Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Religijske zajednice

Doboj se, s pravom, može pohvaliti dobrim međuljudskim i međureligijskim odnosima. Na potezu manjem od kilometra, pod dobojskom tvrđavom, nalaze se bogomolje četiri religijske zajednice.

Pravoslavno Arhijerejsko namjesništvo Dobojsko

Srpska pravoslavna crkva je episkopalna, sa patrijarhom kao vrhovnim poglavarom na čelu. Njena glavna administrativna podjela ja na eparhije, kako u crkvenojerarhijskom tako i u crkvenosamoupravnom pogledu. Na čelu eparhije stoji nadležni episkop kao njen neposredni poglavar. U crkvenoadministrativnom pogledu eparhija se, radi lakšeg upravljanja, dijeli na arhijerejska namjesništva, crkvene opštine, parohije i manastire.

Arhijerejsko namjesništvo sačinjava određen broj crkvenih opština i parohija. Eparhija zvorničko-tuzlanska ima deset arhijerejskih namjesništava. Na području Doboja nalazi se i djeluje Arhijerejsko namjesništvo dobojsko. Arhijerejski namjesnik je protojerej-stavrofor Mirko Nikolić, paroh Prve parohije dobojske. Ovdje napominjemo da se državne i crkvene granice uglavnom ne poklapaju.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla, Doboj

Medžlis Islamske zajednice Doboj

Istorijat Islamske zajednice na području Doboja vezuje se za razvoj samog mjesta, grada Doboja. Osmanska imperija u novoosvojene države, pa i u BiH, donosi svoju kulturu življenja, kao i vlastita arhitektonska rješenja. Tako je uz samu Gradinu-tvrđavu podignuta prva dobojska Džamija, oko koje se razvila Čaršija, 1521. godine, a sagradio ju je sultan Selim I. Ona i danas nosi naziv po svom graditelju – Selimija džamija.

Prije rata, 1992-95. godine, tadašnji Odbor Islamske zajednice Doboj se prostirao na području jedne opštine Doboj, koji je obuhvatao područje od 691 km2. Taj prostor sada pripada opštinama Doboj, Doboj-Istok, Doboj-Jug i Usora pa se tako danas, MIZ Doboj prostire na četiri opštine. Prva od ovih opština se nalazi u Republici Srpskoj , dok se ostale tri nalaze u Federaciji BiH. MIZ Doboj danas broji 29 Džemata i 32 džamije.

Džamija Selimija, Doboj

Osnovna misija je pružanje usluge vjernicima muslimanima u zadovoljavanju njihovih potreba. To je najznačajnija institucija muslimana – Bošnjaka u Doboju, zbog čega je svakodnevno na raspolaganju građanima Doboja, naročito povratnicima.


Župa Presvetoga srca Isusovog u Doboju

Župa Doboj osnovana je o1.09.1896. godine. Blagopokojni nadbiskup Josip Stadleru vidio je da gradić Doboj postaje središte cijeloga kraja. Zbog razvoja industrije, jer je Austro-Ugarska u Doboju, odnosno na Usori otvorila šećeranu, u Doboj se počelo doseljavati mnoštvo ljudi iz cijele Monarhije, posebno iz dijelova Hrvatske. Tako se ukazala potreba za osnivanjem nove župe jer je Župa Sivša, kojoj je do tada teritorijalno pripadalo ovo područje, bila predaleko. Koliko je odluka bila ispravna pokazuju podaci iz 1910. godine, kada je posvećena-otvorena novosagrađena župna crkva. Te godine je u župi bilo 1.90o katolika.

Župa Presvetoga srca Isusovog, Doboj

Do 1935. godine, župa je bila posvećena svetoj Kristini, djevici i mučenici. Tada patron postaje Presveto Srce Isusovo. Sve do 1945. godine u župi su djelovala mnogobrojna katolička, ali i hrvatska društva. Godine 1941. otvorena je, dugi niz godina građena, zgrada Hrvatskog katoličkog doma. Komunističke vlasti su je oduzele i u njoj se sada nalazi Muzej. Bio je oduzet i sam župni ured, u koji je bio smješten sud.


Jevrejska opština Doboj

Prvi tragovi jevrejstva na ovim prostorima datiraju još iz drugog vijeka nove ere. Međutim, masovnije naseljavanje Jevreja istorija bilježi poslije španske inkvizicije, 1492. godine, a najstarija Jevrejska opština u BiH je formirana u Sarajevu, 1567. godine.

Jevrejska opština Doboj formirana je 1871. godine i od tada djeluje i radi do današnjih dana. Pored Jevrejske opštine, Doboj je i sjedište Jevrejske zajednice Republike Srpske.

Sinagoga u Doboju

Prva Sinagoga u Doboju podignuta je 1874. godine. Tokom Drugog svjetskog rata, u vrijeme nacističke okupacije, Nijemci su Sinagogu prvo pretvorili u konjušnicu, a potom je srušili, dok je 93 odsto jevrejskog stanovništva odvedeno ulogore iz kojih se nikada nisu vratili. Od nekadašnje Sinagoge pronađena su jedino ulazna vrata koja su ugrađena u današnju Sinagogu u Doboju.