Site icon Град Добој

Уручени кључеви станова за младе брачне парове

Градоначелник Добоја Борис Јеринић и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић  уручили су кључеве станова за пет младих брачних парова, у оквиру јавног позива за суфинансирање средстава за куповину 100 станова у сврху подстицања младих брачних парова на подручју града Добоја.

Вишковић је током обраћања рекао да је јединствен случај у Српској и шире да један град помогне младима у рјешавању њихових егзистенцијалних питања. “На овај начин Добој ће сигурно повећати наталитет и мотивисати друге да дођу у ову локалну заједницу”, изјавио је Вишковић.

Јеринић је рекао да је данас кључеве станова преузело пет парова од укупно седам, два нису могла присутвовати свечаности, те појаснио да је ријеч о паровима из трећег јавног позива који су испунили услове, али остали испод “црте” јер у том периоду град није имао нових станова за купити.Он је истакао да је ријеч о јединственом пројекту у Републици Српској, а захваљујући и иницијативи српског члана и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорада Додика. Према његовим ријечима, до сада су у оквиру пројекта уручени кључеви за 38 станова. Он је навео да је завршен и четврти јавни позив и да се објава ранг листе очекује од наредне седмице.

Kључеви од станова данас су уручени Небојши и Марини Лазић, Славку и Данијели Ђекић, Младену и Николији Јовановић, Немањи и Драженки Стјепановић, Бошку и Слађани Цвијановић.

Kључеве ће накнадно преузети и Драган и Анђела Ђекић, те Хасан и Ирма Бегић, који су данас оправдано одсутни. Два пара су се одлучила за први модел суфинансирања стана, док преосталих пет за други модел. Станови се додјељују према два модела суфинансирања.

Први модел суфинансирања је да град финансира 49 одсто укупне вриједности стамбене јединице, а супружници 51 одсто, у случају да они бирају стамбену јединицу. Према другом моделу, град финансира 70 одсто вриједности, а супружници 30 одсто, али немају право избора стамбене јединице, односно избор се врши за 12 расположивих стамбених јединица изабраних јавним позивима.

Скупштина града Добоја је 3. септембра 2019. године једногласно усвојила одлуку о суфинансирања средстава за куповину 100 станова за младе брачне парове на подручју овог града, а 2. октобра исте године усвојена је и одлука о критеријумима. Одлуком од 3. септембра 2020. године локални парламент је омогућио да проширењем породице на троје и више ђеце брачни парови постају власници стамбених јединица у једнаком уђелу и тиме остварују право на продају стамбене јединице у сврху куповине веће по њиховом избору.

Exit mobile version