Site icon Град Добој

Обиљежен 17. април – Дан ослобођења Добоја у Другом свјетском рату

Поводом 17. априла – Дана ослобођења Добоја од фашистичке окупације у Другом свјетском рату, на спомен костурницу у Парку народних хероја положен су вијенци и одата је почаст погинулим борцима и цивилима.

Због своје геостратешке важности, током Другог свјетског рата Добој је био значајно упориште њемачких и усташко-домобранских снага, против којих се народ добојског краја борио све до ослобођења – 17. априла 1945. године.

Ниједна жртва коју је Град Добој, Град херој, поднио кроз вијекове неће бити заборављена. На важне историјске датуме за ову локалну заједницу увијек ће им се одавати дужна пошта, јер су својом жртвом допринијели побједи над фашизмом и ослобођењу Добоја, поручили су из Градске управе Добој.

-Важно је да се обиљежавају дани из свих позитивних борби и да нас подсјећају да се то никада никоме више не деси. Младе генерације треба да поштују и тековине те борбе, без обзира на идеолошко, политичко или било какво друго опредјељење – изјавио је Славко Коваћевић, замјеник градоначелника Добоја.

У крипти спомен костурнице у парку Народних хероја налазе се посмртни остаци 186 бораца, од којих је њих 111 усташки пријеки суд у Добоју 1941. године осудио на смрт и стријељао.

Вијенце и цвијеће положили су представници Градске управе, Удружења антифашиста и бораца НОР-а из Добоја и Маглаја, као и други поштоваоци антифашистичке борбе.

Exit mobile version