Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Вијести

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и градоначелник обишли радове на изградњи нове болнице

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и градоначелник Добоја Борис Јеринић обишли су радове на изградњи нове болнице која представља најважнији пројект на подручју добојске регије.

Три од укупно шест спратова нове болнице већ су изграђени, гради се четврти. Да радови теку планираном динамиком увјерио се и предсједавајаући и српски члан Предсједништва БиХ.Додик очекује да ће нова болница у Добоју бити завршена прије рока, те да је Влада Српске одобрила 103.000.000 КМ за изградњу овог објекта.

Он је захвалио кинеској компанији Синофарм што је партнер на изградњи ове болнице, а што је договорено током његовог боравка у Кини прије пет година.

Обиласку нове болнице претходио је састанак Додика и Јеринића у добојској Градској управи. Јеринић је упознао Додика о свим капиталним инвестицијама у овој локалној заједници, истакавши да нема застоја ни у једном пројекту.

Уручене престижне награде ”Kапетан Миша Анастасијевић”

Делегација града Добоја  присуствовала је додјели престижне награде „Kапетан Миша Анастасијевић“ у Бањој Луци. Међу лауреатима су посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Сања Вулић и начелник Одјељена за гинекологију и акушерство, Прим.др Гордана Средановић добитници су награде ,,Kапетан Миша Анастасијевић“.

Баштинећи заједничке вриједности српске историје, културе и предузетничког стваралаштва, „Медиа инвент“ , уз свесрдну помоћ привредних комора Србије и Републике Српске организује сваке године доделу ових признања. Припремајући грађу за монографију “Пут ка врху”, представљање најуспјешнијих привредних и друштвених субјеката, прикупљени су и оцјењени приједлози за признање “Kапетан Миша Анастасијевић” за добитнике из Републике Српске.

Михајло Миша Анастасијевић, Kапетан Миша, био је српски титуларни мајор, велики трговац, српски родољуб, учитељ и добротвор.

Грчки амбасадор у првој радној посјети граду

Грчки амбасадор у БиХ Димитриос Папандреу боравио је у првој радној посјети Граду Добоју. Разговарао је са градоначелником Добоја о сарадњи и братским односима ове локалне заједнице и грчког народа. У склопу обиљежавања Дана града Добоја биће организован и Дан грчке културе.

У јануару ове године у склопу Економске школе у Добоју отворен је Грчки кутак, први у Српској и БиХ. Циљ је повезивање српског и грчког народа. Задовољан резултатима које остварује овај кутак је и градоначелник Добоја Борис Јеринић, који је са амбасадором Грчке у БиХ договорио да у склопу обиљежавања Дана града Добоја буде организован Дан грчке културе.

– Вјерујем да ће ово пријатељство између српског и грчког народа које траје дужи низ година преко Грчког кутка доживјети још бољи процват и да ћемо увезати и повезати што већи број наших ученика и професора. Kада све то презентујемо неизбјежно је да ћемо доћи до ситуације када ћемо причати и о неким другим видовима сарадње. Наравно, ту првенствено мислим на економију – изјавио је Борис Јеринић, градоначелник Добоја.

Ову прилику бих искористио да се захвалим како Граду Добоју и градској администрацији, тако и лично г. градоначелнику што су узели учешће у обиљежавању врло важног јубилеја за Грчку, а то је 200 година од рата независност Грчке. Ми ћемо наставити наши сарадњу и планирамо је чак унаприједити – рекао је Димитриос Папандреу, амбасадор Грчке у БиХ.

Дан грчке културе у Добоју биће организован 25. јуна, када ће бити одржана и свечана сједница поводом Дана града Добоја. Добојлије ће имати прилику да више сазнају о грчкој култури, обичајима, језику и историји ове земље.

Добој добија зелено аутобуско стајалиште

У сусрет Свјетском дану заштите животне средине, Развојни програм Уједињених нација и Град Добој настављају реализацију активности усмјерених ка ублажавању ефеката климатских промјена. У непосредној близини добојског Дома здравља биће изграђено зелено аутобуско стајалиште. На тој локацији симболично су засађене саднице каталпе и керлеутерије. У наредном периоду радиће се на његовом додатном украшавању зеленилом, а одређени садржаји омогућиће угоднији амбијент грађанима који буду чекали превозно средство, посебно у љетним мјесецима.

У љетно вријеме знате и сами како је проводити вријеме у аутобуском стајалишту. Овђе ће сви они који буду чекали свој превоз имати прилику да буду освјежени воденом паром. Оно што је сигурно јесте да температура у самом аутобуском стајалишту више неће бити каква је била до сада, јер ће оно бити покривено зеленим омотачем, односно биљкама, тако да у самом том процесу чекања они који буду чекали превоз више неће трпити врућину и све оне посљедице које на нас има висока температура – изјавио је Владимир Марковић, замјеник градоначелника Добоја.

Садња садница је наставак иницијативе за зеленију и одрживу будућност УНДП-а и Града ДобоЈ. Тиме је уједно најављен и почетак реализације климатских акција обухваћених Акционим планом одрживог управљања енергијом и прлагођавањем климатским промјенама, којим је планирано смањење емисије стакленичких плинова за 40 одсто до 2030. године.

Добој је први град који је усвојио Акциони план за енергију и прилагођавање климатским промјенама (СЕЦАП). Према том плану Град Добој се обавезао на улагање од 10 милиона KМ до 2030. године, а то ће се односити на 230 стамбених и 25 јавних зграда, које требају да се прилагоде новим климатским условима. Тај план исто тако укључује и план јавне расвјете по улицама и гријање, али и неке друге мјере које ће помоћи да се Добој што прије прилагоди насталим климатским околностима – рекао је Сухроб Хошмухамедов, замјеник резидентног представника УНДП-а у БИХ.

Током прошле године у центру града у једном дану засађено је 1.000 садница. Толико је планирано и у овој години, од чега ће 300 садница суфинансирати Зелени климатски фонд кроз УНДП пројекат.

Стипендије за дефицитарна занимања

Kао подстицај за веће интересовање ученика за поједина занимања тражена на тржишту рада, Град Добој ће пружити финансијску подршку у виду стипендија ученицима који у школској 2021/2022.години упишу занимања која су издвојена као дефицитарна на подручју града Добоја.

Kао дефицитарна занимања издвојена су:

-возач моторних возила (ЈУ Саобраћајна и електро школа Добој);

-руковалац грађевинских и претоварних машина и кранова (ЈУ Саобраћајна и електро школа Добој);

-инсталатер (ЈУ Техничка школа Добој);

-обрађивач метала резањем (ЈУ Техничка школа Добој).

Трећа редовна сједница Скупштине града Добој

Одборници Скупштине града Добоја усвојили су ребаланс буџета за текућу годину од 61.872.325 КМ, који је за 14.060.325 КМ већи од текућег.

Начелник Одјељења за финансије Миленко Николић рекао је новинарима да је ребалансом буџет увећан за 29 одсто и да је добио сагласност без препорука Министарства финансија Републике Српске.Према његовим ријечима, у оквиру структуре буџета, порески приходи учествују са 38 одсто, од којих је издвојио приходе од ПДВ-а захваљујући којима град годишње оствари више од 16.000.000 КМ.У оквиру непореских прихода, Николић је издвојио накнаде за природне погодности и уређење грађевинског земљишта, који су до овог момента градску касу напунили са више од 6.000.000 КМ.Примици од продаје имовине у буџету учествују са око 12 одсто.Када су у питању расходи, Николић је указао на наставак капиталних пројеката од којих је издвојио спортску дворану, колектор у насељу Аеродром, водовод у Барама, те градњу 30 станова за младе брачне парове за шта је град издвојио више од 2.000.000 КМ.

У извјештају о тромјесечном извршењу буџета за текућу годину приказан је суфицит у износу од 2.550.401 КМ, с обзиром на то да остварени приходи за први квартал износе 12.542.689 КМ, а расходи 9.992.288 КМ.Одлуком локалног парламента, о годишњем обрачуну буџета за 2020. годину, приказан је остварени буџетски дефицит у висини од 10.685.887 КМ, уз појашњење да су остварени приходи 69.714.791 КМ или 81 одсто од укупно планираних, а расходи 80.400.678 КМ или 93 одсто.

Одборници су усвојили одлуку о преносу права својине над земљиштем без надокнаде са града на Министарство унутрашњих послова Републике Српске, за потребе изградње објекта Јединице жандармерије Полицијске управе Добој.Скупштинском одлуком о критеријумима за додјелу средстава буџета града за редовне дјелатности спортских клубова за текућу годину Mушком рукометном клубу “Слога” Добој предвиђен је износ од 180.000 КМ, Фудбалском клубу “Слога” 150.000 КМ, Фудбалском клубу “Жељезничар” 25.000 КМ, Женском рукометном клубу “Добој” 15.000 КМ, те Карате клубу “Слога” 10.000 КМ.

Износ од 100.000 у одговарајућем проценту биће распоређен за преосталих 35 спортских клубова, док се 320.000 КМ ставља на располагање градоначелнику Добоја који ће својом одлуком дефинисати расподјелу средстава.Одлукама о ангажовању новчаних средстава, 30.000 КМ додијељено је Српском просвјетном и културном друштву “Просвјета”, 22.321 КМ Удружењу грађана “Покрет” Сјенина Ријека.Одборници су данас прихватили иницијативу начелника општине Петрово о међусобној сарадњи ове двије локалне заједнице, с циљем оснивања вртића у Петрову који би организационо био у саставу добојске Јавне предшколске установе “Мајке Југовића”.

У оквиру кадровских питања, на мјесто вршиоца дужности начелника Одјељења за стамбено-комуналне послове именована је Марина Протић, након разрјешења Давора Савића.За руководиоца Одјељења за привреду и друштвене дјелатности именован је Марко Николић, након што је разријешен Младен Лукић који је именован за вршиоца дужности директора Спортско рекреативног центра “Преслица”, умјесто досадашњег директора Слободана Лазаревића. За вршиоца дужности Центра за културу и образовање именована је Лидија Жарић, умјесто Вукосава Софренић која је именована за руководиоца Центра за социјални рад.

Одборник ПДП-а Оливера Недић напустила је сједницу након што јој није дозвољено да са говорнице телефоном снима своју расправу о ребалансу буџета. Предсједник Скупштине града Севлид Хуртић одлуку је образложио да одборницима није дозвољено да снимају сједницу с обзиром на то да су присутни новинари, те да неће дозволити “прозивке и омаловажавање колега”.

Замјеник градоначелника Добоја Владимир Марковић рекао је да је на данашњој сједници одлучено да највеће признање – Плакета града уз новчани износ од по 5.000 КМ ове године буде додијељено директору Универзитетског клиничког центра Републике Српске Влади Ђајићу, добојском Дому здравља и Болници “Свети апостол Лука”.

Амблем града уз износ од по 3.000 КМ додјељује се Градском дувачком оркестру Добој и аутору и извођачу музичких текстова Свети Јовановићу.Новчана награда од по 3.000 КМ додјељује се Удружењу жена “Плане” и Удружењу Рома “Златни точак”.

Признања и награде биће уручена на Свечаној академији, која ће бити одржана поводом Дана града Добоја – 28. јуна.

Одата почаст погинулим борцима Португала

Замјеник градоначелника Владимир Марковић, положио је вијенац на споменик погинулим португалским војницима, страдалим током мисије у БиХ.

Споменик за шест војника Португала, који су погинули током мисије у БиХ, налази се испред зграде Градске управе, а почаст је одата у оквиру обиљежавања 23. маја, који се у тој земљи слави као Дан падобранске јединице

Уручени кључеви станова за младе брачне парове

Градоначелник Добоја Борис Јеринић и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић  уручили су кључеве станова за пет младих брачних парова, у оквиру јавног позива за суфинансирање средстава за куповину 100 станова у сврху подстицања младих брачних парова на подручју града Добоја.

Вишковић је током обраћања рекао да је јединствен случај у Српској и шире да један град помогне младима у рјешавању њихових егзистенцијалних питања. “На овај начин Добој ће сигурно повећати наталитет и мотивисати друге да дођу у ову локалну заједницу”, изјавио је Вишковић.

Јеринић је рекао да је данас кључеве станова преузело пет парова од укупно седам, два нису могла присутвовати свечаности, те појаснио да је ријеч о паровима из трећег јавног позива који су испунили услове, али остали испод “црте” јер у том периоду град није имао нових станова за купити.Он је истакао да је ријеч о јединственом пројекту у Републици Српској, а захваљујући и иницијативи српског члана и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорада Додика. Према његовим ријечима, до сада су у оквиру пројекта уручени кључеви за 38 станова. Он је навео да је завршен и четврти јавни позив и да се објава ранг листе очекује од наредне седмице.

Kључеви од станова данас су уручени Небојши и Марини Лазић, Славку и Данијели Ђекић, Младену и Николији Јовановић, Немањи и Драженки Стјепановић, Бошку и Слађани Цвијановић.

Kључеве ће накнадно преузети и Драган и Анђела Ђекић, те Хасан и Ирма Бегић, који су данас оправдано одсутни. Два пара су се одлучила за први модел суфинансирања стана, док преосталих пет за други модел. Станови се додјељују према два модела суфинансирања.

Први модел суфинансирања је да град финансира 49 одсто укупне вриједности стамбене јединице, а супружници 51 одсто, у случају да они бирају стамбену јединицу. Према другом моделу, град финансира 70 одсто вриједности, а супружници 30 одсто, али немају право избора стамбене јединице, односно избор се врши за 12 расположивих стамбених јединица изабраних јавним позивима.

Скупштина града Добоја је 3. септембра 2019. године једногласно усвојила одлуку о суфинансирања средстава за куповину 100 станова за младе брачне парове на подручју овог града, а 2. октобра исте године усвојена је и одлука о критеријумима. Одлуком од 3. септембра 2020. године локални парламент је омогућио да проширењем породице на троје и више ђеце брачни парови постају власници стамбених јединица у једнаком уђелу и тиме остварују право на продају стамбене јединице у сврху куповине веће по њиховом избору.

У Добоју је одржан састанак учесника превентивне кампање „Опрезни пазе на пружне прелазе“

У Добоју је одржан састанак учесника превентивне кампање „Опрезни пазе на пружне прелазе“. Циљ кампање је да се унаприједи инфраструктура на пружним прелазима, те самим тим подигне ниво безбједности жељезничког саобраћаја. Kампању спроводе Министарство саобраћаја и веза, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Инспекторат, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске и Жељезнице Републике Српске. 

Добој као друмско чвориште и који броји 42 пружна прелаза, једна је од локалних заједница у Српској у којој се често дешавају несреће на пружним прелазима. У последњих пет година на овдашњим пружним прелазима смртно су страдала четири лица, док је у том периоду на пружним прелазима у  Српској животе изгубило десет лица. Из Жељезница Српске наводе да су сви пружни прелази на добојском подручју обезбијеђени одређеном сигнализацијом, док су четири осигурана на вишем нивоу. Подршку у подизању безбједности жељезничког саобраћаја имају и од Града Добоја.

  • Жељезнице Републике Српске према свим локалним заједницама редовно упућују дописе и покушавамо сви заједнички, уколико је то могуће, да укинемо оне путне прелазе који не испуњавају одређену законску регулативу. Али то је врло скупа инвестиција и морамо сви заједнички да уложимо труд, како би покушали да их сведемо на што мањи могући број у оквиру законске регулативе – изјавио је Раде Цвијановић, Жељезнице Републике Српске.
  • Покренули смо једну иницијативу која је генерално и наша обавеза да обиђемо све пружне прелазе који се налазе на подручју Града Добоја, у циљу да снимимо ситуацију и какво је стање тих пружних прелаза, да би евентуално тамо гђе постоје неки недостаци у наредном периоду ишли у правцу њиховог отклањања, како би учинили те пружне прелазе што безбједнијим и што сигурнијим за пролазак возова, а исто тако и моторних возила – рекао је Владимир Марковић, замјеник градоначелника Добоја.

У циљу подизања безбједности жељезничког саобраћаја, из Агенције за саобраћај наводе да ће одштампати разледнице за ученике трећег и четвртог разреда у чијем уписном подручју се налазе пружни прелази. Kампања се одвија и у оквиру 6. УН-ове седмице безбједности саобраћаја, која се обиљежава од 17. до 23. маја под слоганом „Улице за живот, волимо 30“, како би се анимирали возачи да смање брзину кретања на 30 километара на час.

Потписан уговор о суфинансирању изградње колектора у насељу Аеродром

Градоначелник Добоја Борис Јеринић  и директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић потписали су данас уговор о суфинансирању пројекта изградње колектора фекалне канализације и пречистача у мјесној заједници Велика Буковица – насеље Аеродром, укупне вриједности 700.000 КМ.

Тодоровић је изјавио новинарима да Фонд са 200.000 КМ кофинансира пројекат и да ће средства бити дозначена у складу са динамиком потреба Градске управе.

“Ријеч је о стављању у функцију пречистача отпадних вода. Ту је у ранијем периоду постојао пречистач који из одређених техничких разлога није био у функцији и један дио колектора који се веже на пречистач, а није био до краја довршен”, рекао је Тодоровић и навео да се пројекат реализује у фазама са роком завршетка од годину дана.

Тодоровић је навео да су на састанку са Јеринићем отворена и питања водоснабдијевања у мјесној заједници Бољанић, те рјешавања проблема регионалне депоније, а било је ријечи и о низу пројеката у области енергетске ефикасности и управљања отпадом, који ће се заједнички рјешавати у наредном периоду.

Јеринић је рекао да ће за рјешавање проблема мјештана Велике Буковице који датира од 2008. године Градска управа у фазама обезбиједити 500.000 КМ.

Он је подсјетио на досадашњу сарадњу са Фондом и пројектима енергетске ефикасности који су реализовани на подручју ове локалне заједнице.