Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Састанак са шефом Делегације ЕУ у БиХ

Градоначелник Добоја Борис Јеринић изјавио је да је током данашњег састанка са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером информисан да постоји импулс да се настави трећа фаза изградње Коридора “Пет це”, која прву и другу фазу повезује са граничним прелазом Свилај, односно ЕУ. Јеринић је навео да је позитиван импулс дошао након недавно одржаног састанка политичких субјеката које чину коалицију на нивоу БиХ.

“Везано за тај пројекат негдје око 40 одсто средстава је грант ЕУ, а 60 одсто Европске банке за обнову и развој „EBRD“ и то је свакако од круцијалног значаја за град Добој, добојску регију, Републику Српску и БиХ”, рекао је Јеринић новинарима.

Он је навео да је на данашњем састанку у Добоју разговарао и политичкиим темама попут изборног процеса пред наступајуће локалне изборе, али и о недавно уведеним санкцијама САД функционерима Републике Српске. На новинарско питање да ли је пракса да САД уводе санкције увијек када политички субјекти у БиХ договоре сет реформских програма на путу према ЕУ, Јеринић је рекао да се ради о симптоматичној појави да се санкције уводе сваки пут када смо близу рјешења, а не доносе ништа по било ком питању које треба да се рјешава.

“Да ли је то случајно или намјерно то је сада за неки виши ниво људи који боље познају прилике”, рекао је Јеринић.

Он је истакао да је једино дијалог домаћих политичара пресудан за напредак у БиХ, док неповјерење уноси било какво наметање са стране, које, попут претходних санкција, није имало ефекта. Јеринић је напоменуо да је народ изабрао функционере, а да у образложењу санкција није наведено да су њихове одлуке повриједиле било који закон.