Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Gradonačelnik

Boris Jerinić (Doboj, 4. decembar 1980) gradonačelnik je Grada Doboja, političar iz Republike Srpske i drugi izabrani gradonačelnik Grada Doboja. Političku karijeru započeo odmah po zaršetku studija, te s razlogom postao najmlađi gradonačelnik u Republici Srpskoj.

Za Gradonačelnika Doboja izabran je 11. februara 2019. godine na prijevremenim izborima. Prethodno je bio zamjenik gradonačelnika. U periodu 2015-2018. godina obavljao je funkciju zamjenika ministra odbrane u Savjetu ministara BiH.  Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske bio je u mandatu 2010-2014. godina, te mandat obnovio u periodu 2014-2015. godina. Pored izabranih funkcija, obavljao je i one gdje je imenovan, te je na poziciji direktora bio u JP ,,Preslica”, Direkciji za razvoj i izgradnju grada, te načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Doboja.

Boris Jerinić, rođen je u Doboju 4.12.1980. godine gdje je završio osnovnu školu. Dok je srednju školu završio na Cetinju. Diplomirao je na Teološkom fakultetu u Sant Peterburgu. Master studije je završio u Novom Sadu i stekao zvanje master menadžmenta organizacije. 

Član je Glavnog odbora i Političkog savjeta Saveza nezavisnih socijaldemokrata, SNSD-Milorad Dodik. 


Gradonačelnik je nosilac izvršne vlasti u Gradu, rukovodi Gradskom upravom, i odgovoran je za njen rad. Gradonačelnik zastupa i predstavlja Grad.

Gradonačelnik se bira na period od četiri godine, neposrednim tajnim izborima, u skladu sa zakonom. Mandat prestaje prije isteka vremena na koje je izabran, iz razloga propisanih izbornim zakonom.

Na redovnim lokalnim izborima 2016. godine za gradonačelnika Doboja izabran je Obren Petrović. Obren Petrović je na opštim izborima u oktobru 2018. izabran za poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, i prema Izbornom zakonu morao je izabrati koji od mandata će zadržati.

Na prijevremenim lokalnim izborima održanim 17. februara 2019. godine za gradonačelnika Doboja izabran je Boris Jerinić.