Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Vijesti

Donacija Vlade Japana

Vlada Japana dodijelila je 77.494 eura (oko 151.600 KM) za Projekt opremanja Doma zdravlja Doboj u Doboju vozilom hitne pomoći i medicinskom opremom. Realizacijom tog projekta poboljšat će se mogućnosti pružanja hitne pomoći te ustanove, očekuje se da će od toga korist imati oko 1.500 pacijenata godišnje.

Japanski ambasador u BiH Masami Kinefuči rekao je da Vlada njegove zemlje želi da poboljša kvalitet života građana BiH, te da hoće da odgovori na njihove zahtjeve koji su u najvećoj mjeri odnose na zdravstvo i medicinsku opremu.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić naglasio je da je u proteklim godinama u dobojsku regiju japanska Vlada uložila više od 50 miliona evra kroz različite projekte.

– Izgradnja dva mosta, deminiranje zagađenog zemljišta minama nakon 1995. godine, klizište kod bolnice i niz drugih projekata koji je podržala Vlada Japana – podsjetio je Jerinić.

Direktor Doma zdravlja u Doboju Vladimir Marković rekao je da saradnja Ambasade Japana u BiH i ove zdravstvene ustanove datira još od 1999. godine kada je doniran ultrazvučni aparat, koji je i dalje u funkciji.

– Nakon katastrofalnih poplava 2014. godine naši prijatelji iz Japana su donirali rentgen aparat, a posljednja nedaća koja je zadesila planetu opredijelila nas je da se obratimo dugogodišnjim prijateljima za pomoć – istakao je Marković.

Održan prvi radni sastanak Strategije razvoja grada Doboja

Danas je održan prvi radni sastanak tematskih radnih grupa čiji zadatak je izrada programskog dijela Strategije razvoja grada Doboja za period od 2023. do 2029. godine. Tematske radne grupe imenovane su od strane gradonačelnika Borisa Jerinića, u skladu sa Zakonom o strateškom planiranju u Republici Srpskoj, a prestavljaju širok skup socioekonomskih partnera, predstavnika, lokalne uprave i drugih institucija, predstavnika nevladinih organizacija, javnih i privatnih preduzeća, preduzetnika i istaknutih pojedinaca.

Na današnjem sastanku radne grupe su bile koncentrisane na definisanje mjera prema prioritetima u okviru tri ranije utvrđena strateška fokusa, po jedan u ekonomskom, društvenom i u sektoru ekologije.

Izrada programskog dijela Strategije oslanja se na ranije urađenu stratešku platformu. Proces izrade programskog dijela trebalo bi da bude okončan do kraja maja 2023. godine, a sam dokument bi trebalo da bude usvojen u Skupštini grada Doboj sredinom ove godine.

Sastanak gradonačelnika sa ministrom pravde i glavnim pravobraniocem Republike Srpske

Vlada Republike Srpske prenijela je na grad Doboj vlasništvo nad površinom od oko 300.000 metara kvadratnih na lokalitetu Putnikovo brdo sa ciljem realizacije privrednih projekata, izjavio je glavni pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica.

Govedarica je nakon sastanka u Doboju sa gradonačelnikom Borisom Jerinićem, kojem je prisustvovao i ministar pravde Miloš Bukejlović, rekao novinarima da je sodno prostorno-planskoj dokumentaciji koja je izrađena i usvojena grad preuzeo obavezu da krene u ozbiljne investicione poduhvate.

On je istakao da je Doboj jedan od najzastupljenijih subjekata Pravobranilaštva Republike Srpske, zahvaljujući aktivnosti i adekvatnom postupanju gradonačelnika i stručnih službi Gradske uprave.

Jerinić je pojasnio da se na dijelu lokaliteta Putnikovog brda planira izmjestiti Kazneno-poravni zavod koji je trenutno smješten u užem gradskom jezgru, te da se zajedno sa investitorima uđe u projekat proizvodnje obnovljive energije postavljanjem solarnih panela, za šta već postoji interesovanje kod pojedinih preduzetnika. On je istakao da između dobojske Gradske uprave i Pravobranilaštva nema otvorenih pitanja.

Jerinić je zahvalio Pravobranilaštvu što se, u subordinaciji sa Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove i uz podršku Vlade Republike Srpske, brzom dinamikom prevazilaze normativi koje usporavaju procese na podizanju privredne aktivnosti Doboja, ali i Republike Srpske.

On je naglasio da ovaj grad ima veliki potencijal za domaće i strane investitore, zahvaljujući i industrijskoj zoni u Bukovici Velikoj, koja se nalazi između dva čvorišta auto-puteva. Gradonačelnik Doboja je izjavio da je tu već završen plan parcelacije i objavljen prvi javni poziv koji traje do 20. marta, te do sada već ima 12 zainteresovanih investitora koji su platili kaucije.

Kada je riječ o uređenju korita rijeke Bosne, Jerinić je naveo je to višemilionski projekat koji je urađen i završen, i za koji se nada da će ubrzo biti i realizovan u saradnji sa Vladom Republike Srpske. On je istakao da se korito već uređuje na lokacijama gdje se pravi auto-put, kao i da je uveden izvođač radova na uređenju korita potoka Liješanj.

Jerinić je ocijenio da Grad treba da izađe na rijeku Bosnu, a ne da bježi od nje, uz sve preduslove da se pri tome zaštiti imovina i životi građana. Nakon sastanka u Gradskoj upravi, glavni pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica, ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović i gradonačelnik Doboja Boris Jerinć obišli su kancelariju sjedišta zamjenika Pravobranilaštva u Doboju.

Gradonačelnik na danu otvorenih vrata u organizaciji Saobraćajnog fakulteta

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da je organizovanje Dana otvorenih vrata veoma značajno za srednjoškolce koji su na prekretnici šta da izaberu za buduće zanimanje.

Promocija za srednjoškolce trećih i četvrtih razreda lokalnih zajednica koje gravitiraju Univerzitetu Istočno Sarajevo održana je na platou Tehničko-laboratorijskog centra Saobraćajnog fakulteta u Doboju.

Na Saobraćajnom fakultetu u Doboju danas su učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola predstavljene mogućnosti studiranja na nekom od fakulteta u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta Istočno Sarajevo Vladimir Vladičić izjavio je novinarima da se ovaj univerzitet kotira među tri najbolje visokoškolske ustanove u BiH i da može da ponudi kvalitetnu nastavu, naučno-istraživački rad i praksu mladima, sa povoljnim uslovima studiranja.

Vladičić je rekao da je od ove godine otvoren Studijski program stomatologije na engleskom jeziku, da u ponudi imaju i Vokalno-instrumentalni program na Muzičkoj akademiji na ruskom jeziku, a da su u proceduri pokretanja nastave na stranim jezicima na nekim studijima Elektrotehničkog fakulteta, kao i drugim. Kada je riječ o domaćim studentima, Vladičić je rekao da je Univerzitet usmjeren da reformiše postojeće studijske programe, da u okviru postojećih ponudi više studentske prakse, sve s ciljem da studenti budu bolje prepoznati na tržištu rada i da budu inovirani sa svjetskom trendovima.

Ugovori sa pet preduzetnica iz marginalizovanih grupa

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić potpisao je danas ugovore sa pet korisnica Fonda za razvoj preduzetništva marginalizovanih grupa žena, čiji su poslovni projekti podržani sa po 10.000 KM.

Ugovori su potpisani sa Dženisom Dobrić koja će registrovati agenciju za čišćenje, Dragicom Marković o proizvodnji kolača i torti, sa Gospavom Gostimirović za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda, Ozrenkom Miloradov koja će proizvoditi sapune i prirodnu kozmetiku, te sa Ozrenkom Mitrović za proizvodnju dodataka prehrani na bazi ljekovitog bilja.

Potpisnik ugovora je i USAID, čiji je zamjenik direktora programa podrške zaštite ljudskih prava Dunja Škaljo navela da je u proteklih šest mjeseci 10 lokalnih zajednica potpisalo ugovor o saradnji u programu podrške zaštite ljudskih prava, u okviru kojih je podržano osnivanje i razvoj 66 biznisa.

Jerinić je rekao novinarima da su ova sredstva i dalja podrška garant održivosti njihovim poslovnim idejama, te zahvalio na dosadašnjoj podršci i prisutnosti USAIĐa i američke Ambasade na području ove lokalne zajednice koja je intenzivirana nakon poplava iz 2014.godine.

Načelnik gradskog Odjeljenja za strateško planiranje, evropske integracije i lokalni ekonomski razvoj Dijana Kalenić pojasnila je da Fond za razvoj preduzetništva marginalizovanih grupa žena zajednički finansiraju Gradska uprava i USAID sa po 25.000 KM.

Ona je navela da su obaveze žena prema projektu da od dana potpisivanja registriju svoje poslovne ideje i da one budu održive narednih godinu dana.

Grad Doboj je u julu 2022. godine potpisao ugovor o saradnji na programu podrške zaštite ljudskih prava sa USAIĐa na period od tri godine.

Ugovor predviđa kreiranje boljeg okruženja za samozapošljavanje formiranjem Preduzetničkog fonda za marginalizovane grupe žena – žene žrtve nasilja, samohrane majke, nezaposlene mlade žene do 35 godina starosti, žene sa invaliditetom ili koje imaju dijete sa invaliditetom.

Osim finansijske podrške osnivanju preduzeća, za korisnike su predviđene i radionice jačanja kapaciteta u oblasti podrške razvoju preduzetništva.

Gradska uprava Doboj je u obavezi da tokom ugovorenog perioda od tri godine razvije strategiju podrške razvoju poslovnog sektora i da uvođenjem nove budžetske linije za podršku ciljnim grupama nastavi sprovođenje uspostavljenog modela podrške marginalizovanim grupama i nakon isteka formalne saradnje.

Gradonačelnik čestitao 8. mart

Danas obilježavamo 8.Mart – Međunarodni dan žena, dan kada se slavi hrabrost i predanost žena u borbi za ravnopravnost.

Vaša predanost, hrabrost i upornost inspirišu nas sve da radimo još više na izgradnji boljeg i pravednijeg društva.

Kao gradonačelnik, obećavam da ćemo nastaviti raditi na stvaranju okruženja u kojem se žene osjećaju sigurno, podržano i uvaženo.

Želimo vam dan ispunjen svom snagom, moći i hrabrošću koja vas čini nevjerojatnom ženom kakva jeste. Srećan Dan žena!

Boris Jerinić – gradonačelnik Doboja

Audicija za “Ritam Evrope”

Ritam Evrope je najveći omladinsko-dječiji televizijski muzički festival ovog tipa u Evropi. Koncipiran je na način da se biraju djeca iz raznih gradova Srpske i nakon toga se izabranim kandidatima dodijeli pjesma iz druge države iz Evrope, Australije ili Izraela, sa kojom se gradovi učesnici onda predstavljaju na finalnoj večeri. U toku nekoliko mjeseci se priprema pravi televizijski spektakl.

Odabrani predstavnici svojih gradova će imati priliku da svoj vrhunski talenat za pjevanje i ples usavršavaju tokom višemesečnih priprema, na nekoliko kampova u trajanju po 2-3 dana, sa trenerima glasa kao i umjetničkim direktorima scenskog performansa programa „Ritam Evrope“. Na kraju, koreografije, muzičko izvođenje, scena, zvuk, televizijski prenos – sve izgleda kao Evrovizija za djecu (a uglavnom se i pjevaju pjesme sa Evrovizije).
Namijenjeno je prvenstveno takmičarima uzrasta od 9 do 21 godine koji imaju vrhunski talenat (i znanje) za pjevanje ili ples.

U prethodnim godinama festival je već bio zastupljen u mnogim gradovima Republike Srpske, a od ove godine će i Doboj biti učesnik pomenutog takmičenja. Podršku ovom festivalu daju gradovi učesnici koji i snose sve troškove kampova i učestvovanja. Podršku djeci i omladini Republike Srpske kroz ovaj televizijski format, najveći ove vrste u zemlj, daju i ambasadori zemalja Evrope, Evropske unije, Australije i Izraela. Nagrada za pobjednike festivala je putovanje u tu zemlju iz koje je izabrana pjesma.Na ovom linku: https://www.youtube.com/@ritamevrope89/feature možete pogledati kako je izgledao program prošle godine, na kojem je grad Gradiška pobijedio.

Pobjednik će biti odabran kombinacijom glasova stručnog žirija, žirija gradova i opština učesnika televizijskog programa „Ritam Evrope“ i gledalaca koji glasaju putem SMS-a, a samo finale televizijskog prenosa biće emitovano u direktnom prenosu na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću. Sve propozicije takmičenja nalaze se na sajtu www.theeurope.eu
Djeca i omladina mogu se prijaviti slanjem poruke na instagram nalogu @rhythm_of_europe ili broj telefona +381606555013 (viber/whatsaap), kao i na broj 065/274-655 kod koordinatora za Doboj.

Djeca koja se prijavljuju za pjevanje ili ples treba da pošalju prijavu koja treba da sadrži njihovo ime i prezime, godinu rođenja, grad iz kojeg dolaze. Ukoliko se prijavljuju kao pjevači, mogu da izaberu po slobodnom izboru sa kojom kompozicijom će da se predstave. Ukoliko se prijavljuju kao plesna grupa, mogu se prijaviti sa jednog naloga tako što će u poruci napisati sve ove podatke za svakog člana grupe. Plesači sa sobom na flešu (USB) treba da ponesu muziku uz koju će igrati i plesati. Ukoliko zainteresovani iz bilo kojih razloga nisu u mogućnosti da se prijave, mogu se pojaviti na samoj audiciji u svom gradu i predstaviti svoj talenat u pjevanju ili plesu.

AUDICIJA ĆE SE ODRŽATI U JU OSNOVNA MUZIČKA ŠKOLA
MARKOS PORTUGAL DOBOJ,
U SUBOTU 25.03.2023. GODINE,
U 18 ČASOVA.

Utvrđivanje dinamike promocije zanimanja srednjeg stručnog
obrazovanja i deficitarnih zanimanja u Srednjim školama u gradu Doboju

Da bi se poboljšala reputacija proizvodnih zanimanja srednjeg stručnog obrazovanja, preporuka je da ih je potrebno, u cilju pravilnog odabira zanimanja,u pravo vrijeme i na odgovarajući način promovisati, u čemu se prepoznaje saradnja kao ključna uloga osnovnih i srednjih škola sa resornim odjeljenjem za privredu i društvene djelatnosti Grada Doboj, privrednim sektorom, Zavodom za zapošljavanje i Privrednom komorom grada Doboj.

Resorno Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti je na osnovu inicijative Lokalnog savjetodavnog tijela za obrazovanje i zapošljavanje Grada Doboj,a na osnovu preporuka Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i regionalnog Savjeta za obrazovanje, organizovalo sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa ciljem utvrđivanja dinamike promocije zanimanja srednjeg stručnog obrazovanja i deficitarnih zanimanja koja su planirana za upis u školskoj 2023/2024. godini u skladu sa potrebama privrede grada Doboja i Republike Srpske.

Promocija zanimanja srednjeg stručnog obrazovanja i deficitarnih zanimanja krenut će u ponedeljak 6.marta 2023.godine,zaključeno je na sastanku.

Naročita pažnja će biti posvećena promociji zanimanja koja mogu upisati djeca sa poteškoćama u razvoju.

Gradonačelnik uputio novogodišnju čestitku građanima Doboja.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić uputio je novogodišnju čestitku građanima Doboja.

„Dragi sugrađani, želim vam svima da u godini koja dolazi budemo snažni, hrabri i upućeni ka dobru i međusobnom razumijevanju i ljubavi. Zajedno ka blagostanju i sreći, jer zajedno možemo sve. Srećna vam Nova godina!” – gradonačelnik Doboja, Boris Jerinić.

Javni poziv za učešće u realizaciji manifestacije „Zimska čarolija Doboj 2022-2023“

U skladu sa članom 82. stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj: 97/16 i 36/19), članom 77. Statuta Grada Doboj („Službeni glasnik Grada Doboj“ broj: 1/17),  Gradonačelnik Grada Doboj upućuje:

Javni poziv za učešće u realizaciji manifestacije

„Zimska čarolija Doboj 2022-2023“

1. Grad Doboj poziva zainteresovana pravna i fizička lica sa registrovanom djelatnošću da podnesu prijave za učešće u realizaciji manifestacije „Zimska čarolija Doboj 2022-2023“ (u daljem tekstu Zimska čarolija).

2. Zimska čarolija biće održana u Gradu Doboj, u periodu od 23.decembra 2022.godine do 15.januara 2023.godine, na lokalitetu centralnog gradskog parka – Parka narodnih heroja u Doboju.

3. Zainteresovana pravna i fizička lica u smislu tačke 1 ovog Javnog poziva mogu podnijeti jednu prijavu za korišćenje jedne sajamske kućice u svrhu pružanja ugostiteljskih usluga, plasiranja tradicionalnih proizvoda ili proizvoda tematski i sadržajno vezanih za zimske radosti ( kuhano vino, razne vrste čajeva, drugi topli i hladni napici, palačinci, roštilj, topli sendviči i ostala jednostavna jela – brza hrana, dekoracije i ukrasi, suveniri i slično) kao i za korišćenje javne površine . Korišćenje sajamske kućice ili javne površine u svrhu obavljanja aktivnosti koje su predmet ovog Javnog poziva za sezonu 2022-2023 je besplatno.

4. Radno vrijeme Zimske čarolije biće utvrđeno opštim aktom Gradonačelnika.

5. Potencijalni ponuđač može podnijeti samo jednu ponudu – jedna sajamska kućica  sa precizno utvrđenom namjenom korišćenja.

6. Eliminatorni uslovi učešća u realizaciji Zimske čarolije u smislu ovog Javnog poziva podrazumijevaju sljedeće:

                6.1. dostavljanje dokaza da zainteresovano pravno ili fizičko lice je registrovano za obavljanje djelatnosti

                6.2. dostavljanje kataloga proizvoda/liste usluga sa obaveznim opisima proizvoda, podacima o porijeklu proizvoda, a koji obavezno odgovaraju uslovima i namjeni iz tačke 3 Javnog poziva.

                6.3. dostavljanje ovjerene izjave o prihvatanju uslovne realizacije Zimske čarolije

                6.4.dostavljanje prijave u periodu trajanja ovog javnog poziva (blagovremeno dostavljanje)

7. Podnosioci prijave koji ispune sve eliminatorne uslove iz tačke 6 biće vrednovani hronološkim redoslijedom, odnosno prednost će biti data podnosiocu potpune i blagovremene prijave koji je ranije podnio potpunu prijavu. Prijave koje po kvalitetu i sadržini prispjele dokumentacije ne odgovaraju uslovima ovog Javnog poziva i koji tematski i sadržajno ne odgovaraju manifestaciji biće odbačene i neće biti predmet vrednovanja.

8. Konačnu rang listu učesnika u formi Odluke o odobravanju učešća u realizaciji manifestacije „Zimska čarolija Doboj 2022-2023“ donosi Gradonačelnik a na prijedlog Komisije. Obradu pristiglih prijava i vrednovanje potpunih prijava na način i pod uslovima utvrđenim ovim Javnim pozivom izvršiće privremeno radno tijelo  – Komisija za realizaciju manifestacije „Zimska čarolija Doboj 2022-2023“. Učesnici Zimske čarolije ne mogu birati lokalitet sajamske kućice. Plan korišćenja i raspored korisnika sajamskih kućica utvrdiće organizator – Grad Doboj u duhu obezbjeđenja raznolikosti sadržaja na samom lokalitetu.

9. Učešće u realizaciji zimske čarolije može biti ostvareno i korišćenjem predviđenog dijela javne površine na lokalitetu Gradskog parka (klizalište, pokretne igračke, maskote i slično) na način i pod uslovima utvrđenim Planom korišćenja javnih površina („Službeni glasnik Grada Doboj“ broj: 4/02, 7/11, 10/11, 6/12, 8/13, 10/13, 1/16 i 3/16, 3/17, 2/18,5/19, 11/19), Odlukom o korišćenju javnih površina („Službeni glasnik Grada Doboj“ broj: 6/16, 3/17, 11/19) i Odlukom o komunalnim taksama („Službeni glasnik Grada Doboj“ broj: 8/10, 9/12, 2/16, 5/17, ispravka greške 3/16, 3/19, 1/20 prečišćen tekst) a u svrhu i namjenu koja sadržajno i tematski odgovara zimskim radostima.

10. Svi učesnici  Zimske čarolije dužni su pridržavati se pravila Zimske čarolije kako slijedi:

– zabrana postavljanja vlastitih uređaja u svrhu reprodukovanja zvučnih sadržaja, iz razloga što će isti biti emitovani sa jednog mjesta koje odredi organizator – Grad Doboj

– zabrana postavljanja ostalih vlastitih uređaja i opreme na ili ispred javne površine bez saglasnosti organizatora – Grada Doboj

–  pridržavanje javnog reda i mira

– čuvanje dodijeljene opreme/sadržaja i vraćanje iste po okončanju manifestacije Gradu u nepromijenjenom stanju. Svu eventualnu štetu na objektima/kućicama/opremi koja je izazvana nemarom ili neodgovornim postupanjem korisnika sajamske kućice snosi korisnik sajamske kućice.

– redovno odlaganje otpada i održavanje prostora čistim

11. U slučaju da jedan ili više kapaciteta koji su predmet ovog Javnog poziva ostanu slobodni, organizator – Grad Doboj zadržava pravo da iste dodijeli Turističkoj organizaciji Grada Doboj i Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, odnosno drugim organizacijama od interesa za Grad.

12. Javni poziv ostaje otvoren od dana objavljivanja u dnevnim novinama do 25. novembra u 15.00 časova.

13. Prijave u svrhu učešća u realizaciji Zimske čarolije podnose se pismenim putem, u zatvorenim kovertama, direktno putem prijemne kancelarije ili poštom. Službenici prijemne kancelarije dužni su na svaku prijavu upisati datum i sat prispijeća iste.

14. Adresa za dostavljanje prijava za ovaj Javni poziv je: GRAD DOBOJ, GRADONAČELNIK, Hilandarska 1, 74000 Doboj sa naznakom „Zimska čarolija 2022 – 2023“.

15. Ovaj Javni poziv biće objavljen u dnevnim novinama „Glas Srpske“ i zvaničnoj internet stranici Grada Doboj.