Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Vijesti

Uručene zahvalnice za rad Omladinske banke Doboj

Grad Doboj i Fondacija Mozaik već petu godinu finansijski podržavaju rad Omladinske banke Doboj, koja je u ovoj godini podržala 11 projekata. Ovogodišnjim učesnicima projekata uručene su zahvalnice, čime je ozvaničen završetak uspješne godine za Omladinsku banku Doboj.

Nastavak saradnje bratskih gradova Doboja i Ćuprije

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić boravio je u službenoj posjeti bratskoj opštini Ćuprija u Srbiji.
U okviru posjete, gradonačelnik je zajedno sa domaćinima, delegacijom opštine Ćuprija, obišao znamenitosti ove lokalne zajednice kao i Dobojsku ulicu koja je obilježje prijateljstva dva grada.

Organizovan je prijem gradonačelnika u zgradi Opštine gdje je razgovarano o jačanju saradnje koja je započela prije nekoliko decenija bratimljenjem dva grada. Sporazum o bratimljenju potpisao je i Ratko Bogdanović, predsjednik Sportsko-ribolovnog društva “Bosna” iz Doboja sa Udruženjem rekreativnih ribolovaca “Varaličar” iz Ćuprije.

Delegacija je obišla i Manastir Ravanicu, zadužbinu Kneza Lazara i Atletski stadion “Aleksandar Petrović”.

Veliku zahvalnost za uspješnu posjetu gradonačelnik Doboja Boris Jerinić uputio je predsjedniku opštine Ćuprija Jovici Antiću, zamjeniku Vladimiru Vasiljeviću kao i njihovim saradnicima.

Posjeta bratskoj opštini Ćuprija povodom Dana opštine

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić na poziv predsjednika Skupštine opštine Ćuprija Ninoslava Erića i predsjednika opštine Ćuprija Jovice Antić prisustvovao je večeras svečanosti povodom 13. oktobra – Dana opštine Ćuprija. Gradonačelnik je tom prilikom ukazao na povezanost Doboja i Ćuprije koja traje decenijama te rukovodstvu i svim građanima bratske opštine od srca čestitao 13.oktobar, Dan opštine.

Grad će sufinansirati razliku troškova prevoza osnovcima

Gradska uprava Doboj će sa 25 KM subvencionisati mjesečnu kartu za 812 učenika 10 dobojskih osnovnih škola koji putuju duže od četiri kilometra, da bi nesmetano išli u školu, rekao je danas gradonačelnik Boris Jerinić.
Jerinić je, nakon današnjeg sastanka sa direktorima dobojskih osnovnih škola, na konferenciji za novinare rekao da će grad za kartu učenika koji putuju dalje od četiri kilometra do škole mjesečno izdvajati 20.300 KM, odnosno 203.000 KM godišnje.

“Cijena koju plaća ministarstvo je 25 KM koja je uspostavljena prije devet godina. Zaključak današnjeg sastanka jeste da ćemo uputiti inicijativu prema Ministarstvu prosvjete da se koriguju te cijene znajući da je na tržištu došlo do poskupljenja, i sada je pravi momenat budući da je budžet u pripremi, kako republički tako i gradski”, rekao je Jerinić.

On je najavio da će grad, iako to nije njegova zakonska obaveza, finansirati razliku u cijeni prevoza osnovcima, što će uvrstiti u Nacrt budžeta Doboja za 2022. godinu, i takvog ga proslijediti Ministarstvu finansija Srpske.

Jerinić je naveo da će sa dobojskom Aktivom direktora osnovnih škola na mjesečnom nivou ažurirati spisak djece koja koriste prevoz, kojih je prošle godine bilo 1.200, i najavio da će o troškovima prevoza razgovarati i sa lokalnim prevoznicima.

Dječija nedjelja

U okviru Dječije nedjelje koja se ove godine obilježava pod sloganom “Zajedno možemo sve” gradonačelnik grada Doboja je obradovao 700 mališana iz ustanova: JPU “Majke Jugović”, PU “Mala industrija”, PU “Madagaskar”, Fondacija “Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju” i JU “Centar za dnevno zbrinjavanje djece i omladine”.

Ambasador Ruske Federacije u BiH u posjeti Ritešiću

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov obišao je manastir Svete Matrone Moskovske i Srpsko-ruski duhovni centar u izgradnji u mjestu Ritešić kod Doboja. Potrebno je još oko milion maraka za završetak izgradnje ovog centra, a sa ciljem prikupljanja sredstava održan je humanitarni ručak. Manastir Svete Matrone Moskovske u Ritešiću jedini je ruski manastir na području Republike Srpske.

Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda, koje je inicijator izgradnje ruskog manastira i duhovnog centra, organizovalo je humanitarni ručak sa ciljem prikupljanja sredstava za završetak izgradnje Srpsko-ruskog duhovnog centra. U Ritešiću je između ostalog održana i manifestacija „Dani meda, rakije i kotlića“.

Svjedoci ste da je ovdje gradnja u toku, ali i da još mnogo toga ima da se uradi. Grad Doboj je do sada pomogao izgradnju manastira, ali isto tako i izgradnju ovog objekta ovdje tj. Srpsko-ruskog duhovnog centra. Pomoć Grada Doboja i gradonačelnika neće izostati ni u narednom periodu – izjavio je Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Radna posjeta Ministra saobraćaja i veza Republike Srpske

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić boravio je u radnoj posjeti Doboju. Zajedno sa rukovodstvom Grada Doboja i Željeznica Srpske obišao je pješački most „Pasarela“ koji je zasijao u novom ruhu. U sanaciju ovog pješačkog mosta preko željezničkih kolosijeka uloženo je oko 240 hiljada maraka.

Čuvena „Pasarela“ u Doboju izgrađena je 1988. godine i od tada do danas na njoj nisu vršeni nikakvi radovi. Zub vremena je učinio svoje, pa se nakon više od tri decenije od kada je izgrađena pristupilo sanaciji ovog pješačkog mosta. Sanacija se radila u tri faze, a najviše vremena otišlo je na antikorozivnu zaštitu.

Za neke je ovo možda mali projekat, ali je za Grad Doboj, radnike Željeznica Srpske i mještane Lipca, koji najviše koriste ovaj pješački most od velikog značaja, izjavio je gradonačelnik Doboja.

–Ovo je projekat koji smo podržali, dali mu na značaju, jer na ovaj način doprinosimo da grad bude ljepši. Ovo je velika stvar za mještane Lipca koje pasarela povezuje sa gradom. Na ovaj način obezbjeđena je sigurnost pješaka – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Razgovarano je i o drugim infrastrukturnim projektima, kao što je izgradnja koridora 5C i kružnih raskrsnica. Doboj je dobio dva kružna toka, a dogovoreno je da će dobiti i treći na prilključku nove Bolnice u dobojskom naselju Usora.

Sajam članova dobojskog klastera “Poljoklast”

Doboj je danas domaćin drugog po redu Sajama članova dobojskog klastera “Poljoklast”. Sajam je okupio oko 20 izlagača koji su se predstavili domaćim proizvodima i rukotvorinama.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević pozdravio je članove klastera i njihovu odluku da se bave ovom delatnošću, te najavio sistemsku podršku lokalnim poljoprivrednicima uz postojeće podsticajne mjere.

Manifestaciji je prisustvovao i Rukovodilac dobojske područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoporivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Dragiša Marković.

Učesnici manifestacije su bili i KUD Doboj i Ljubitelji škole gitare Brod.

Sajam članova klastera „Poljoklast”

U Gradskom parku u četvrtak sa početkom u 10:00 časova biće održan Sajam članova klastera “Poljoklast”. Ovo je drugi po redu sajam u organizaciji klastera i Gradske uprave.

Ove godine na sajam se prijavilo 23 izlagača sa cijele dobojske regije. Izlagači su poljoprivredni proizvođači, predstavnici udruženja i zadruga koji su članovi klastera. Posjetioci će moći uživati u domaćoj rakiji, vinu, medu, povrću i voću.

U slučaju lošeg vremena, Sajam će se održati u Skupštinskoj sali. Program će otvoriti članovi KUDa Doboj i Škola gitare Brod.

Međunarodni dan bez automobila

Povodom Međunarodnog dana bez automobila, Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove grada Doboja organizovalo je prigodan obrazovni i zabavni program, muziku, balone, krede i slatkiše za učenike dobojskih osnovnih škola, djecu iz vrtića, kao i korisnike Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju.

U pomenutoj manifestaciji pod nazivom “Idemo u grad bez auta” učestvovali su i pripadnici saobraćajne policije kroz demonstraciju rada vozila presretača i uređaja za mjerenje kontrole brzine te škola sporta “Sparta” sa rekvizitima.

Međunarodni dan bez automobila obilježava se danas 22.septembra, a za cilj ima promovisanje ekološkog i zdravog načina života te ukazivanje na sve ozbiljnije klimatske promjene.