Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Gradovi pobratimi

Doboj se može pohvaliti saradnjom i povezanošću sa velikim brojem gradova i opština, bez obzira da li se radi o inostranim ili domaćim. Neke od tih veza su tokom vremena i formalizovane kroz bratimljenja i ugovore o saradnji.


Celje

logo-mestna-občina-celje
Opština Celje, Republika Slovenija

Grad Celje je smješten u središnjem dijelu Slovenije, 70 km sjeveroistočno od prestonice Ljubljane. Celje je četvrti po veličini grad u Sloveniji i najvažnije naselje Savinjske regije, kao i upravno središte istoimene opštine Celje. Opštine Celje i Doboj su bratimljene još od 1965. godine. Ta povezanost se iskazala tokom katastrofalnih poplava 2014. godine, kada je Celje nesebično priteklo u pomoć Dobojlijama, dajući pomoć u ljudstvu, novcu i materijalnim sredstvima.


Ćuprija

Grb opštine Ćuprija.
Opština Ćuprija, Republika Srbija

Ćuprija se nalazi između drumskog i željezničkog magistralnog puta Beograd-Niš, 145 km udaljena od Beograda, odnosno 90 km od Niša. Sam grad leži na ušću dvije rijeke Ravanice i Velike Morave. Ćuprija je gradsko naselje i sjedište istoimene opštine u Pomoravskom okrugu. Prema popisu iz 2011. godine u Ćupriji je bilo nastanjeno 19.471 stanovnika. U srednjem vijeku grad se zvao Ravno.