Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Вијести

Одржано донаторско вече за обнову Спомен-храма Светих апостола Петра и Павла

Донаторској вечери за потребе обнове комплекса Спомен-храма Светих апостола Петра и Павла у Добоју вечерас се одазвао велики број донатора, а акцији су подржали Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије и предсједник Републике Српске Милорад Додик, изјавио је старјешина храма протојереј-ставрофор Мирко Николић. У писму подршке овом пројекту предсједник Српске Додик поручио је да се обнављањем духовних светиња чува традиција и култура православног народа.

Додик је истакао да је поносан и благословен народ који има воље и хтијења да гради и обнавља оваква знамења, која у свакој заједници окупљају, прије свега, младе људе, гдје стичу и промовишу духовне вриједности и хришћанске врлине. Николић, који је и архијерејски намесник добојски, рекао је новинарима да су владика Фотије и предсједник Додик били спријечени да присуствују вечерашњем скупу.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић каже да вечерашњи скуп представља саборовање, да је поносан што је храм Светих апостола Петра и Павла био домаћин Његовој светости патријарху српском Порфирију 18. августа 2021. године поводом славе града Добоја – Преображења Господњег.

Ковачевић је поручио да Градска управа Добој подржава рад свих вјерских заједница у овом граду. Донаторској вечери, која је уз богат културно-умјетнички програм одржана у хотелу “Парк” у Добоју, присуствовао је и начелних општине Петрово Озрен Петковић.

Спомен-храм Светих апостола Петра и Павла грађен је од 1931. до 1937. године под покровитељством руководства Краљевине Југославије као задужбина српским жртвама аустоугарског режима пострадалим у добојском логору од 1915. до 1917. године. Уз спомен-храм подигнута је спомен-костурница у којој је сахрањено 5.000 тијела српских жртава из масовних гробница око Добоја. Спомен-комплекс је 18. септембра 1938. године освештао Његова светост патријарх српски Гаврило Дожић, а већ 31. децембра исте године одржан је Свесрпски сабор.

Током Другог свјетског рата, захваљујући Елени Пулфер, спријечена је намјера усташа да се црква минира и она је претворена у војни магацин, док је спомен-костурница уништена. Спомен-костурница је обновљена 1954. године без крсног знамења. Крст је враћен након оснивања Републике Српске.

Наставак подршке одбојкашицама

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је данас да је Градски женски одбојкашки клуб понос града и да ће градска управа наставити да подржава њихова такмичења. Јеринић је рекао новинарима након пријема за чланове овог клуба, да је овај спортски колектив кроз кадетске, јуниорске и сениорске селекције окупио више од 170 чланица.

Он је најавио да ће локална управа подржати организовање одбојкашког турнира у Добоју који био окупио екипе из земаља региона. “Заједнички циљ је да се преко спорта ови млади људи друже, упознају и стичу нова пријатељства”, рекао је Јеринић.

Тренер Јелена Кузмановић изразила је задовољство чињеницом да се јуниорска екипа пласирала међу четири најбоље у Републици Српској и истакла да очекује да се овај клуб пласира у Прву лигу Српске.

За повратнике више од 2.000.000 КМ у прошлој години

У Добоју је за унапређење положаја повратника током прошле године уложено више од 2.000.000 КМ у оквиру заједничких пројеката Градске управе и Федералног министарства расељених лица и избјеглица, истакнуто је након састанка у Добоју представника овог министарства и Управе града.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић рекао је новинарима да у реализацији заједничких пројеката Град најчешће учествује са 49 одсто средстава, те подсјетио да је само током прошле године за изградњу 100 кућа повратницима Градска управа уложила 540.000 КМ, а федерално министарство 580.000 КМ.

Он је изразио задовољство што је током састанка у Градској управи од федералног министра Нерина Диздара добио обећање да ће сарадња бити настављена. Диздар је рекао да је Добој примјер пуне интеграције повратничке популације у БиХ која се реализује уз подршку локалне администрације и федералног министарства. Диздар је додао да је интерес министарства да се ова сарадња настави и на развојним активностима попут санације стамбених јединица и инфраструктурне мреже, подршке пољопривредницима, као и спорта и културе.

Током јесени усељење у 134 стана у Барама

Објекат за социјално становање са 134 стамбене јединице у добојском насељу Баре који се гради у оквиру пројекта ЦЕБ два, биће усељен током јесени, речено је на након данашњег састанка у Градској управи Добој којем су присуствовали представници Републичког секретаријата за расељена лица и миграције. Помоћник директора и пројект менаџер на пројекту ЦЕБ два Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске Гојко Јотић рекао је новинарима да је објекат са 134 стана изграђен и да се чека на спољашње уређење и опремање станова.

Он каже да паралелно са избором извођача за спољашње уређење објекта, Секретаријат спроводи јавну набавку за опремање 134 стана које ће коштати 628.000 КМ како би већ до јесени станови били и усељени. “У то опремање укључена је набавака кревета, веш-машине, шпорета, фрижидера, других кућних апарата и свега оног што је потребно да људи могу живјети”, навео је Јотић.

Када су у питању корисници тих станова Јотић каже да се ради о 84 породице које тренутно користе алтернативни вид смјештаја у добојском Дому пензионера, док ће преостали бити расељена лица које користе индивидуалан смјештај у граду. Он очекује да ће трошкови изградње објекта усљед несташице материјала и поскупљењима изазвани тржишним кретањима и вирусом корона бити много већи од пројектом уговорених 7.000.000 КМ. Ради се о кредитним средствима из пројекта ЦЕБ два које отплаћује Република Српска.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић каже да је реализација пројекта била успорена због спољашњег уређења објекта. Он наводи да је проблем превазиђен на начин да су из буџета града, а уз подршку Владе Републике Српске, обезбијеђено 1.460.000 КМ и да је након јавног позива изабран и извођач радова са којим ће по истеку жалбеног периода, око 2. јуна, бити потписан уговор и уведен у радове.

Други сајам занимања у Добоју

Други сајам занимања одржће се 24. маја у Граду Добоју, привлачећи будуће средњошколце из тог подручја. Сајам је изузетно важан догађај јер омогућује младим људима да се упознају с различитим струкама које су представиле шест добојских средњих школа. Организатор сајма је Одјељење за привреду и друштвене дјелатности Града Добоја, чије је главно настојање повезивање образовања и привреде у локалној заједници.

Учешће на сајму узели су и локални привредници који су успоставили плодну сарадњу са школама када је у питању извођење практичне наставе. Ова сарадња је од кључне важности јер омогућава ученицима да стекну практична знања и вештине које су неопходне у њиховим будућим каријерама. Привредници су активни учесници сајма, пружајући информације о потребама тржишта рада и могућностима запошљавања у различитим струкама.

Сајам занимања представља изврстан простор за размену идеја и искустава између ученика, школа и привредних субјеката. Млади имају прилику да поставе питања, разговарају с представницима школа и привредника, као и да се информишу о потенцијалним образовним путевима и могућностима које им се пружају. Овај догађај је користан за све учеснике јер је подстакао развој веза између образовног сектора и привреде, пружајући тако перспективе и смјернице за будуће образовне и каријерне одлуке младих људи у Граду Добоју.

Обиљежен Међународни дан породице

Дом здравља Добој заједно са Јавном предшколском установом „Мајке Југовић”, Школом спорта „Спарта”, Америчким кутком и вртићем „Мадагаскар” обиљежио је Међународни дан породице – 15.мај. Циљ је био да се укаже на чињеницу колико је здрава породица важна и колики је њен друштвени значај.

Породица као најважнија основа друштва тренутно је угрожена у мору дешавања која скрећу пажњу на све оно што је лоше, али је најбитније сачувати у свему томе, поручено је данас у Добоју поводом Међународног дана породице у организацији добојског Дома здравља. Директор Дома здравља Владимир Марковић рекао је новинарима да је данас јако тешко сачувати породицу и да у том процесу свако треба кренути од себе како би дјецу и младе извели на прави пут и да би они сутра његовали исте вриједности.

Међународни дан породице обиљежен је на Стадиону спортских игара, гдје су приказани радови пристигли на конкурсу чија је тема била породица, а ова активност реализована је у сарадњи са добојском Јавном предшколском установом “Мајке Југовић”, Предшколском установом “Мадагаскар”, Школом спорта “Спарта” и Америчким кутком.

Признање за прво мјесто за најбоље оцијењени ликовни рад уручено је ученици трећег разреда Основне школе “Доситеј Обрадовић” Дуњи Благојевић, друго је освојила ученица другог разреда исте школе Емина Хаџикадунић, а треће ученик петог разреда Основне школе “Озрен” из Пакленице Доње Саша Стјепановић.

Потписан споразум о субвенционисању изградње фудбалског терена

Градоначелник Добоја Борис Јеринић данас је са представницима Фудбалског савеза Републике Српске потписао споразум о субвенционисању изградње фудбалског терена са умјетном подлогом проћењене вриједности од око 500.000 КМ, без урачунатог ПДВ-а.

Фудбалски савез Републике Српске обезбјеђује 300.000 КМ и спроводи процедуру набавке за радове, а Град учествује са 200.000 КМ, саопштено је из добојске Градске управе.

Уговор је потписан у оквиру пројекта “Изградња осам терена са умјетном подлогом у Републици Српској”, за који је град Добој аплицирао 12. маја 2022. године.

Спуштене руже у Босну као знак сјећања на страдале у мајским поплавама

Са градског моста у Добоју данас је спуштено 11 ружа у ријеку Босну као знак сјећања на 11 жртава страдалих прије девет година у мајским поплавама када је овај град потпуно потопљен.

У воденој стихији у Добоју 15. маја 2014. године страдали су Славко Ђурић, Миленко Благојевић, Божица Петковић, Милада Ранковић, Радо Чупељић, Ратомир Нарић, Драгица Савковић, Марко Чакаревић, Жељко Јелеч, Марија Јелеч и Бахрија Скула.

Руже су у ријеку Босну спустиле делегације Скупштине и Градске управе Добој.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић рекао је да се пројектно уређење корита ријеке Босне и њених притока не може урадити изоловано, већ да се морају укључити и припадајуће локалне заједнице, што подразумијева ентитетске нивое и заједничке институције.

Када су у питању активности из локалне надлежности, Ковачевић је истакао да се спроводе редовне вјежбе надлежних јединица, провјере опремљености и њихове спремности.

Исто тако, “Воде Српске” изабрале су извођача радова који је већ приступио радовима на комплетном уређењу потока Лијешањ.

Према ранијим подацима из Градске управе, током мајских поплава 2014. године у Добоју је причињена материјална штета од 172.688.971 КМ, од чега привреди 123.059.227 КМ, грађанима 45.845.714 КМ, а путној инфраструктури 3.784.030 КМ.

Водена стихија оштетила је 2.890 стамбених јединица и 950 привредних субјеката.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, највиши водостај Босне измјерен је 15. маја 2014. године када је био 7,21 метар.

Редовна висина коте одбране од поплава у Добоју износи три метра, а ванредна 4,5 метара.

Отворен главни дио ИТФ турнира “Добој опен 2023”

У Добоју је вечерас званично почео главни дио тениског ИТФ турнира “Добој опен 2023”, чији је наградни фонд 15.000 долара.

На овогодишњи турнир одазвали су се играчи из 18 европских земаља, те из Јапана, Аргентине, Бразила, Канаде, Аустралије. У главном дијелу турнира учествују 32 играча, а 48 их је било у квалификацијама.

У главном турниру учествују и четири тенисера из БиХ, међу којима и члан добојског Тениског клуба Андреј Недић – најбољи сениор у Републици Српској, који је добио специјалну позивницу организатора.

Недић је подсјетио да је свој први АТП бод освојио на овом турниру 2021. године и да има велика очекивања, с обзиром на то да игра код куће.

Обиљежена 78. годишњица од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату

Повоодом обиљежавања 78. годишњице од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату, у Добоју су данас испред Спомен-костурнице у Парку народних хероја, положени вијенци и одата почаст погинулим борцима и цивилима Народноослободилачког рата.

Вијенце су положили представници града Добоја, Удружења антифашиста и бораца НОР-а Добој и добојских Младих социјалдемократа.

У крипти Спомен-костурнице налазе се посмртни остаци и 111 устаника, од којих је 110 Срба, које је усташки пријеки суд у Добоју 1941. године осудио на смрт и стријељао.