службени гласник Града Добој“ број: 8/10, 9/12, 2/16, 5/17, исправка грешке 3/16, 3/19, 1/20 пречишћен текст) а у сврху и намјену која садржајно и тематски одговара зимским радостима.

10. Сви учесници  Зимске чаролије дужни су придржавати се правила Зимске чаролије како слиједи:

– забрана постављања властитих уређаја у сврху репродуковања звучних садржаја, из разлога што ће исти бити емитовани са једног мјеста које одреди организатор – Град Добој

– забрана постављања осталих властитих уређаја и опреме на или испред јавне површине без сагласности организатора – Града Добој

–  придржавање јавног реда и мира

– чување додијељене опреме/садржаја и враћање исте по окончању манифестације Граду у непромијењеном стању. Сву евентуалну штету на објектима/кућицама/опреми која је изазвана немаром или неодговорним поступањем корисника сајамске кућице сноси корисник сајамске кућице.

– редовно одлагање отпада и одржавање простора чистим

11. У случају да један или више капацитета који су предмет овог Јавног позива остану слободни, организатор – Град Добој задржава право да исте додијели Туристичкој организацији Града Добој и Агенцији за развој малих и средњих предузећа, односно другим организацијама од интереса за Град.

12. Јавни позив остаје отворен од дана објављивања у дневним новинама до 25. новембра у 15.00 часова.

13. Пријаве у сврху учешћа у реализацији Зимске чаролије подносе се писменим путем, у затвореним ковертама, директно путем пријемне канцеларије или поштом. Службеници пријемне канцеларије дужни су на сваку пријаву уписати датум и сат приспијећа исте.

14. Адреса за достављање пријава за овај Јавни позив је: ГРАД ДОБОЈ, ГРАДОНАЧЕЛНИК, Хиландарска 1, 74000 Добој са назнаком „Зимска чаролија 2022 – 2023“.

15. Овај Јавни позив биће објављен у дневним новинама „Глас Српске“ и званичној интернет страници Града Добој.

У петак Сајам чланова кластера „Пољокласт”

На платоу испред Конзума у петак са почетком у 10:00 часова биће одржан Сајам чланова кластера “Пољокласт”. Ово је трећи по реду сајам у организацији кластера и Градске управе.

Излагачи су пољопривредни произвођачи, представници удружења и задруга који су чланови кластера. Посјетиоци ће моћи уживати у домаћој ракији, вину, меду, поврћу и воћу.

Обиљежено 30 година од оснивања Петог одреда Специјалне бригаде полиције

У Добоју је обиљежено 30 година од оснивања Петог одреда Специјалне бригаде полиције. Тим поводом служен је парастос за 26 припадника ове бригаде погинулих у одбрамбено- отаџбинском рату, те су положени вијенци код спомен-обиљежја испред зграде Полицијске управе Добој.

Успјешно спроведен Јавни позив у оквиру Програма “Инвестирај у Добој – Програм дијаспора“

У Добоју је данас потписан уговор о додјели 23.868 КМ бесповратних средстава према дијаспора програму компанији “Еуро пак анс”, која се бави се производњом стреч фолије и ластре које служе за паковање производа.
Додијељена средства компанији “Еуро пак анс” биће усмјерена на проширење производње рециклаже. Уговор су потписали замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић и директор стартап студија Фондације “Мозаик” Џенан Шарић са директором компаније “Еуро пак анс” Николом Околићем, саопштено је из Градске управе Добој.

Ради се о подстицајним средствима по првом јавном позиву програма “Инвестирај у Добој – Програм дијаспора” за додјелу бесповратних средстава особама из дијаспоре које су већ покренуле или желе покренути пословање у БиХ. Ова компанија у Добоју послује од 2021. године и бави се производњом стреч фолије и ластре које служе за паковање производа, а с обзиром да се ластра производи од рециклираног материјала, “Еуро пак анс” врши откуп и рециклажу пет-амбалаже.

Дијаспора програм реализује град Добој у сарадњи са Фондацијом “Мозаик”, чији укупан фонд средстава за пружање подстицаја привредним субјектима према утврђеним критеријумима износи 40.000 КМ. Из добојске Градске управе наводе да је у току други јавни позив за додјелу бесповратних средстава с расположивим износом од 16.132 КМ.

Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС финанасира обнову објекта градског обданишта

Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске са више од 120 хиљада КМ финансира обнову објекта добојског обданишта „Мајке Југовић”, који се налази у Карађорђевој улици. Објекат су обишли градоначелник Добоја Борис Јеринић и директор Фонда Срђан Тодоровић.

Реализован пројекат “Еко школа – Учионица на отвореном”

Основна школа /ОШ/ “Вук Стефановић Караџић” у Добоју озваничила је данас завршетак пројекта “Еко школа – Учионица на отвореном” вриједног 70.000 КМ.

Свечаности је присуствовала помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Републике Српске Наташа Цвијановић која је указала на значај оваквог објекта ради унапређења услова васпитно-образовног процеса и извођења наставе попут биологије, хемије, те природе и друштва.

Отворен међународни симпозијум љекара

У Добоју је отворен тродневени симпозијум доктора медицине са међународним учешћем о теми “Промоција знања – превенција болести”, на којем учествује око 180 здравствених радника из земаља региона и Европе.

Градоначелник Борис Јеринић поздравио је организовање симпозијума чији је циљ подизање нивоа знања здравствених радника и најавио да ће Градска управа и даље подржавати овакве скупове. Симпозијум се до недјеље, 11. септембра, одржава у хотелу “Парк” у Добоју.