Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Заједничко рјешавање питања водоснадбијевања у Которском

Градоначелник Добоја Борис Јеринић поручио је, након састанка са свим релевантним учесницима, да се у рјешавање проблема снабдијевања водом за пиће мјештана насеља Которско, процијењене вриједности реализације око 280000 конвертибилних марака, морају укључити и институције Републике Српске, као и Савјет министара, након што буде формиран.

Данашњи састанак одржан је с циљем рјешавања водоснабдијевања становника мјесне заједнице Которско и српских избјегличких насеља Трново 1 и 2. Градоначелник Добоја Борис Јеринић је рекао да је завршена техничка документација пројекта изградње бунара и секундарне мреже за чију израду су Градска управа и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске издвојили по 7500 конвертибилних марака, а Развојни програм УНДП-а око 500 конвертибилних марака. Он је захвалио Мисији ОЕБС у БиХ јер су изразили спремност да у реализацију пројекта укључе међународне донаторе. Градоначелник Добоја је подсјетио да је Добој мултикултурална заједница и примјер другима у БиХ.

Предсједник Мјесне заједнице Которско Мехмед Трњанин рекао је да би реализацијом овог пројекта био дугорочно ријешен проблем снабдијевања водом више око 900 домаћинстава у овом мјесту, будући да је постојећи бунар стар 40 година. Он је навео да су од мјештанке на поклон добили земљиште за изградњу новог бунара којим би било осигурано довољно воде за пиће и проширење водоводне мреже за домаћинства у насељима Јоховац, Буковац један и два, Шешлије, као и за насеља Трново један и два.

Представник насеља Трново 1 и 2 Стевица Родић рекао је да би реализацијом пројекта било омогућено снабдијевање водом за пиће стотињак домаћинстава расељених из Федерације БиХ, која из властитих бунара користе само техничку воду, док се за воду за пиће сналазе. Родић је навео да је овај пројект најозбиљнији покушај рјешавања проблема водоснадбијевања водом за пиће, у односу на досадашње неуспјеле пројекте, откад су 2000. године направљене куће.

Данашњем састанку представника мјесне заједнице Которско, иначе четвртом по реду, присуствовао је шеф Теренске канцеларије Мисије ОЕБС-а БиХ у Бањалуци Дмитриј Иорданиди са сарадницима.