Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Мјесец борбе против карцинома дојке

Карцином дојке је најзаступљеније и најсмртоносније малигно обољење жена у Републици Српској, а, осим препорука за прегледе, још не постоји национални програм за превенцију, рекла је специјалиста породичне медицине Дома здравља Добој Марина Јотић Ивановић.

Ивановићева је данас, поводом обиљежавања Мјесеца борбе против карцинома дојке, одржала предавање за жене које су запослене у локалној управи, ради подизања свијести о значају ране дијагнозе и скрининга. Она је рекла да је ово прво у низу предавања која ће организовати добојски Дом здравља.

Ивановићева указује на значај самопрегледа дојке који се обављају између петог и седмог дана менструалног циклуса.

“Веома је битно да се самопреглед ради сваког мјесеца, да жена упозна своје дојке и да посјети љекара ако уочи промјене”, рекла је Ивановићева. Она је подсјетила да добојски Дом здравља од маја организује бесплатне прегледе за жене.

Предсједник Скупштине града Добоја Сања Вулић најавила је да ће Градска управа у наредном периоду набавити мобилни мамограф, како би прегледи могли бити организовани и за жене које живе на удаљенијим и руралним подручјима.

“Вјерујем да ће се, бројним активностима, пробудити свијест како би жене више водиле пажњу о свом здрављу”, рекла је Вулићева.