Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Otvorene nove prostorije SPKD ”Prosvjeta”

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” iz Doboja Obrad Jović, otvorili su danas u ovom Gradu nove prostorije Društva, a grantom Savjeta ministara je za njihovu adaptaciju obezbijeđeno 90.000 KM, dok je Grad obezbijedio 30.000 KM.

Sredstva su izdvojena iz granta “Sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH”, a projektom je predviđeno da se prostor iskoristi i za organizovanje dramskih radionica, muzičkih manifestacija, te za osnivanje dječijeg pozorišnog festivala “Dobojska vrteška”, u kojem će učešće uzeti amaterska pozorišta iz regiona Srbije, Hrvatske, Crne Gore i FBiH.

Cilj projekta je osigurati razvoj i aktivnog učešća dječije publike u kulturi, učiniti dostupnim kulturne sadržaje svakom pojedincu u zajednici, djeci, mladima, kao i licima sa posebnim potrebama, te opremanje prostora za dječije pozorište, stvaranje neophodnog prostora mladim umjetnicima za rad, unapređenje pozorišne umjetnosti i života u lokalnoj zajednici i regiji.

Projekat je osiguran kroz organizacionu, institucionu održivost unapređenjem rada pozorišta za djecu i omladinu “Pozorištance”, koje djelovanje ostvaruje kroz rad SPKD “Prosvjeta” iz Doboja.

Festival dječijeg pozorišta “Dobojska vrteška” u narednom periodu biće uvršten u redovan kalendar kulturnih manifestacija Grada Doboja, po kojem Grad postaje centar pozorišne umjetnosti za đecu i mlade u regionu.