Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Спуштене руже у Босну као знак сјећања на страдале у мајским поплавама

Са градског моста у Добоју данас је спуштено 11 ружа у ријеку Босну као знак сјећања на 11 жртава страдалих прије девет година у мајским поплавама када је овај град потпуно потопљен.

У воденој стихији у Добоју 15. маја 2014. године страдали су Славко Ђурић, Миленко Благојевић, Божица Петковић, Милада Ранковић, Радо Чупељић, Ратомир Нарић, Драгица Савковић, Марко Чакаревић, Жељко Јелеч, Марија Јелеч и Бахрија Скула.

Руже су у ријеку Босну спустиле делегације Скупштине и Градске управе Добој.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић рекао је да се пројектно уређење корита ријеке Босне и њених притока не може урадити изоловано, већ да се морају укључити и припадајуће локалне заједнице, што подразумијева ентитетске нивое и заједничке институције.

Када су у питању активности из локалне надлежности, Ковачевић је истакао да се спроводе редовне вјежбе надлежних јединица, провјере опремљености и њихове спремности.

Исто тако, “Воде Српске” изабрале су извођача радова који је већ приступио радовима на комплетном уређењу потока Лијешањ.

Према ранијим подацима из Градске управе, током мајских поплава 2014. године у Добоју је причињена материјална штета од 172.688.971 КМ, од чега привреди 123.059.227 КМ, грађанима 45.845.714 КМ, а путној инфраструктури 3.784.030 КМ.

Водена стихија оштетила је 2.890 стамбених јединица и 950 привредних субјеката.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, највиши водостај Босне измјерен је 15. маја 2014. године када је био 7,21 метар.

Редовна висина коте одбране од поплава у Добоју износи три метра, а ванредна 4,5 метара.