Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Lomljenje kolača u čast dobojskih novomučenika

Kod Spomen-kosturnice stradalim Srbima u Doboju slomljen je slavski kolač i osveštano žito u čast Svetih novomučenika Eparhije zvorničko-tuzlanske, povodom 108 godina od internacije Srba u dobojski logor, prvi u civilizovanoj Evropi koji je organizovala Austrougarska u kojem je od 1915. do 1917. godine ubijeno 12.000 ljudi.Svečani obred lomljenja kolača izvršio je arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić zajedno sa izaslanikom srpskog člana Predsjedništva BiH Boškom Tomićem, pomoćnikom ministra rada i boračko-invalidske zaštite Nebojšom Vidakovićem, poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđanom Todorovićem i gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem, koji je izabran za kuma slave za narednu godinu.

Prisutni su i pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, rukovodstvo grada Doboja, udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, te Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i konzulata Srbije u Banjaluci. Nakon lomljenja slavskog kolača biće položeni vijenci kod Spomen-kosturnice, a potom i kod spomenika “Dobojski logor 1915-1917”, koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg logora u neposrednoj blizini sadašnje željezničke stanice.Lomljenju slavskog kolača je prethodila Sveta arhijerejska služba u Hramu Svetih Petra i Pavla u Doboju i ophod oko crkve.

Stradalnike u dobojskom logoru je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve proglasio novomučenicima Eparhije zvorničko-tuzlanske. Dobojski logor, koji je u Prvom svjetskom ratu formirala Austrougarska, bio je prvo organizovano masovno stratište u dotadašnjoj istoriji civilizovane Evrope. Prvi podaci o dobojskom logoru predočeni su tek u “Spomenici posvećenoj mučenicima i žrtvama dobojske internacije iz svjetskog rata 1915/16. godine”, koja je urađena prilikom osveštanja spomenika, Spomen-kosturnice sa kostima stradalih i Spomen-crkve Svetih apostola Petra i Pavla 1938. godine.

Logor je osnovan 27. decembra 1915. i bio u funkciji do 5. jula 1917. godine, a u njega je interniran 45.791 Srbin i to 16.673 muškarca, 16.996 žena i djece iz BiH, te 12.122 srpska vojnika i jedan broj starijih ljudi, žena i djece iz Srbije i Crne Gore, od kojih je oko 12.000 stradalo. Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uvrstio je internaciju Srba u dobojski logor u kalendar značajnih događaja.