Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Sport

Prema do sada prikupljenim podacima. prvi počeci organizovanijeg bavljenja sportom u Doboju vežu se za formiranjem sokolske organizacije nakon što je, 1862. godine, u Pragu formirano Sveslavensko Sportsko društvo Soko. Kako je prostor Doboja uskoro postao dio teritorije koja je potpala pod Austrougarsku vlast, ideje iz drugih dijelova carstva polako su, sa industrijalizacijom i dolaskom namještenika i radništva iz drugih krajeva, dospijevale i na ovaj prostor, tako da je, 1908. godine, formiran Hrvatski soko.

Neposredno nakon ujedinjenja i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, 1920. godine, u Doboju se ponovno formira Sokolsko društvo pod nazivom “Doboj”, koje je pripadalo Tuzlanskoj sokolskoj župi. Ubrzo dolazi do formiranja i sokolskih četa u Boljaniću, Lipcu, Petrovu Selu, Kostajnici, Bušletiću, Osječanima, Kožuhama, Koprivni, Vranjaku, Velikoj Bukovici, Podnovlju, Striježevici, Ritešiću i Majevcu. Članovi iz grada su vježbali u staroj Sokolani, dok su na selima uglavnomn vježbali na otvorenom, najčešće u crkvenim dvorištima, a korišteni su i rijetki uslovni prostori tadašnjih škola.

Pola vijeka samita rukometa u Doboju

Zahvaljujući rukometašima i sportskim entuzijastima, naš grad je decenijama nosio epitet grada sporta, a naročito grad rukometa. U Doboju se, već pola vijeka, svakog avgusta, održava tradicionalni “Međunarodni rukometni TV turnir šampiona”, najjača nezvanična klupska rukometna manifestacija u Evropi, a time i u svijetu.

Turnir je ustanovljen 1965. godine, povodom 23. avgusta, Dana ustanka naroda dobojskog kraja protiv fašizma, a na incijativu istaknutih sportskih radnika iz Doboja: Jove Popovića, Nusreta Šahovića i Daniša Zahirovića, uz izuzetnu podršku tadašnjeg predsjednika opštine Doboj i bivšeg sportiste, Jove Miškovića. Prethodne, 1964. godine, na Preslici su se sastale ekipe Doboja, Maglaja i Gračanice, i na sam dan održavanja dogovorenog turnira ustanovili da ne postoje uslovi za odigravanje utakmica (teren je bio travnat, linije se nisu vidjele), pa je odlučeno da se izvode samo sedmerci i utvrdi pobjednik. Na tom “skraćenom” turniru sedmeraca pobjednik je bila ekipa Gračanice.

Rukometni klub Sloga

Rukometni klub Sloga je formiran 1958. godine, a kroz istoriju je nekoliko puta mijenjao ime (Partizan, Željezničar, Dobojineh). Od 1972. godine nosi, bez prekida, sadašnji naziv Sloga. Pod rukovodstvom trenera Josipa Glavaša, Sloga je, 1980. godine, stekla status prvoligaša, a samo tri godine kasnije zaigrala je u finalu turnira protiv Metaloplastike. To finale ostalo je upamćeno kao do tada najveći uspejh ovdašnjeg rukometa uprkos tome što je, kako se i očekivalo, domaći tim pretrpio poraz.

Nakon devesesetih godina i ratnih sukoba u BiH, klub je imao dosta oscilacija, ali se uvijek držao pri vrhu rukometne scene. Kao nagrada došli su pehar pobjednika Kupa BiH, 2005. i 2006. godine, da bi 2012. godine dostigli i najveći uspjeh. U ključnoj utakmici savladan je banjalučki Borac i po prvi put osvojen je šamionski pehar Lige prvaka BiH.

Ženski rukometni klub “Željezničar”

Bavljenje rukometom nije bila samo privilegija dobojskih mladića. Nakon nekoliko revijalnih utakmica dobojskih srednjoškolaca, 1955. godine, formiran je i Ženski rukometni klub “Željezničar” koji je djelovao u sastavu istoimenog sportskog društva. Njegovom osnivanju doprinijeli su već izrasli sportski radnici Josip Mikić. Ismet Hecić, Franjo Rigler, Aco Lalić, Boro Primer, Hasib Mulalić i Ivica Brandalik. Veliki broj djevojaka prošao je kroz klub, a po sjajnim igrama ostale su zapažene Minka Sijerčić, Rabija Terzimehić, Anđa Kopić, Zdenka Jusetić, Šefika Sofić, Enisa Mešanović, Mirjana Girardi, Nusreta Habibović, Suada Muminagić, Šemsa Arifović…

Ekipa je, 1964. godine, stigla i do kvalifikacija za Prvu saveznu ligu, a Rukometašice “Željezničara” su, krajem sedamdesetih godina, uspjele stići i do prvaka republičke lige. Dobojske rukometašice su plijenile, ne samo dobrom igrom, već i izgledom i veselošću.

Fudbalski klub Sloga

FK Sloga je fudbalski klub iz Doboja, Republika Srpska, BiH. Dobojski fudbaleri se trenutno takmiče u Drugoj ligi Republike Srpske. FK Sloga Doboj je jedan od simbola Doboja i svom gradu je dao veliki broj uglednih sportista i sportskih radnika. Klub je osnovan 19. jula 1945. godine. Utakmice igra na stadionu Luke u Doboju, koji je kapaciteta 3000 mesta. Klupske boje su crvena i bijela.