Site icon Град Добој

Добој добија зелено аутобуско стајалиште

У сусрет Свјетском дану заштите животне средине, Развојни програм Уједињених нација и Град Добој настављају реализацију активности усмјерених ка ублажавању ефеката климатских промјена. У непосредној близини добојског Дома здравља биће изграђено зелено аутобуско стајалиште. На тој локацији симболично су засађене саднице каталпе и керлеутерије. У наредном периоду радиће се на његовом додатном украшавању зеленилом, а одређени садржаји омогућиће угоднији амбијент грађанима који буду чекали превозно средство, посебно у љетним мјесецима.

У љетно вријеме знате и сами како је проводити вријеме у аутобуском стајалишту. Овђе ће сви они који буду чекали свој превоз имати прилику да буду освјежени воденом паром. Оно што је сигурно јесте да температура у самом аутобуском стајалишту више неће бити каква је била до сада, јер ће оно бити покривено зеленим омотачем, односно биљкама, тако да у самом том процесу чекања они који буду чекали превоз више неће трпити врућину и све оне посљедице које на нас има висока температура – изјавио је Владимир Марковић, замјеник градоначелника Добоја.

Садња садница је наставак иницијативе за зеленију и одрживу будућност УНДП-а и Града ДобоЈ. Тиме је уједно најављен и почетак реализације климатских акција обухваћених Акционим планом одрживог управљања енергијом и прлагођавањем климатским промјенама, којим је планирано смањење емисије стакленичких плинова за 40 одсто до 2030. године.

Добој је први град који је усвојио Акциони план за енергију и прилагођавање климатским промјенама (СЕЦАП). Према том плану Град Добој се обавезао на улагање од 10 милиона KМ до 2030. године, а то ће се односити на 230 стамбених и 25 јавних зграда, које требају да се прилагоде новим климатским условима. Тај план исто тако укључује и план јавне расвјете по улицама и гријање, али и неке друге мјере које ће помоћи да се Добој што прије прилагоди насталим климатским околностима – рекао је Сухроб Хошмухамедов, замјеник резидентног представника УНДП-а у БИХ.

Током прошле године у центру града у једном дану засађено је 1.000 садница. Толико је планирано и у овој години, од чега ће 300 садница суфинансирати Зелени климатски фонд кроз УНДП пројекат.

Exit mobile version