Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini

Uz malo dobre volje, Doboj može bolje: Zajedno radimo na jačanju povjerenja i kohezije u našoj zajednici

Grad Doboj učestvovaće će u narednom periodu u realizaciji projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Europska unija (EU), a kojeg zajednički implementiraju EU, Ujedinjeni narodi (UN), Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (OSCE) i Vijeće Europe (CoE).

Mnogo je lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojima postoje pozitivni primjeri izgradnje povjerenja, kohezije i mira, koji mogu poslužiti kao uzor i praksa drugim zajednicama, ali i političkom djelovanju na višim nivoima vlasti, međutim, često ti primjeri prolaze nezapaženo. Stoga je fokus ovog projekta jačanje i promovisanje pozitivnih inicijativa i aktivnosti u zajednicama i podrška ljudima širom zemlje koji svakodnevno ulažu značajne napore u izgradnju povjerenja, društvene kohezije i održivog mira.

Projekat uključuje saradnju s lokalnim vlastima i predstavnicima civilnog društva, ulaganja u lokalnu infrastrukturu, grantove za organizacije civilnog društva i pojedince koji promovišu mir i povjerenje, kao i podršku lokalnim medijima u promovisanju pozitivnih priča iz zajednice.

„Konstantno opredjeljenje Gradske uprave je da bude partner društvenoj zajednici i da u saradnji sa svim građanima Grada Doboj gradimo životno okruženje na temeljima istinskog pomirenja, povjerenja i društvene kohezije i Grad Doboj učinimo prepoznatljivim središtem uspješnih društvenih poduhvata. Shvatajući ulogu i značaj lokalne uprave, Gradska uprava Grada Doboj već duže vrijeme, samoinicijativno i kroz saradnju sa raznim nevladinim organizacijama i ostalim akterima civilnog društva, radi na ostvarivanju i održavanju povoljnog životnog okruženja za sve građane Grada Doboj. Svi procesi počivaju na strateškom upravljanju i planiranju, kroz zajednički rad sa društvenim i nevladinim sektorom.

Sa jasnom namjerom da izgradimo bolje životno okruženje i stvorimo povoljne uslove za sve domaće i strane preduzetnike, kao i mlade obrazovanje ljude, što bi kao posljedicu imalo povećanje kvaliteta života svih građana, otvoreni smo za svaku vrstu saradnje sa društvenim, nevladinim i privatnim sektorom. Radi svega navedenog smo uzeli učešće i u projektu „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ i nadamo se uspješnoj i konstruktivnoj saradnji sa svim učesnicima i donatorima projekta. Kroz saradnju sa Opštinama Maglaj i Žepče želimo da doprinesemo uspješnoj realizaciji zajedničkih i individualnih projektnih prijedloga, koji će doprinijeti ostvarivanju naših namjera i unaprijediti saradnju između lokalnih zajednica Grada Doboj i Opština Maglaj i Žepče za dobrobit svih građana.“ – Gradska uprava Grada Doboj, Odjeljenje za strateško planiranje, evropske integracije i lokalni ekonomski razvoj.

U sklopu projekta biće održan „Dijalog zajednica Doboj, Maglaj i Žepče“, osmišljen kao platforma za poticanje većeg učešća i uticaja građana i građanki, organizacija civilnog društva, predstavnika lokalnih vlasti i drugih društvenih aktera na procese i akcije koje doprinose jačanju povjerenja i društvene kohezije. Tokom dijaloga učesnici/ce će razgovarati o zajedničkim prioritetima, izraziti probleme i izazove u zajednici, te predstaviti potencijalna rješenja, koja mogu biti provedena u lokalnim zajednicama s konačnim ciljem jačanja povjerenja i društvene kohezije.

„Dijalog zajednica Doboj, Maglaj i Žepče“ održaće se 6. decembra 2022. godine, u sali Općinskog vijeća Općine Maglaj (Viteška 4, 74250 Maglaj), s početkom u 17 sati. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo sve zainteresovane da se registruju za učešće na dijalogu OVDJE.

Pozivamo građanke i građane, organizacije civilnog društva i druge društvene aktere da kroz učešće na dijalogu budu dio pozitivnih promjena u našoj zajednici, jer uz malo dobre volje, MOŽEMO BOLJE!