Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Вијести

У петак Сајам чланова кластера „Пољокласт”

На платоу испред Конзума у петак са почетком у 10:00 часова биће одржан Сајам чланова кластера “Пољокласт”. Ово је трећи по реду сајам у организацији кластера и Градске управе.

Излагачи су пољопривредни произвођачи, представници удружења и задруга који су чланови кластера. Посјетиоци ће моћи уживати у домаћој ракији, вину, меду, поврћу и воћу.

Обиљежено 30 година од оснивања Петог одреда Специјалне бригаде полиције

У Добоју је обиљежено 30 година од оснивања Петог одреда Специјалне бригаде полиције. Тим поводом служен је парастос за 26 припадника ове бригаде погинулих у одбрамбено- отаџбинском рату, те су положени вијенци код спомен-обиљежја испред зграде Полицијске управе Добој.

Успјешно спроведен Јавни позив у оквиру Програма “Инвестирај у Добој – Програм дијаспора“

У Добоју је данас потписан уговор о додјели 23.868 КМ бесповратних средстава према дијаспора програму компанији “Еуро пак анс”, која се бави се производњом стреч фолије и ластре које служе за паковање производа.
Додијељена средства компанији “Еуро пак анс” биће усмјерена на проширење производње рециклаже. Уговор су потписали замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић и директор стартап студија Фондације “Мозаик” Џенан Шарић са директором компаније “Еуро пак анс” Николом Околићем, саопштено је из Градске управе Добој.

Ради се о подстицајним средствима по првом јавном позиву програма “Инвестирај у Добој – Програм дијаспора” за додјелу бесповратних средстава особама из дијаспоре које су већ покренуле или желе покренути пословање у БиХ. Ова компанија у Добоју послује од 2021. године и бави се производњом стреч фолије и ластре које служе за паковање производа, а с обзиром да се ластра производи од рециклираног материјала, “Еуро пак анс” врши откуп и рециклажу пет-амбалаже.

Дијаспора програм реализује град Добој у сарадњи са Фондацијом “Мозаик”, чији укупан фонд средстава за пружање подстицаја привредним субјектима према утврђеним критеријумима износи 40.000 КМ. Из добојске Градске управе наводе да је у току други јавни позив за додјелу бесповратних средстава с расположивим износом од 16.132 КМ.

Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС финанасира обнову објекта градског обданишта

Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске са више од 120 хиљада КМ финансира обнову објекта добојског обданишта „Мајке Југовић”, који се налази у Карађорђевој улици. Објекат су обишли градоначелник Добоја Борис Јеринић и директор Фонда Срђан Тодоровић.

Реализован пројекат “Еко школа – Учионица на отвореном”

Основна школа /ОШ/ “Вук Стефановић Караџић” у Добоју озваничила је данас завршетак пројекта “Еко школа – Учионица на отвореном” вриједног 70.000 КМ.

Свечаности је присуствовала помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Републике Српске Наташа Цвијановић која је указала на значај оваквог објекта ради унапређења услова васпитно-образовног процеса и извођења наставе попут биологије, хемије, те природе и друштва.

Отворен међународни симпозијум љекара

У Добоју је отворен тродневени симпозијум доктора медицине са међународним учешћем о теми “Промоција знања – превенција болести”, на којем учествује око 180 здравствених радника из земаља региона и Европе.

Градоначелник Борис Јеринић поздравио је организовање симпозијума чији је циљ подизање нивоа знања здравствених радника и најавио да ће Градска управа и даље подржавати овакве скупове. Симпозијум се до недјеље, 11. септембра, одржава у хотелу “Парк” у Добоју.

У склопу пројекта који имплементирају УСАИД и ЦРС уручена опрема мјесним заједницама

Одјељење за цивилну заштиту Града Добоја извршило је подјелу опреме за осам добојских мјесних заједница у склопу пројекта који имплементира УСАИЂа и ЦРС, “Јачање отпорности на природне катастрофе и унапређење стратегија приправности “ . Вриједност пројекта је 10 хиљада долара, а Град учествује са 15% .

Настава почела редовно у свим школама добојске регије

Први наставни дан у новој школској години почео је на вријеме и без проблема у 15 средњих и 26 основних школа на подручју добојске регије, рекли су директори актива школа. Поводом почетка нове школске године замјеник начелника Полицијске управе Добој Предраг Лазић и градоначелник Добоја Борис Јеринић посјетили су добојску Основну школу “Свети Сава”.

Јеринић је рекао да Градска управа предузима све активности да материјално помогне и обезбиједи једнаке услове за извођење наставе у градском и руралном подручју.Он је навео да је град обезбиједио 377 комплета уџбеника од петог до деветог разреда за вишечлане породице, као и средства за суфинансирање превоза основцима.

„Данас је дан када су мала срца устрептала, када се осмијех мијеша са првом озбиљношћу, када на мала плећа пада прво бреме одрастања и почетка пута ка зрелости. Држим вам палчеве, другари, и обећавам да ћу бити дио подршке на занимљивом, радосном и важном путу којим крећете.

Срећан полазак у школу нашим најдражим,првачићима Добоја!“

Борис Јеринић, градоначелник Добоја

Озваничен завршетак прве дионице ауто-пута на Коридору 5Ц

На локацији Костајница, код Добоја свечано је завршена изградња прве дионице ауто-пута на паневропском Коридору 5Ц, дужине око шест километара, чија је изградња почела средином 2019. године. Ријеч је о дионици на правцу од петље “Товира” до петље “Костајница”.

Свечаности су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, предсједник Владе Радован Вишковић, министри у Влади Републике Српске, министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Мијатовић.

Присуствовали су и шеф кооперација при Делегацији ЕУ у БиХ Стефано Елеро, директор ЕБРЂа у БиХ Мануела Нисл, вршилац дужности директора предузећа “Аутопутеви Републике Српске” Слободан Станаревић и градоначелник Добоја Борис Јеринић.