Site icon Град Добој

Одржана јавна расправа о Нацрту закона о инспекцијама Републике Српске

Данас је у добојском Центру за културу и образовање одржана јавна расправа о Нацрту закона о инспекцијама. Помоћник министра за ресор управе Никола Кнежевић рекао је да најстроже треба да буду санкционисани они који злоупотребљавају привредни систем Републике Српске и не испуњавају своје обавезе према грађанима. Кнежевић је истакао да је Нацртом закона о инспекцијама Републике Српске исказано опредјељење за стварање обавезне координације општинских и републичких инспекција.

„Суштина закона је унаприједити инспекцијски систем јер се у протеклом периоду дешавало дуплирање инспекцијских надзора који су код субјеката у истом или кратком временском року вршили републички и инспектори јединица локалне самоуправе“, изјавио је Кнежевић новинарима у Добоју прије почетка јавне расправе о Нацрту закона. Кнежевић је рекао да се Нацртом предвиђа боља организација инспекција у оквиру Инспектората Српске, формирањем појединих одјељења.

Предсједник Скупштине града Добоја Сања Вулић рекла је да локална власт има доста примједби на Нацрт закона о инспекцијама Републике Српске, које ће градоначелник Добоја Борис Јеринић упутити предвиђеним институцијама. Предсједник Скупштине града је истакла да ће одузимањем локалној самоуправи надлежности инспекције рада, а поготово здравства, настати проблеми у пракси, с обзиром на повећан број ексхумација у Добоју и пренос посмртних остатака у друге дијелове Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/, због чега ће грађани бити присиљени да по сагласност иду у Бањалуку.

Примједба је дата и на то зашто предлагач закона није Инспекторат, као самостална републичка управа, већ Министарство управе и локалне самоуправе, за које предсједник Скупштине града Добоја Сања Вулић каже да „није довољно стручно да обради материју инспекцијског надзора, што је у коначници довело до низа пропуста у Нацрту“. Она је истакла да се замјера и што су многе одредбе у Нацрту закона уопштене, па је, између осталог, нејасно које критеријуме ће примјењивати јединица локалне самоуправе приликом израде Правилника о систематизацији у датој области, односно које ће критеријуме примјењивати Инспекторат приликом давања сагласности.

Нацртом закона прописано је обављање надзора у оквиру инспекцијског система, надлежност инспекцијских органа и звања, као и радноправни статус инспектора, али су проширена и њихова овлаштења.

Exit mobile version