Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Спорт

Према до сада прикупљеним подацима. први почеци организованијег бављења спортом у Добоју вежу се за формирањем соколске организације након што је, 1862. године, у Прагу формирано Свеславенско Спортско друштво Соко. Како је простор Добоја ускоро постао дио територије која је потпала под Аустроугарску власт, идеје из других дијелова царства полако су, са индустријализацијом и доласком намјештеника и радништва из других крајева, доспијевале и на овај простор, тако да је, 1908. године, формиран Хрватски соко.

Непосредно након уједињења и стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, 1920. године, у Добоју се поновно формира Соколско друштво под називом “Добој“, које је припадало Тузланској соколској жупи. Убрзо долази до формирања и соколских чета у Бољанићу, Липцу, Петрову Селу, Костајници, Бушлетићу, Осјечанима, Кожухама, Копривни, Врањаку, Великој Буковици, Подновљу, Стријежевици, Ритешићу и Мајевцу. Чланови из града су вјежбали у старој Соколани, док су на селима углавномн вјежбали на отвореном, најчешће у црквеним двориштима, а кориштени су и ријетки условни простори тадашњих школа.

Пола вијека самита рукомета у Добоју

Захваљујући рукометашима и спортским ентузијастима, наш град је деценијама носио епитет града спорта, а нарочито град рукомета. У Добоју се, већ пола вијека, сваког августа, одржава традиционални “Међународни рукометни ТВ турнир шампиона”, најјача незванична клупска рукометна манифестација у Европи, а тиме и у свијету.

Турнир је установљен 1965. године, поводом 23. августа, Дана устанка народа добојског краја против фашизма, а на инцијативу истакнутих спортских радника из Добоја: Јове Поповића, Нусрета Шаховића и Даниша Захировића, уз изузетну подршку тадашњег предсједника општине Добој и бившег спортисте, Јове Мишковића. Претходне, 1964. године, на Преслици су се састале екипе Добоја, Маглаја и Грачанице, и на сам дан одржавања договореног турнира установили да не постоје услови за одигравање утакмица (терен је био травнат, линије се нису видјеле), па је одлучено да се изводе само седмерци и утврди побједник. На том “скраћеном” турниру седмераца побједник је била екипа Грачанице.

Рукометни клуб Слога

Рукометни клуб Слога је формиран 1958. године, а кроз историју је неколико пута мијењао име (Партизан, Жељезничар, Добојинех). Од 1972. године носи, без прекида, садашњи назив Слога. Под руководством тренера Јосипа Главаша, Слога је, 1980. године, стекла статус прволигаша, а само три године касније заиграла је у финалу турнира против Металопластике. То финале остало је упамћено као до тада највећи успејх овдашњег рукомета упркос томе што је, како се и очекивало, домаћи тим претрпио пораз.

Након девесесетих година и ратних сукоба у БиХ, клуб је имао доста осцилација, али се увијек држао при врху рукометне сцене. Као награда дошли су пехар побједника Купа БиХ, 2005. и 2006. године, да би 2012. године достигли и највећи успјех. У кључној утакмици савладан је бањалучки Борац и по први пут освојен је шамионски пехар Лиге првака БиХ.

Женски рукометни клуб “Жељезничар”

Бављење рукометом није била само привилегија добојских младића. Након неколико ревијалних утакмица добојских средњошколаца, 1955. године, формиран је и Женски рукометни клуб “Жељезничар” који је дјеловао у саставу истоименог спортског друштва. Његовом оснивању допринијели су већ израсли спортски радници Јосип Микић. Исмет Хецић, Фрањо Риглер, Ацо Лалић, Боро Пример, Хасиб Мулалић и Ивица Брандалик. Велики број дјевојака прошао је кроз клуб, а по сјајним играма остале су запажене Минка Сијерчић, Рабија Терзимехић, Анђа Копић, Зденка Јусетић, Шефика Софић, Ениса Мешановић, Мирјана Гирарди, Нусрета Хабибовић, Суада Муминагић, Шемса Арифовић…

Екипа је, 1964. године, стигла и до квалификација за Прву савезну лигу, а Рукометашице “Жељезничара” су, крајем седамдесетих година, успјеле стићи и до првака републичке лиге. Добојске рукометашице су плијениле, не само добром игром, већ и изгледом и веселошћу.

Фудбалски клуб Слога

ФК Слога је фудбалски клуб из Добоја, Република Српска, БиХ. Добојски фудбалери се тренутно такмиче у Другој лиги Републике Српске. ФК Слога Добој је један од симбола Добоја и свом граду је дао велики број угледних спортиста и спортских радника. Клуб је основан 19. јулa 1945. године. Утакмице игра на стадиону Луке у Добоју, који је капацитета 3000 места. Клупске боје су црвена и бијела.