Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Вијести

Међународни дан без аутомобила

Povodom Međunarodnog dana bez automobila, Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove grada Doboja organizovalo je prigodan obrazovni i zabavni program, muziku, balone, krede i slatkiše za učenike dobojskih osnovnih škola, djecu iz vrtića, kao i korisnike Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju.

У поменутој манифестацији под називом “Идемо у град без аута” учествовали су и припадници саобраћајне полиције кроз демонстрацију рада возила пресретача и уређаја за мјерење контроле брзине те школа спорта “Спарта” са реквизитима.

Међународни дан без аутомобила обиљежава се данас 22.септембра, а за циљ има промовисање еколошког и здравог начина живота те указивање на све озбиљније климатске промјене.

Наставак реализације пројеката водоснабдијевања

На Вучијаку у мјесној заједници Подновље код Добоја настављена је реализација пројекта водоснабдијевања вриједног 2,8 милиона КМ. У току је реализација друге фазе пројекта, која подразумијева изградњу резервоара за питку воду у засеоку Церици капацитета 180 кубика.

У првој фази реализације пројекта водоснабдијевања у Подновљу изграђен је један базен, те је стотињак домаћинстава ријешило проблем са водоснабдијевањем. Сада је у току друга фаза реализације ово капиталног пројекта.

По завршетку изградње овог резервоара прикључак на воду ће бити могућ за више од 400 домаћинстава. Осим домаћинстава из Подновља и његових засеока моћи ће се приклучити и домаћинства из Божинаца и Трњана.

–До сада смо уложили око 900.000 КМ. У плану је наставак овог пројекта како би се ријешио проблем питке воде за мјештане са овог краја. Пројекат иде својом динамиком, извођач је уведен у посао и у врло кратком року биће завршен – рекао је Борис Јеринић, градоначелник Добоја.

Да радови иду планираном динамиком увјерио се и градоначленик Добоја који очекује да би комплетан пројекат водоснабдијевања на Вучијаку требао бити завршен за око двије године.

-Прва фаза је завршена и вода је пуштена за око 100 домаћинстава у првој висинској зони. У другој фази ради се изградња резервоара и водова према Глоговици и Циглани – изјавио је Славко Ковачевић, замјеник градоначелника Добоја.

Свечана литија улицама Добоја

Свечана литија улицама Добоја од Саборног спомен-храма Рођења Пресвете Богородице, који данас прославља крсну славу Малу Госпојину.

Овогодишњи кумови су градоначелник Добоја Борис Јеринић и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, а кумство за наредну годину преузеће замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић, посланици у Народној скупштини Републике Српске Данијел Јошић и Александар Суботић, и посланик у Представничком дому Парламента БиХ Обрен Петровић.

Након литије биће служен парастос свим погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату пред бистом најмлађем погинулим борцу Војске Републике Српске Споменку Гостићу, која се налази у порти Саборног спомен-храма Рођења Пресвете Богородице.

У оквиру прославе крсне славе Мале Госпојине синоћ је у Саборном спомен-храму Рођења Пресвете Богородице архимандрит Доситеј Хиландарац одржао предавање “Жена и спасење свијета”.

Град Добој подржао је кампању „Пластична операција“

Поводом 18. септембра – Свјетског дана чишћења, град Добој подржао је кампању „Пластична операција“, коју проводи Развојни програм Уједињених нација УНДП заједно са још пет локалних заједница у Босни и Херцеговини: Бијељина, Добој, Центар Сарајево, Ново Сарајево и Какањ.

Кампања има за циљ подизање свијести јавности и промјене понашања у виду мање употребе једнократне пластике, те смањење стварања отпада од хране.

Европска унија је од Јула 2021. године забранила употребу једнократне пластике, тако да је ово начин да се у Републици Српској и цијелој Босни и Херцеговини укаже на штетност пластике, која се прави од нафтних деривата, чијим се загријавањем отпуштају штетне хемикалије.

Билборд кампања се темељи на серији умјетничких фотографија Аиде Реџепагић, које илустрирају претјерану употребу једнократне пластике у свакодневном животу.

УНДПБИХ (Фацебоок https://www.facebook.com/UNDPBiH/, Инстаграм https://www.instagram.com/undpbih/?hl=hr)

Аида Реџепагић (Фацебоок https://www.facebook.com/AidaRedzepagicPhotography Инстаграм https://www.instagram.com/redzepagicaida/?hl=hr )

Положени вијенци у знак сјећања на спасавање савезничких пилота “Халијард – ваздушни мост”

У селу Бољанић код Добоја данас су положени вијенци у знак сјећања на јунаштво, жртву у спасавању савезничких пилота “Халијард – ваздушни мост” прије 77 година.

Обиљежавању је уз српског члана Предсједништва, Милорада Додика и министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Дарију Кисић Тепавчевић присуствовала и делегација града Добоја, градоначелник Борис Јеринић и посланици у ПС БиХ Обрен Петровић и Сања Вулић.

Пошту су одали представници Амбасаде САД у БиХ, Амбасаде Велике Британије у БиХ, Фондације “Халијард”, Трећег пјешадијског Република Српска пука, те града Добоја.

На церемонији Бољанићу истакнуте су заставе Републике Српске, Србије и САД. Програмом обиљежавања предвиђено је обраћање званичника и умјетнички програм. У акцији савезничких пилота “Халијард – ваздушни мост” прије 77 година спасено је више од 500 пилота, а у овом селу њих 60. Операција “Ваздушни мост”, како је још зову, била је највећа операција спасавања америчких војника изван линија фронта 1944. и 1945. године.

Министар здравља и социјалне заштите у посјети новој болници

Груба грађевинска фаза радова на конструкцији новог објекта Болнице “Свети апостол Лука” у Добоју се приводи крају, а почели су и машинске инсталације у унутрашњости.

Министарство континуирано прМинистарство континуирано прати све активности на изградњи, док је предвиђање кинеских партнера да ће објекат бити завршен и опремљен прије предвиђеног рока, односно децембра наредне године. Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да ће по изградњи грађани Добоја и регије имати на располагању модерну и најсавременије опремљену болницу у БиХ, али и на Балкану.

Изградња објекта болнице на Усори реализује се на основу уговора са извођачем радова Кинеска међународна корпорација Синофарм и Грађевинска инвестициона група Шанси “Шанxи Цонструцтион Инвестмент Гроуп”.

Пројекат има три фазе, прва је пројектовање, други изградња и трећа опремање.

Одржана Пета редовна сједница Скупштине града Добоја

На дневном реду Пете редовне сједнице Скупштине града Добоја било је двадесет тачака док је такође на данашњем засједању локалног парламента заклетву положио замјеник градоначелника Славко Ковачевић.

Искористићу ову прилику да се захвалим људима који су ми дали повјерење, односно који су ме предложили овој Скупштини. Сматрам да сам озбиљан човјек и да имам довољно година и искуства. Војник сам и извршавам задатке благовремено у складу са законом. Легалиста сам и даћу максимално све од себе да оно што ми је повјерено обавим на најкоректнији начин. Све што ћу радити, радићу у служби грађана и у циљу побољшања рада Градске управе – изјавио је Славко Ковачевић, замјеник градоначелника Добоја.

Одборници су већином гласова, између осталих, усвојили одлуке о уступању половних моторних возила у власништву Града, те извјештај о извршењу буџета у првих шест мјесеци ове године.

На Петом редовном засједању усвојен је приједлог Годишњег програма рада предшколске установе за 2021/2022 годину, разматран је приједлог Стратегије безбједности саобраћаја у граду од 2019. до 2028. године, разматране Информација о утрошку електричне енергије за јавну расвјету јануар – јун 2021. године, Информација о статусу и потребама унапређења јавног превоза на подручју Града Добоја, те Информација о статусу и потреби унапређења управљања некретнинама Града Добоја.

Потписан уговор са 12 корисника пројекта обнове и изградње

Градоначелник Добоја Борис Јеринић потписао је уговоре са 12 корисника пројекта обнове и изградње 12 стамбених објеката на подручју овог града у вриједности од око 340.000 КМ, који се реализује у оквиру пројекта стамбеног збрињавања – потпројекат “БХ шест”.

Рок извођења радова је 300 дана, а сви објекти ће бити саграђени на подручју Добоја.

-Овдје имамо изградњу стамбених јединица у више мјесних заједница. Нешто је и у граду Добоју, тј. приградскон насељу Баре. Такође, и у Великој Буковици и Подновљу, чиме имамо комплетну територијалну заступљеност Града. Ради се о људима који су дошли у неком ранијем периоду, који нису имали ријешено стамбено питање, а одлучили су да живе у Граду Добоју – рекао је Борис Јеринић, градоначелник Добоја.

Једнократна помоћ породицама страдалих на Возући

Помоћ је обезбиједила Градска управа, а замјеник градоначелника Славко Ковачевић је образложио да је то симболичан гест породицама које су уточиште пронашле у Добоју након прогона из Возуће 10. септембра 1995. године, чији су најмилији животе дали за Републику Српску.

Предсједник “Завидовићама” Зоран Благојевић је за несебичну помоћ захвалио руководству града Добоја и посланику у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Обрену Петровићу, што ће и ове године традиционално помоћи организацију “Марша стазама егзодуса”, који се креће од Тумара до Стога, гдје је и предвиђена централна манифестација.

Одржана јавна расправа

Данас је у сали Скупштине града Добоја одржана јавна расправа о нацртима програма за 2021. годину. На данашњој јавној расправи разматрани су сљедећи нацрти: Програм кориштења прихода од посебних накнада за шуме у 2021. години, Годишњи програм рада предшколске установе за предшколску 2021/2022 годину, Стратегија безбједности саобраћаја Града Добој 2019-2028. године.

Нацрт програма кориштења прихода од посебних накнада за шуме у овој години био је прва тачка јавне расправе.

-Корисници шума и шумског земљишта обавезни су по закону да уплаћују одређене накнаде, тако да ће се у току 2021. године прикупити средства у износу од 180.000 КМ. Она ће бити усмјерена за развој руралних подручја, тачније у изградњу саобраћајне инфраструктуре – изјавио је Анис Хусаковић, начелник Одјељења за пољопривреду Града Добоја.

Из Јавне предшколске установе „Мајка Југовић“ Добој представили су програм рада за 2021/2022 годину. Броје три објекта вртића у граду, а ускоро ће отворити организациону јединицу и у Петрову. Објекти су пуни. Остао је одређен број дјеце и на листи чекања. Из Градске управе су раније најавили да ће проширити капацитет обданишта.

-На листи чекања је око стотину дјеце. Међутим, тај податак је промјењив из дана у дан. Градска управа која је наш оснивач уколико буде у могућности прошириће наше капацитете и обезбиједити нове организационе јединице – рекла је Анђелка Кузмић, в.д директора ЈПУ „Мајке Југовић“ Добој.

Десетогодишња Стратегија безбједности саобраћаја на подручју Добоја предвиђа уштеде и смањење броја погинулих за 50 одсто. У наредних десет година документом је предвиђено улагање од 770.000 марака, а новац ће бити утрошен у едукације и инфраструктуру.

-Финансијским улагањима ишли бисмо ка одређеним едукативним карактерима, улагању у инфраструктуру и безбједнија возила, спровођењу кампања и свих других осталих активности. Крећемо од вртића, основних школа, па све до факултетских институција – изјавио је Марко Суботић, Саобраћајни факултет Добој.