Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Sastanak sa šefom Delegacije EU u BiH

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić izjavio je da je tokom današnjeg sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom informisan da postoji impuls da se nastavi treća faza izgradnje Koridora “Pet ce”, koja prvu i drugu fazu povezuje sa graničnim prelazom Svilaj, odnosno EU. Jerinić je naveo da je pozitivan impuls došao nakon nedavno održanog sastanka političkih subjekata koje činu koaliciju na nivou BiH.

“Vezano za taj projekat negdje oko 40 odsto sredstava je grant EU, a 60 odsto Evropske banke za obnovu i razvoj “EBRD” i to je svakako od krucijalnog značaja za grad Doboj, dobojsku regiju, Republiku Srpsku i BiH”, rekao je Jerinić novinarima.

On je naveo da je na današnjem sastanku u Doboju razgovarao i političkiim temama poput izbornog procesa pred nastupajuće lokalne izbore, ali i o nedavno uvedenim sankcijama SAD funkcionerima Republike Srpske. Na novinarsko pitanje da li je praksa da SAD uvode sankcije uvijek kada politički subjekti u BiH dogovore set reformskih programa na putu prema EU, Jerinić je rekao da se radi o simptomatičnoj pojavi da se sankcije uvode svaki put kada smo blizu rješenja, a ne donose ništa po bilo kom pitanju koje treba da se rješava.

“Da li je to slučajno ili namjerno to je sada za neki viši nivo ljudi koji bolje poznaju prilike”, rekao je Jerinić.

On je istakao da je jedino dijalog domaćih političara presudan za napredak u BiH, dok nepovjerenje unosi bilo kakvo nametanje sa strane, koje, poput prethodnih sankcija, nije imalo efekta. Jerinić je napomenuo da je narod izabrao funkcionere, a da u obrazloženju sankcija nije navedeno da su njihove odluke povrijedile bilo koji zakon.