Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Вијести

Годишњица мајски поплава

Са градског моста у Добоју данас је спуштено 11 ружа у ријеку Босну као знак сјећања на 11 жртава страдалих прије осам година у мајским поплавама, када је овај град потпуно потопљен.

У воденој стихији у Добоју 15. маја 2014. године страдали су Славко Ђурић, Миленко Благојевић, Божица Петковић, Милада Ранковић, Радо Чупељић, Ратомир Нарић, Драгица Савковић, Марко Чакаревић, Жељко Јелеч, Марија Јелеч и Бахрија Скула.

Руже је у ријеку Босну спустио замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић који је рекао да из сјећања не блиједи продирање воде у град и нагласио да ће Добој, у складу са могућностима и уз подршку институција Републике Српске, те у сарадњи са институцијама на нивоу БиХ и Федерације БиХ, учинити све да се тако нешто не понови.

Завршена 12. редовна сједница Скупштине града Добоја

У наставку 12. редовне сједнице Скупштине града Добоја са 23 гласа „за” и два „против” усвојен је Нацрт ребаланса буџета Града Добоја у износу од 69.837.910 КМ. Ребалансом буџет је већи за око 15 и по милиона КМ.

Начелник градског Одјељења за финансије Миленко Николић рекао је да је разлог ребаланса буџета доношење плана за измирење обавеза из претходног периода, које је предвиђено Законом о фискалној одговорности.

-Што се тиче тог повећања од 15 милиона КМ, скоро 11 милиона, односно 10.850.000 хиљада КМ, односи се на повећање по основу кредитних задужења. Краткорочни и дугорочни кредити ће се искористити за измирење неизмирених обавеза које су пренесене из 2021. године. Преостало повећање односи се на одређене категорије прихода. Прије свега, на приходе од индиректних пореза који су повећани за неких 1,5 милиона КМ. Такође, дошло је и до повећања плана прихода од земљишне ренте, накнаде за уређење грађевинског земљишта и примитака од продаје земљишта – изјавио је Миленко Николић, начелник одјељења за финансије Града Добоја.

Отворен ИТФ турнир “Добој опен 2022”

Добојски градоначелник Борис Јеринић данас је свечано отворио главни дио тениског ИТФ турнира “Добој опен 2022”, чији је наградни фонд 15.000 долара.

Јеринић је рекао новинарима да је домаћин Тениски клуб “Добој” најорганизованији клуб у овом граду што показују и његови резултати који превазилазе границе БиХ, подсјетивши да је Добојлија Марко Максимовић прошле године освојио завршни мастерс у Монте Карлу.

Он каже да је и млади тенисер Андреј Недић остварио запажене резултате.

“Овај турнир промовише тенис, даје стимуланс нашим младим играчима и све то је нешто што је добро за овај град”, нагласио је Јеринић који је захвалио Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске за подршку у организовању манифестације.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић каже да овај турнир има свијетлу будућност и најавио наставак подршке његовим организовању с обзиром на значај који од њега имају Град Добој и Република Српска.

Градоначелник разговарао са поглаваром Исламске заједнице у БиХ

Градоначелник Добоја Борис Јеринић поручио је данас након разговара са поглаваром Исламске заједнице у БиХ Хусеином Кавазовићем да је ова локална заједница мултиетнична, отворена за све и његује добре односима са свим вјерским заједницама, укључујући исламску.

“Различитости треба да спајају народе”, рекао је Јеринић новинарима након састанка.

Јеринић је рекао да је Кавазовића упознао о сарадњи Градске управе са Исламском заједницом у Добоју. “Добој је град са великим срцем и у њему су сви добродошли. Ми који живимо ту желимо да његујемо стабилност, што је најважније. Мир и стабилност немају алтернативу”, рекао је Јеринић.

Он је истакао да је Кавазовића упутио да је Добој примјер суживота у БиХ.

“Сви ми волимо своје огњиште, домове, комшије и пријатеље и сви ми требамо дати свој допринос. Наравно да велику улогу у томе имају и вјерске заједнице које су водиља и којима народ највише вјерује”, поручио је Јеринић, захваливши Кавазовићу на посјети.

Јеринић и Хуртић су након састанка Кавазовићу поклонили акварел добојског умјетника Мише Дамјановића и домаће производе породице Мишић. Састанку је присуствовао посланик из Добоја у Представничком дому парламента БиХ Обрен Петровић, зенички муфтија Мевлудин Диздаревић и главни имам Меџлиса исламске заједнице Добој Ибрахим Халиловић.

Одата почаст погинулима у Другом свјетском рату 

Испред Спомен-костурнице у Парку народних хероја у Добоју данас су положени вијенци и одата почаст погинулим борцима и цивилима поводом 77 година од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату. Вијенце су положиле делегације добојског Удружења “Антифашисти и борци Народноослободилачког рата НОР” и Градске управе Добој.

Са добојског подручја у НОР-у је током Другог свјетског рата погинуло око 650 бораца. У крипти Спомен-костурнице налазе се посмртни остаци и 111 устаника, од којих је 110 Срба, које је усташки пријеки суд у Добоју 1941. године осудио на смрт и стријељао.

Градоначелник Јеринић честитао 9. мај – Дан побједе над фашизмом

Градоначелник Добоја Борис јеринић честитао је свим грађанима Добоја 9. мај – Дан побједе над фашизмом.

„Свим грађанима Добоја и Републике Српске честитам 9. мај – Дан побједе над фашизмом и нацизмом. Српски народ херојски је учествовао у антифашистичкој борби и ми смо дужни да разумијемо и поштујемо њихову жртву. Поштујмо, његујмо и чувајмо од заборава и тековине које смо добили у насљеђе од оних који су животе дали у борби за слободу и против фашизма”.

Завршене традиционалне “Ђурђевданске трке 2022”

У Добоју су трком за дјевојчице предшколског узраста на 150 метара почеле “Ђурђевданске трке 2022”. Манифестацију је отворио предсједник Организационог одбора Славко Ковачевић који је указао на значај спорта, а посебно атлетике у промоцији здравог живота, те најавио наставак подршке Градске управе оваквим скуповима. Он је подсјетио да су прве “Ђурђевданске трке” у Добоју организоване 1996. године, да су уврштене у календар Свјетске атлетске федерације и да је у њима до сада учествовало више од 10.000 такмичара.

Организатор трке је Атлетски клуб “Добој” чији је представник Лазо Пејчић навео да ће такмичари у женској и мушкој конкуренцији такмичити у 15 категорија. У складу са школским узрастом предвиђене су и различите дионице, тако да је трка на 150 метара предвиђена за дјевојчице и дјечаке предшколског узраста, те ученике и ученице првих разреда основних школа. Дионица од 400 метара намијењена је за ученице и ученике од другог до трећег разреда. На 600 метара такмиче се ученице и ученици од четвртог до петог разреда.Дионица од 800 метара намијењена је за ученике и ученице од шестог до деветог разреда, као и за ученице од првог до четвртог разреда средњих школа.

Такође предвиђена је меморијална трка посвећена Јосипу Микићу, а на дионици дугој 800 метара такмичиће се ученици осмих и деветих разреда.Дионица од 1.000 метара намијењена је за ученике од првог до четвртог разреда средњих школа. Главна трка сениора у дужини од 3.000 метара затвара програм “Ђурђевданске трке 2022.” Ђуро Борбељ из Атлетског клуба “Апатин” из Апатина побједник је Ђурђевданских трка у Добоју у категорији сениора.

Борбељ је на стази дугој 3.000 метара био испред Уроша Гутића из Атлетског клуба “Борац” из Бањалуке и Млађена Самарџића из Атлетског клуба “Маратон” из Брчког,који су заузели друго, односно треће мјесто. Организатор је Атлетски клуб из Добоја, а генерални покровитељ је градоначелник. На претходним Ђурђевданским тркама, одржаним 2019. године, најбржи је био Осман Јунузовић из Атлетског клуба “Добој”.

Обиљежено 30 година од формирања Војске Републике Српске

Дефилеом припадника Трећег пјешадијског Република Српска пука улицама Добоја, парастосом у Спомен-храму Рођења Пресвете Богородице и полагањем вијенаца обиљежено је 30 година од формирања Војске Републике Српске и 17 година постојања Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ. Овај важан јубилеј осим у Добоју обиљежен је у још неколико локалних заједница у Српској, а централна манифестација биће одржана 12. маја у Бањалуци. Послије дефилеа служен је парастос у Спомен-храму Рођења Пресвете Богородице и положени вијенци испред бисте најмлађем српском борцу Споменку Гостићу.

Обиљежен Дан одбране Добоја

Удружење „Браниоци Добоја – 2. мај 1992.” обиљежило је 2. мај – Дан одбране Добоја, када су из приградског насеља Липац прије 30 година Срби кренули у његову одбрану. У овом добојском насељу сваке године се обиљежи овај важан датум, који је Скупштина града Добоја прогласила за датум од важности за ову локалну заједницу.

Након служења парастоса вијенце и цвијеће на спомен-плочу положиле су делегација Градоначелник Борис Јеринић, Града Добоја, Удружења грађана „Браниоци Добоја – 2. мај 1992.”, те представници бројних удружења проистеклих из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата.

Градоначелник Јеринић честитао Рамазански бајрам

Градоначелник Добоја Борис Јеринић честитао је у име Града Добоја и у своје име Рамазански бајрам свим вјерницима исламске вјероисповијести.

„Свим вјерницима исламске вјероисповијести упућујем искрене честитке поводом Рамазанског бајрама, са жељом да празник подстакне и оснажи осјећај доброте, одговорности и солидарности према свим људима. Нека ови празнични дани вама и вашим најближима, након поста мјесеца рамазана, донесу радост, срећу, љубав и унутрашњи мир”.