Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Vijesti

Informacija ROKC 121 o vremenskoj prognozi u Republici Srpskoj za 17. 7. 2021. i 18. 7. 2021. godine

Vremenska prognoza za 17. 7.2021. godine

U Republici Srpskoj ujutro i prijepodne preovladavaće promjenljivo oblačno vrijeme sa povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom, prvo od sjevera i zapada, a tokom dana uz slične vremenske uslove u centralnom pojasu i na istoku, te ponovo sa pljuskovima na sjeveru. Biće obilnijih padavina. Na jugu će biti promjenljivo oblačno i pretežno suvo vrijeme. Temperatura vazduha je u blagom padu. Jutarnja temperatura vazduha kretaće se od 14°S do 19°S, na jugu do 21°S. Najviša dnevna temperatura vazduha kretaće se od 22°S do 28°S, na sjeveroistoku i jugu oko 30°S. Duvaće slab do umjeren vjetar istočnog ili promjenljivog smjera, predveče lokalno pojačan.

Vremenska prognoza za 18. 7.2021. godine

U Republici Srpskoj ujutro, prijepodne i tokom dana se očekuje promjenljivo oblačno vrijeme sa povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom. Prvo će s kišom biti na sjeveru i zapadu, tokom dana u centralnom pojasu i na istoku, a kasnije i u ostalim krajevima. Biće obilnijih padavina. Jutarnja temperatura vazduha kretaće se od 13°S do 18°S, na planinama od 10°S. Najviša dnevna temperatura vazduha kretaće se od 21°S do 26°S, na jugu do 29°S, na planinama od 18°S.

               

Upozorenje na obilne padavine u naredna četiri dana

Rana najava: u naredna četiri dana nas očekuje kišno vrijeme i  obilne padavine, posebno  u sjevernoj polovini zemlje!

U južnom pojasu (Hercegovina) u periodu petak – utorak očekuje se 20 do 30 l/m², u visokoj Hercegovini dodatnih  10 do 20 l/m², u centralnom pojasu koji uključuje i južnu polovinu Krajine u periodu petak – utorak očekuje se 80 do 100 l/m², u sjevernom pojasu u periodu petak – utorak očekuje se 100 do 130 l/m².

*Napomena: lokalno ova količina može varirati za 10 do 20 %, budući da  se očekuju izraženiji grmljavinski procesi sa obilnim pljuskovima, koji neće biti jednoliko rasprostranjeni.

Ove vremenske prilike i obilne padavine su potencijalno opasne. Posebno se to odnosi na bujične poplave zbog jakog intenziteta padavina u zoni oblaka nepogoda! O tome ćemo izvještavati svakodnevno u sklopu praćenja vremena.Sinoptička situacija:U naredna četiri dana bićemo pod uticajem visinskog ciklona, koji će jačati a zatim se održavati iznad zapadnog Balkana, a njegov centar će se premještati prvog dana iz oblasti Alpa u Đenovski zaliv, zatim u Jadran, gdje će se zadržati dva dana, da bi na kraju 19. jula slabio, popunjavao se i spuštao prema Otranskim vratima i Grčkoj.

Količina padavina (prognoza na dan:15. jul 2021):

Radi boljeg praćenja i uvida, dajemo slikovnu raspodjelu padavina za navedeni period:

Grad Doboj dobitnik SDG nagrade za lokalne zajednice u BiH za 2021.godinu

Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH je u Banjoj Luci na svečanoj ceremoniji, proglasio Biznis lidere održivog razvoja u BiH.

Grad Doboj dobitnik je SDG nagrade za lokalne zajednice 2021., čiji je fokus na mjerama koje su jedinice lokalne samouprave donijele kao podršku privatnom sektoru tokom pandemije. Nagradu je preuzeo zamjenik gradonačelnika Doboja, Vladimir Marković.

Grad Doboj je strateški opredijeljen za suzbijanje negativnih ekonomskih uticaja pandemije. Inovativne mjere su transparentno usmjerene na podršku privredi. Subvencionisani su troškovi komunalnih usluga za 528 poslovnih subjekta pogođenih krizom. Obezbijeđeni su podsticaji za jačanje konkurentnosti, povećane proizvodnje i očuvana radna mjesta za  27 preduzetničkih radnji i preduzeća. Ekonomski je osnaženo 20 socijalno ugroženih lica kroz uključivanje u plasteničku proizvodnju povrća.

Raduje me činjenica da je UNDP prepoznao napore grada Doboja tokom 2020. godine da putem ekonomskih mjera podrške privredi i stanovništvu naše lokalne zajednice umanji negativne efekte pandemije KOVID-19, pomogne privrednicima da prebrode poteškoće u poslovanju, dodatno osnaži njihovu konkurentnost, a posebno da putem ovih mjera doprinese očuvanju, pa čak i povećanju broja radnih mjesta. Priznanje „SDG nagrada za jedinice lokalne samouprave u BiH“ dodatno motiviše naše trajno opređeljenje da pružamo podršku privrednom sektoru za dobrobit svih građana Doboja- izjavio je gradonačelnik Boris Jerinić.

Položen kamen temeljac za izgradnju mosta na rijeci Spreči u Suvom Polju

Položen je kamen temeljac za izgradnju mosta na rijeci Spreči, koji spaja grad Doboj i federalnu opštinu Doboj Istok. Ugovor o izgradnji potpisali su predstavnici grada Doboja, opštine Doboj Istok i Zajednice opština turskog svijeta. Vrijednost investicije iznosi oko 450 hiljada eura.

Montažni i drveni most na rijeci Spreči, koji spaja grad Doboj i federalnu opštinu Doboj Istok uskoro će biti zamijenjenim novim, savremenim mostom. Položen je kamen temeljac za njegovu izgradnju. Radovi bi trebali biti završeni do kraja ove godine. Vrijednost izgradnje ovog mosta je oko 450 hiljada eura, a od tog iznosa Zajednica opština turskog svijeta izdvojiće 300 hiljada, dok će ostatak obezbijediti grad Doboj i opština Doboj Istok.

Ovo je jedan od najvećih projekata koji smo danas potpisali ovđe u Doboju i nadam se da će ovaj most biti jedan trag između BiH i Turske, rekao je Fahri Solak , generalni sekretar Zajednice opština turskog svijeta.

Izgradnji mosta najviše se raduju mještani Suvog Polja i drugih mjesnih zajednica na području Ozrena, kao i onih koje se nalaze na području opštine Doboj Istok u Federaciji BiH.

– Ovaj most će povezivati Doboj Istok i Grad Doboj na rijeci Spreči. Most “Mira”, kako je nazvan bio je poptreban za sve stanovnike opština Petrovo i Doboj Istok. Mostovi su ti koji spajaju ljude i ovo je nešto što je trebalo gradu Doboju– izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

28.jun – Dan grada

Povodom Dana grada, 28. juna, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i predstavnici Skupštine grada Doboja položili su vijence na spomenike u gradu Doboju.

Gradonačelnik Boris Jerinić i delegacija Gradske boračke organizacije položili su vijenac u Spomen sobu poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, koja se nalazi u prostorijama Boračke organizacije grada Doboj.

Predsjednik Skupštine grada Sevlid Hurtić i saradnici položili su vijence u Parku narodnih heroja kod Spomen-kosturnice žrtvama Drugog svjetskog rata.

Potpredsjednik Skupštine grada Doboja Miloš Bukejlović i sekretar Skupštine grada Velibor Jerinić položili su vijence i odali poštu civilnim žrtvama stradalim u otadžbinskom ratu, kao i kod spomen-kosturnice žrtvama dobojskog logora kod Hrama Svetih apostola Petra i Pavla.

Zamjenik gradonačelnika, Vladimir Marković položio je vijenac na spomeniku posvećenom žrtvama  dobojskog logora iz Prvog svjetskog rata, kod željezničke stanice Doboj.

Gradonačelnik obradovao najmlađe sugrađane

Povodom Dana grada gradonačelnik Doboja Boris Jerinić obradovao je prigodnim poklonima najmlađe iz JU Centar za dnevno zbrinjavanje đece i omladiner, JPU “Majke Jugović” Doboj i Predskolskih ustanova Predškolska ustanova-Klub za đecu “Madagaskar” i MALA Industrija vrtić i jaslice Predškolska ustanova.

Gradonačelnik prisustvovao obilježavanju 29 godina od operacije ”Koridor” u Dugoj Njivi

U Dugoj Njivi kod Modriče obilježeno je 29 godina od operacije Koridor, kojom je poslije 42 dana prekinuta kopneno-vazdušna blokada, te spojeni istočni i zapadni dijelovi Republike Srpske i omogućena veza sa Srbijom.

Obilježavanju su prisustvovali graonačelnik Doboja Boris Jerinić, poslanici u PS BiH Obren Petrović i Sanja Vulić, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ali i članovi Moto-kluba “Noćni vukovi”. Na današnjem obilježavanju u Dugoj Njivi predstavljena je i replika uniforme VRS.

Operaciju “Koridor”, čijim završetkom je uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine, a komandant operacije bio je tadašnji komandant 1. Krajiškog korpusa general Momir Talić.

Odluka o proboju Koridora donesena 18. juna 1992. godine, da bi se deblokirao zapadni dio Republike Srpske, koji je bio odsječen 42 dana, a u okruženju je bilo oko milion i po stanovnika.

U manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara u Dugoj Njivi održana je sveta liturgija koju je služio arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve sa područja Modriče i Doboja.

Prijem za bivše funkcionere grada

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić upriličio je prijem za bivše funkcionere ove lokalne zajednice. Prijem je organizovan povodom 28. juna -Dana grada Doboja.

Obren Petrović je bio dugogodišnji načelnik, a onda kada je Doboj dobio status Grada i njegov prvi gradonačelnik. Sada je poslanik u Parlamentu BiH. Njegov doprinos razvoju Doboja je veliki. Pohvalio je svog nasljednika, sadašnjeg gradonačelnika Borisa Jerinića. Izgradnja novog objekta Bolnice, zgrade adminstrativnog centra, sportske dvorane, kao i izgrdanja autoputeva-svi ti projekti ističe itekako doprinose razvoju Doboja.

– Ovo sve su kapitalni objekti koji će ostati narednih stotinu godina, kao što je opština izgrađena 1947.godine pa traje i danas. Smatram da će ovo biti dobra stvar, vrlo brzo će krenuti i izgradnja Centra za kulturu. Dobro je što je jedinstvo i sloga i što gradonačelnik ima većinu u potpunosti, što nema problema kao što je recimo slučaj u Banjaluci. Jedina poruka za budućnost, je sloga i jedinsto i da jedni druge uvažavamo i tako steknemo dobru saradnju sa vlastima na nivou Republike Srpske i BiH i onda sve se može uradit- izjavio je Obren Petrović, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sanja Vulić predsjedavala je Skupštinom grada Doboja, a sada je i ona poslanik u Parlamentu BiH. Ponosna je na sve kapitalne projekte koji se realizuju na području Doboja.

Ono na šta sam posebno ponosna jesu svi oni projekti koje smo zajedničkim snagama započeli i koje realizjemo i koji će biti realizovani u narednom periodu. Ja se zaista ne osjećam kao bivši funkcioner, ja se osjećam đelom tima gradonačelnika jer sva ta ekipa poslanika, odbornika gradske uprave čini ovaj grad onakvim kakav jeste jer smo svi mi jedan veliki i dobar tim, dobro se slažemo i dopunjavamo i mislim da to i jeste ključ uspjeha Grada Doboja–  rekla je Sanja Vulić, poslanik u Parlamentu BiH.

Svako od prisutnih radio je u određenom vremenskom periodu i dao svoj doprinos za razvoj Doboja, rekao je gradonačelnik dodajući da je Doboj jedna od urbanistički najuređenijih lokalnih zajednica, čemu su naglasio je, doprinijeli svi bivši funkcioneri.

Moja želja je da grad Doboj nastavi putem kojim je krenuo, a to je ubrzan razvoj. Da nastavimo sa svim onim što je potrebno da imamo kvalitetnije i bolje uslove kako bi ljudi dolazili u naš grad i u njemu ostajali i kako bi radili na njegovom razvoju, izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Otvorene nove prostorije SPKD ”Prosvjeta”

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” iz Doboja Obrad Jović, otvorili su danas u ovom Gradu nove prostorije Društva, a grantom Savjeta ministara je za njihovu adaptaciju obezbijeđeno 90.000 KM, dok je Grad obezbijedio 30.000 KM.

Sredstva su izdvojena iz granta “Sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH”, a projektom je predviđeno da se prostor iskoristi i za organizovanje dramskih radionica, muzičkih manifestacija, te za osnivanje dječijeg pozorišnog festivala “Dobojska vrteška”, u kojem će učešće uzeti amaterska pozorišta iz regiona Srbije, Hrvatske, Crne Gore i FBiH.

Cilj projekta je osigurati razvoj i aktivnog učešća dječije publike u kulturi, učiniti dostupnim kulturne sadržaje svakom pojedincu u zajednici, djeci, mladima, kao i licima sa posebnim potrebama, te opremanje prostora za dječije pozorište, stvaranje neophodnog prostora mladim umjetnicima za rad, unapređenje pozorišne umjetnosti i života u lokalnoj zajednici i regiji.

Projekat je osiguran kroz organizacionu, institucionu održivost unapređenjem rada pozorišta za djecu i omladinu “Pozorištance”, koje djelovanje ostvaruje kroz rad SPKD “Prosvjeta” iz Doboja.

Festival dječijeg pozorišta “Dobojska vrteška” u narednom periodu biće uvršten u redovan kalendar kulturnih manifestacija Grada Doboja, po kojem Grad postaje centar pozorišne umjetnosti za đecu i mlade u regionu.

Povodom Dana grada svečano uručeni ključevi mladim bračnim parovima

U sklopu obilježavanja Dana grada nakon Svečane akademije gradonačelnik Boris Jerinić i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uručili su ključeve stanova za 16 mladih bračnih parova koji su na ovaj način uz finansijsku podršku Grada obezbijedili svoju prvu stambenu jedinicu.

-Divan i svečan dan u Doboju. Sigurna sam da će 606. rođendan ovog grada u najljepšem sjećanju ostati mladim bračnim parovima koji su danas dobili ključeve svojih prvih stambenih jedinica – napisala je predsjednica na Instagramu, čestitavši Gradskoj upravi na implementaciji ovog projekta.