Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

O Doboju

Grad Doboj je regionalni centar relativno velike etničko-geografske cijeline u središnjem pojasu Republike Srpske, a u sjevernom dijelu BiH i prema rezultatima popisa iz 2013. godine ima 69.385 stanovnika.

Rijetka su mjesta koja je priroda tako raskošno obdarila kao što je ovaj grad i njegovu užu i širu okolinu. Ovdje se susreću i čine jednu cjelinu tri rijeke: Bosna, koja izvire ispod Igmana i u koju se, spuštajući se sa jugozapadne strane planine Borja, ulijeva Usora.

doboj-panorama

Dok jedan i po kilometar niže od kanjona Mrčevac, sa jugoistočne strane podno Ozrena, izbija Spreča i tu, kao i Usora, nestaje u moćnijem koritu rijeke Bosne. Specifičan geografski položaj Doboja oduvijek je uticao na smjer i ritam njegovog razvoja. Smješten ispod obronaka Ozrena, Trebave i Krnjina, a u zagrljaju tri rijeke, doboj je vječno bio i ostao važna raskrsnica drumskog i željezničkog saobraćaja. O tome svjedoči podatak da je još 1864. godine kroz ovaj grad, od Broda prema Sarajevu, izgrađen prvi makadamski put, 1979. godine puštena je u saobraćaj uskotračna pruga Brod-Doboj, a nekoliko mjeseci kasnije voz je krenuo i prema Sarajevu. Doboj je u nekadašnjoj Jugoslaviji predstavljao jedno od najvećih željezničkih čvorišta.

Doboj je saobraćajni centar RS i BiH, gdje se nalazi sjedište Željeznica RS, kao i najznačajniji putni pravci, pa je samim tim predoređen za trgovački centar, što uistini i jeste, i u tom pogledu njegovi kapaciteti stalno jačaju.

Doboj je u posljednjoj deceniji postao poznat i kao veoma razvijen centar visokoškolskog obrazovanja, gdje okosnicu čine Saobraćajno-tehnički fakultet i fakulteti koji egzistiraju u okviru Pavlović univerziteta, te Visoka poslovno-tehnička škola, kao i Visoka medicinska škola i nekoliko privatnih visokoškolskih ustanova, što Doboj čini u pravom smislu univerzitetskim i studentskim gradom.

Grad posjeduje i veoma atraktivne i značajne turističke kapacitete, kao što su Dobojska tvrđava, Sportsko-rekreativni centar Preslica i Goransko jezero i dr. Najpoznatija sportska manifestacija je svakako „Međunarodni rukometni TV turnir šampiona“.

Veličanstvena sportska manifestacija je od male lokalne smotre rukometa na samom početku izrasla u jednu od najkvalitetnijih i najcjenjenijih rukometnih priredbi ove vrste u svijetu. Međunarodni rukometni TV turnir šampiona je postao neraskidivi dio grada Doboja i žitelja ovog kraja. Dobojski hram rukometa postao je u protekle četiri i po decenije mjesto gdje se okupljaju najbolji klubovi i majstori rukometne igre i mjesto gdje se igra najkvalitetniji i najlepršaviji rukomet.

U Strategiji razvoja Grada Doboja planirano je da, u ne tako dalekoj budućnosti, Doboj predstavlja vodeći saobraćajni, komunikacioni i distributivni centar Republike Srpske i Bosne i Hercegovine sa razvijenim pratećim uslugama i industrijama. Strategija predviđa i da Doboj bude kulturni, obrazovni i sportsko-rekreativni centar regije, kao i najuređeniji i turistički najatraktivniji grad na rijeci Bosni.