Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Сједница Градског штаба за ванредне ситуације

Gradski štab za vanredne situacije Doboj.

На данас одржаној сједници Градског штаба за ванредне ситуације констатовано је да у Добоју нема лица позитивних на вирус корона, а под надзором их је 739, док је 16 особа изашло из надзора.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић захвалио је грађанима за досадашњу дисциплину, а привреднике замолио за стрпљење и најавио да ће на данашњем Штабу бити дефинисано ко шта може да ради у наредном периоду. Он каже да локална управа спроводи наредбе Републичког штаба за ванредне ситуације и позвао грађане на одговорност.

Градоначелник Добоја је навео да на подручју града није било евидентираних кршења наредби који се тичу радног времена, док је један такав случај евидентиран на руралном подручју и санкционисан је, а евидентиран је одређен број случајева да су лица под надзором кршила наредбу самоизолације.

Градоначелник Јеринић каже да престају са радом вртићи и да ће бити извршен поврат средстава у периоду док траје ванредна ситуација.

Директор Регионалног центра Института за јавно здравство Српске Владо Ђурђевић навео је да је у добојској регији тренутно једно лице позитивно на вирус корона, а ријеч је о здравственом раднику из Модриче који је био у Бањалуци.

На данашњој сједници Градског штаба за ванредне ситуације донесени су следећи закључци:

  • Одјељењу за послове комуналне полиције града Добој налаже се провођење активности које су проводили и до сада с тим да се пооштри контрола пријава и провјера свих грађана који долазе из иностранства, а нарочито из земаља захваћених корона вирусом. Такође Одјељење за послове комуналне полиције има обавезу свакодневно провјеравати лица којима је издато Рјешење о обавезној самоизолацији, те поступити у складу са прописима у случају непоштовања истог.
  • ЈУ Центар за социјални рад Добој се задужује да кроз телефонске линије одређене за подручје Града, Крњина, Требаве, Озрена и Вучијака прикупља податке и дистрибуише потребне намирнице, лијекове и све што је потребно старијим лицима изнад 65 година а која су најугроженија овим невидљивим непријатељем.
  • ЈЗУ Дом здравља Добој се задужује да настави проводити континуиране активности као што су психолошка подршка, пружање савјета лицима која су стигла из земаља у којима је забиљежена појава корона вируса те су им потребне ваљане информације о начину рада, живљења и понашања. ХЕС ЈЗУ Дом здравља се задужује да настави проводити мјере дезинфекције и дезинсекције те настави континуирану сарадњу са Градском управом и ЗЕВ-овима како би на стално били дезинфиковани хаустори, кваке на улазним вратима, типке на интерфонима, лифтови и рукохвати до првог спрата.
  • Одјељење за инспекцијске послове града Добоја се задужује да у координацији са комуналном полицијом процесуира све оне који не поштују рјешења о обавезној самоизолацији и на тај начин угрожавају и себе и друге. Задужује се Одјељење за инспекцијске послове да провјерава спровођење наредби и закључака Републичког и Градског штаба за ванредне ситуације.
  • Као психолошка подршка свим здравственим радницима, као и самоизолованим суграђанима који су у обавезној самоизолацији због сузбијања ширења корона вируса препоручује се да грађани града Добоја, сваког дана у 19:00 часова, са својих балкона и прозора аплаузом подрже исте.
  • Обавезују се припадници Одјељења за послове комуналне полиције града Добој као и припадници ПУ Добој да пооштре контролу спровођења Закључка о обавезном спровођењу мјера за реаговања на појаву болести изазване новим вирусом Корона у Републици Српској, Републичког штаба за ванредне ситуације, којим је и прописана забрана окупљања, те се апелује на грађане да се не групишу и окупљају на излетиштима како би дјеловали савјесно и спријечили ширење вируса.