Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Вијести

Ускоро отварање ИТ центра РТРС-а

У Добоју ће до краја године почети са радом Информативно-технички центар Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/, који ће емитовати програмске садржаје са подручја цијеле добојске регије. Поред тима који је до сада извјештавао са подручја Добоја, она је навела да се воде преговори око ангажовања нових радника.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић задовољан је што се приводи крају реализација пројекта отварања ИТ центра у Добоју и испоштовао договор из 2020. године у којем је учествовао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. “Данас можемо рећи да смо припремили просторије, обезбиједили све оне услове који су потребни да један ИТ центар функционише за одређену регију”, изјавио је Јеринић.

Прије обиласка просторија ИТ Центра у Добоју Миланковићева и Јеринић одржали су радни састанак у Градској управи, а догађају је присуствовао и посланик у Представничком дому Парламента БиХ Сања Вулић.

Преминуо је Финац Хеики Вала, велики пријатељ Добоја

Heikki Wala је био бивши кошаркаш, кошаркашки тренер и заљубљеник у кошарку, човјек који је урадио много за кошарку на овим просторима. Имао велику улогу у популаризацији кошарке у Добоју и оснивању Кошаркашког клуба „ФинДо“ Добој. Такође био је и један од организатора лиге Бољи Балкан. Лига која је окупљала екипе из цијеле БиХ у млађим селекцијама. Господин Wala је преко пројеката финансирао путовања и трошкове екипа.

Heikki Wala се може сматрати оцем Uusikaupunki кошарке, јер је 1974. године почео водити кошаркашке активности међу градским омладинским и сениорским кошаркашким селекцијама. Године 1983. постао је извршни директор Uusikaupunki Athletes (сада UU-Korihait ry), а 1984. године главни тренер и на тој функцији се задржао до прољећа 1994. године.

Господин Wala 1999. године одлази у међународну мировну мисију и тада почиње његов рад на кошаркашким теренима Босне и Херцеговине. 2000 године прво оснива тренерску клинику ФинДо, а касније и школу кошарке која и данас ради. Heikki Wala био је директно одговоран за каријере Бојана Шарчевића и Огњена Кузмића који су своје каријере почели у Финској.

Heikki Wala је такође био је члан градског вијећа Uusikaupunki. Heikki Wala, умро је у ноћи између понедјељка и уторка 29.11.2021.


Човјек који је волио и град Добој! Почивај у миру и хвала ти за све!

Одржан састанак са представницима Удружења “Огњиште Раковачко”

Министар саобраћаја и комуникација у Савјету министара Војин Митровић данас је у Добоју одржао састанак са представницима Удружења “Огњиште Раковачко”, расељеним Србима са подручја мјесне заједнице Раковац Горњи и Доњи. Састанак су иницирали посланици у Представничком дому парламента БиХ Обрен Петровић и Сања Вулић, који су такође присуствовали данашњем састанку.

Министар саобраћаја и комуникација у Савјету министара Војин Митровић најавио је да ће са руководством “БХ Телекома” разговарати да се омогући мобилни сигнал и у повратничким насељима у федералној општини Маглај. Митровић је, након што је данас у Добоју одржао састанак са представницима Удружења “Огњиште Раковачко”, расељеним Србима са подручја мјесне заједнице Раковац Горњи и Доњи, које је Дејтонским споразумом припало федерацији БиХ, рекао новинарима да на том простору осим Срба живе Бошњаци и Хрвати. Он је навео да је ресорно министарство у ранијем периоду дјелимично унапредило саобраћајну инфраструктуру како би се побољшали услови живота свих становника Маглаја.

Озваничен почетак радова на дионици ауто-пута на Коридору “Пет це”

У насељу Руданка код Добоја озваничен је почетак радова на другој дионици ауто-пута на Коридору “Пет це” на територији Републике Српске.Озваничењу радова на петљи Костајница присуствују предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар саобраћаја и веза Српске Недељко Ћорић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић.

Присутни су и представници Делегације ЕУ у БиХ и Европске банке за обнову и развој, као и директор “Аутопутева” Душан Топић и градоначелник Добоја Борис Јеринић.Друга дионица ауто-пута на коридору Пет це на правцу од Костајнице до Путниковог брда /граница Федерацијом БиХ/, позната као “добојска обилазница”, дужине је шест километара, а рок за завршетак радова је три године. Ријеч је о веома захтјевној дионици, на којој је планирана изградња два тунела дужине око два километра – Путниково брдо један и Путниково брдо два, изградња моста преко ријеке Босне дужине око 330 метара, те вијадукта дужине око 290 метара.

Предвиђена је изградња и девет потпорних зидова укупне дужине 2.200 метара.Извођач радова је фирма “Интеграл инжењеринг” Лакташи, а радове надзире “ИРД инжењеринг” из Рима. Пројекат је финансиран кредитним средствима Европске банке за обнову и развој у износу од 150.000.000 евра, те суфинансиран грант средствима Европске комисије путем Инвестиционог фонда за Западни Балкан у износу од 38.768.800 евра.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да ова локална заједница постаје чвориште ауто-путева по окончању изградње Коридора “Пет це”, што је развојни потенцијал за овај град који је саобраћајно чвориште Српске и БиХ. Јеринић је током обраћања приликом озваничења почетка радова на другој дионици ауто-пута на Коридору “Пет це” на територији Републике Српске, рекао да је напрометнији магистрални пут уско грло за Добој, а обилазница ће повезати град са Бањалуком и Свилајом, што га чини инвестиционо атрактивним.

Друга дионица ауто-пута на Коридору “Пет це” на правцу од Костајнице до Путниковог брда позната је и као “добојска обилазница”. Ријеч је о веома захтјевној дионици, дугој око шест километара, на којој је планирана изградња два тунела дужине око два километра “Путниково брдо један” и “Путниково брдо два”, изградња моста преко ријеке Босне дужине око 330 метара, те вијадукта дужине око 290 метара.

Састанак са представником Градске организације породица погинулих и зарољених бораца и несталих цивила

Градоначелник Добоја, Борис Јеринић и начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Дарио Нарић разговарали су данас са Игором Филиповићем предсједником Градске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила. Град Добој има у плану да помогне организацији у свим сегментима, а прије свега у рјешавању пословног простора потребног за бољи рад ове организације.

Састанак градоначелника са представницима удружења „Будућност четири плус“

Градоначелник Добоја Борис Јеринић најавио је да ће на наредној сједници локалног парламента предложити да се добојско Удружење родитеља са четворо или више дјеце “Будућност четири плус” прогласи удружењем од јавног интереса за ову локалну заједницу. Јеринић је изразио задовољство што се приводи крају израда усаглашеног закона о мајци о чему га је на данашњем састанку информисао предсједник републичког Удружења родитеља са четворо или више дјеце “Будућност четири плус” Миладин Готовац.

Он је нагласио да је удружење “Будућност четири плус” иницијатор низа мјера и да максимално ради на пронаталитетној политици у Републици Српској.Јеринић је нагласио да ће Град наставити да подржава вишечлане породице, те напоменуо да у овој локалној заједници дјелују два удружења вишечланих породица. Он је изразио задовољство податком који је изнио Готовац да је добојско удружење најактивније од укупно њих 40, колико их дјелује на подручју Српске.

Готовац је рекао да су данас разговорали о положају и статусу вишечланих породица у Добоју, за који је навео да је солидан, и који се може унаприједити признавањем од јавног интереса и већом буџетском подршком.

Одржана Седма редовна сједница Скупштине града Добоја

Укупно се 36 тачака нашло на дневном реду ове Седме редовне сједнице добојског парламента. Низ тачака односио се на усвајање програма рада за следећу годину установа и предузећа чији је оснивач Град Добој. Усвојен је и Нацрт одлуке о усвајању другог ребаланса буџета Града за ову годину у износу од око 68 милиона КМ.

Највећа дискусија на 7. редовној сједници Скупштине града Добоја односила се на геолошка истраживања минералних сироввина, која би требала да се врше на подручју овог Града. О коначној одлуци по питању тих истраживања одборници ће се изјаснити на сљедећем скупштинском засједању након што прикупе информације од свих релевантних органа.

Скупштина града Добоја тражи од фирме, која би вршила геолошка истраживања на Озрену да достави релевантну документацију којом потврђују да су добили сагласност од надлежних органа за њихово извођење, као и да у свим мјесним заједницама, које ће бити обухваћене истражним појасом презентују пројекат. Такође, тражи од Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске да достави рјешење о давању сагласности за извођење истраживања, као и да Фонд за заштиту животне средине Републике Српске достави елаборат о утицају на животну средину. Ово су закључци усвојени уз информацију за добијање сагласности за геолошка истраживања минералних сировина на подручју Добоја. Тек након добијених неопходних информација добојска скупштина ће на сљедећој сједници одлучивати о давању коначне сагласности да се истраживања и спроведу. Уколико се утврди да она штете грађанима бићемо против тога, поручио је градоначелник Добоја.

-Ако треба ангажоваћемо и стручњаке из одређених области који ће нас упознати са тим да ли постоји или не постоји опасност за грађане. Мислим да смо у овом послу као градска администрација прогресивни. Међутм, опет поновићу да то није у нашој надлежности, али наравно да исто тако желимо бити упознати са свим оним што се одвија и дешава на територији Града Добоја. ту мислим на Скупштину града Добоја и на грађане – изјавио је Борис Јеринић, градоначелник Добоја

Служен парастос за погинуле и нестале припаднике ПУ Добој

За 125 погинулих и два нестала припадника Полицијске управе Добој у одбрамбено-отаџбинском рату данас је служен парастос поводом крсне славе Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске – Аранђеловдана.

Након парастоса у згради Полицијске управе, вијенце су код спомен-обиљежја погинулим полицајцима положили припадници МУП-а, градоначелник Добоја Борис Јеринић, посланик у Представничком дому парламента БиХ Обрен Петровић, те представници синдиката Полицијске управе. Начелник Полицијске управе Добој Слободан Радинковић подсјетио је да је на подручју које ова управа покрива страдало 127 припадника полиције.

Борис Јеринић, градоначелник Добоја истакао је да се и на овај начин одаје почаст свима који су животе дали за Републику Српску. Он је указао на добру сарадњу са Полицијском управом Добој у реализацији бројних пројеката и навео да су у току припремни радови за санацију фасаде њиховог централног објекта у Улици Светог Саве.

Јеринић ја рекао да су ријешени имовинскоправни односи земљишта у којој ће бити смјештена Јединица жандармерије и да су у току радови на припреми идејног плана новог објекта. Скупштина града Добој је на сједници у августу усвојила одлуку о ангажовању 173.832 КМ намијењених Полицијској управи Добој, на име помоћи за санацију фасаде објекта ове управе у Улици Светог Саве.

Зимска чаролија Добој 2021-2022 почиње 24. децембра

Град Добој ће у периоду 24.12.2021.-15.01.2022. године по други пут организовати манифестацију „Зимска чаролија Добој 2021-2022“. Предметна манифестација подразумијеваће низ садржаја у празничном духу, забавног, културног, спортског и едукативног карактера, намијењеног дјеци и одраслима (клизалиште, продајни објекти – кућице са пригодним производима/услугама, новогодишњи програм и други пригодни садржаји).

Манифестација ће бити одржана на локалитету централног градског парка – Парка народних хероја у Добоју.

Расписан је Јавни позив физичким и правним лицима за учешће у реализацији манифестације и отворен је до 1. децембра 2021. године. Јавни позив на л и н к у

Распореде и дешавања можете пратити на службеним налозима на фејзбуку и инстаграму који ће бити посвећени ”Зимској чаролији”.

Јавни позив

Фејзбук налог: Зимска Чаролија Добој

Инстаграм налог: Зимска Чаролија Добој

Делегација братске општине Цеље у посјети Добоју

Општина Цеље и Град Добој су братимљени још од 1965. године. Та повезаност нарочито се исказала током катастрофалних поплава 2014. године, када је Цеље несебично притекло у помоћ Добојлијама, дајући помоћ у људству, новцу и материјалним средствима. Цеље је примјер локалне заједнице која је успјешна на свим пољима, рекао је након састанка са делегацијом из ове словеначке општине градоначелник Добоја Борис Јеринић, те се захвалио на подршци коју пружају Добоју све ове године. Сарадња између ове двије побратимљене локалне заједнице ће се у наредном периоду само унапређивати.

-Између наше двије локалне заједнице било је сарадње у области културе и спорта, као нпр. узјаманих посјета културно-умјетничких друштва и учешће рукометаша из Цеља на добојском Међународном рукометном ТВ турниру шампиона. Сигуран сам да ћемо наставити да продубљујемо нашу сарадњу на свим пољима и у наредном периоду – изјавио је Борис Јеринић, градоначелник Добоја.

Жупан Цеља Бојан Шрот је рекао да је примјетан развој Града Добоја. На челу је општине Цеље више од двије деценије. Његово дугогодишње искуство од користи је за братски Град. Пажњу Словенаца посебно је привукао пројекат суфинасирања станова за младе брачне парове.

– Нас је баш заинтересовао овај иновативан пројекат за младе људе, односно младе породице у вашем граду, тако да ћемо и ми нешто слично урадити. Дуго смо о томе размишљали јер имамо различите законске основе, али свакако да ћемо за то наћи неко рјешење – рекао је Бојан Шрот, жупан Цеља.